Zima se je v hribih že ugnezdila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pohorje je že zasneženo.
Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinšek

Samo nekajkrat smo se obrnili v postelji, pa je že december! Tole vreme res hitro teče! In za nami je "mrki" november, žal tudi letos december ne bo eden tistih, ki nam vlijejo malo veselja, ko se družimo, razmišljamo o prihodnosti in se spominjamo preteklih dogodkov.

Letošnji november je bil ponekod celo za okoli stopinjo pretopel. Po nižinah v notranjosti Slovenije je bil skoraj povsem povprečen, nekaj desetink je ponekod temperatura odstopala navzgor. Za več kot stopinjo toplejši je bil na Primorskem in v Prekmurju, tudi na Kredarici. Padavin smo, razen na Obali, dobili vsaj povprečno količino, ponekod pa tudi za slabo tretjino več. Zato pa je bilo nekoliko manj sonca, kar se sliši nekako logično. Padavine so bile razporejene precej zanimivo. Moker je bil začetek meseca, tja do 5., potem je sledilo še nekaj dni z manj dežja, nato pa večinoma suho obdobje do zadnjih petih dni, ko se je nebo spet razjokalo. In nadaljuje s svojo žalostjo v december.

No, pravzaprav to ni več žalost, ampak veselje, saj se v hribih nabira sneg, v veselje tudi turnih smučarjev in za prepotrebno vodno zalogo za pomlad. Količine snega za zdaj niso nič posebnega. Če se morda spomnite, je bilo pred dvema letoma v drugi polovici novembra na Kredarici skoraj tri metre snega, rekordna količina! Letos govorimo o metru ali malo več, kar pa tudi ni slabo. In povrhu je kar precej snega dosti nižje, že v višini nekaterih smučišč.

Seveda se ob tem takoj razvnamejo debate in domnevanja, kakšna zima nas čaka, a po začetku ni nikakršne osnove, da bi po njem lahko predvidevali, kako bo v prihodnje. Dobro poznamo božično odjugo, ki dejansko je zaznavna v podnebni statistiki. Kolikokrat se je že zgodilo, da smo decembra pogumno zakoračili v sneženo zimo, pa se je potem vse skupaj žalostno sfižilo. V času podnebnih sprememb in globalnega segrevanja pa postajajo te stvari še bolj negotove.

Na koncu koncev lahko kakšna zima tudi preseneti s svojo odločnostjo že od začetka. Letošnja je kar na dobri poti in najbrž ne bi imeli kaj dosti proti, če bi v podobnem ritmu nadaljevala. Ampak pustimo evforijo za zdaj ob strani. Že današnji modelski izračuni kažejo na otoplitev v drugi polovici prihodnjega tedna. Ne bo odjuge, a prave zime po nižinah tudi ne. Za zdaj se bo ugnezdila v hribih in gorah, kar je najpomembneje.

Za našo solzno dolino je skoraj bolje, da ne bo preveč snežena, niti mrzla, ob vsem divjanju cen energentov in ogrevanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta