Zaradi visoke volilne udeležbe ponekod zmanjkalo glasovnic, na enem od volišč prišlo do kraje, policija preiskuje dogodek

STA, A.L.
25.04.2022 15:24

Na volitvah v DZ je po delnih neuradnih podatkih glasovalo 1.185.161 oz. 69,83 odstotka volilnih upravičencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Ljubljana Center, najnižja pa v volilni enoti Ptuj, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Ob visoki volilni udeležbi je DVK pohvalila delo volilnih odborov.

Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Ljubljana Center (73,60 odstotna), najnižja pa v volilni enoti Ptuj (64,40 odstotna). Volilni okraj z najvišjo volilno udeležbo je Škofja Loka 2 (78,49 odstotka) najmanjša udeležba pa je bila v Lendavi (56,46 odstotka).

Volilne komisije in volilni odbori so svoje delo opravili dobro in kljub dokaj visoki volilni udeležbi tudi hitro in učinkovito. Manjši zapleti so bili hitro razrešeni, so zapisali na Državni volilni komisiji.

Saso Bizjak

Po podatkih okrajne volilne komisije Ljubljana - Moste Polje so v nedeljo zvečer za 30 minut podaljšali čas glasovanja na volišču Senožeti in za 10 minut na volišču Bizovik, saj so morali počakati na nove glasovnice, ker jih je zaradi visoke volilne udeležbe zmanjkalo. Volitve so nato na obeh voliščih izpeljali brez težav.

Glasovanje potekalo tudi na 30 voliščih na veleposlaništvih in konzulatih v tujini

Kot je še sporočila omenjena okrajna volilna komisija, so na volišču v Gasilskem domu Laze na Dolu pri Ljubljani ugotovili, da je bilo pred začetkom glasovanja domnevno odtujenih 20 neuporabljenih glasovnic. O tem so obvestili policijo, ki zadevo preiskuje. Vse volilne odbore volilnega okraja 4005 so nemudoma opozorili, da morajo biti pri izvedbi volitev in pri štetju glasov še posebej pozorni. Pri ugotavljanju izida glasovanja v tem volilnem okraju komisija ni obvestila DVK, da bi prišlo do kakršnihkoli nepravilnosti, so sporočili iz DVK.

Po podatkih okrajne volilne komisije Grosuplje je volilni odbor na volišču v OŠ Louisa Adamiča v Grosupljem moral prekiniti štetje glasov, saj se je iz ene glasovnice vsul neznan bel prah, so sporočili iz DVK. Ko so pristojni organi končali preiskavo, je volilni odbor lahko nadaljeval štetje glasovnic.

Glasovanje je včeraj potekalo tudi na 30 voliščih na veleposlaništvih in konzulatih v tujini. Po dosedanjih informacijah, ki jih DVK sporočajo diplomatska-konzularna predstavništva, ni bilo nobenih zapletov.

V skladu z rokovnikom volilnih opravil okrajne volilne komisije danes ugotavljajo izid glasovanja po pošti, ki je prispela z območja Slovenije. Izid glasovanja po pošti iz tujine pa se bo ugotavljal 3. maja po 12. uri.

Ob tem so na DVK dodali, da ima vsak kandidat, predstavnik liste kandidatov in vsak volivec pravico vložiti ugovor pri volilni komisiji volilne enote, če presodi, da je pri delu volilnega odbora oziroma okrajne volilne komisije prišlo do nepravilnosti. Ugovor se lahko vloži v treh dneh od dneva glasovanja, torej do srede opolnoči, volilna komisija volilne enote pa mora o ugovoru odločiti v 48 urah.

Na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 je bila volilna udeležba nižja, in sicer 52,64-odstotna, leta 2014 je glasovalo 51,73 odstotka volilnih upravičencev, na volitvah v državni zbor leta 2011 je bila udeležba 65,60-odstotna, leta 2008 pa 63,10-odstotna, so še sporočili iz DVK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta