Zdravniki razočarani, ker niso deležni višjih plač tako kot zaposleni v zdravstveni negi

Urška Mlinarič
18.11.2021 06:00

Predsednik Fidesa Kuštrin zahteva, da se takoj sprejme zakon o plačah v zdravstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Aneks, ki zvišuje plače zaposlenim v zdravstveni negi in socialnem varstvu, je naletel na kritične odzive pri zdravnikih. 

Sašo Bizjak

Aneks, ki zaposlenim v zdravstveni negi in socialnem varstvu dviguje plače od 4 od 24 odstotkov, je po mnenju Mladih zdravnikov Slovenije "žalitev za vrednotenje dela zdravnikov in zobozdravnikov in dodatna klofuta zdravnikom ob vseh stiskah, s katerimi se srečujemo pri obvladovanju epidemije". Tako so zapisali v pismu. Počutijo se izigrane in ogoljufane. Ministrstvu za zdravje očitajo dvojno igro, saj da naj bi zdravniški sindikat Fides v usklajevanjih ne le z ministrstvom, temveč tudi na najvišji ravni iskal rešitve za celo zdravstvo, medtem pa se je ministrstvo izpogajalo z drugimi sindikati v zdravstvu mimo njih.

Konrad Kuštrin: "Grozi erozija zdravstvenega sistema."

Robert Balen

Zaradi uveljavitve aneksa bodo tako, po njihovih trditvah, številna delovna mesta v zdravstveni negi in sociali uvrščena v enake ali celo višje plačne razrede, kot so zdravniška. Zlasti naj bi nastajala "nesmiselna nesorazmerja" pri mladih zdravnikih in tudi tistih v zaključku kariere. Mladi zdravniki so tudi prepričani, da z aneksom niso bile popravljene plače najbolj obremenjenih, saj da bodo srednje medicinske sestre dobile le za 4 odstotke višje plače, temveč predvsem "višje rangirane medicinske sestre", ki bodo imele tudi do 24 odstotkov višje plače. Tudi zato pri Mladih zdravnikih Slovenije vztrajajo, da ne morejo obstati v obstoječem plačnem sistemu. "Zahtevamo nov plačni sistem za zdravnike," so jasni, ob tem pa izražajo pričakovanje, da bo razmerje med zdravniško in povprečno plačo ponovno 1 proti 2,8, kot je bilo leta 2000, medtem ko je to razmerje danes ena proti 1,5.

Pot do tega je mogoča, saj je predlog novega plačnega zakona v zdravstvu že nared za obravnavo na vladi. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin dodaja, da naj zakon takoj sprejmejo v državnem zboru, "tako kot nam je bilo obljubljeno na najvišji ravni. Če se to ne bo zgodilo, si v tem trenutku ne upam napovedovati, kakšen bo razplet dogodkov, a razmere so skrajno resne. Grozi erozija zdravstvenega sistema. Zahvala medicinskim sestram, ki se neizmerno trudijo, a tudi brez zdravnikov bo ta sistem pokopan," pravi Kuštrin in svari pred nadaljnjimi odhodi zdravnikov v zasebni sektor in večanju deleža tistih, ki bodo večji del delovnika opravili v zasebnem zdravstvu in manjši del v javnem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta