Znano je, kdaj s samotestiranjem začnejo dijaki. Znova mogoče tudi šole v naravi, plavalni tečaji ...

A.L., STA
20.05.2021 09:52
V sredo so opravili 3852 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 358 okužb, pozitivnih je bilo torej 9,3 odstotka testov, je objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi 363 covidnih bolnikov, od tega 110 na oddelkih za intenzivno terapijo. Umrlo je sedem covidnih bolnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Sedemdnevno povprečje okužb je padlo s na 417 na 384. Delež pozitivnih testov pa je bil v sredo za 2,6 odstotne točke nižji kot v torek. V sredo so sicer potrdili 174 okužb manj kot dan prej, opravljenih je bilo 617 PCR-testov manj kot v torek.

V bolnišnicah se zdravi pet covidnih bolnikov manj kot dan prej, enako število kot dan prej jih je na intenzivni negi. Umrla sta dva covidna bolnika več kot v torek. V sredo je bilo opravljenih tudi 28.868 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testi.

Za primerjavo - pred natanko tednom dni so v Sloveniji opravili 4636 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih izvidov je bilo 597, kar je 12,9 odstotka.

Vladna govorka Maja Bratuša je na novinarski konferenci sporočila, da je bilo danes do 8. ure zjutraj z enim odmerkom cepiva cepljenih 586.942 oseb, z vsemi odmerki pa 306.256.

Največ, skoraj 365.000, je bilo cepljenih s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech, pri čemer jih le 30.000 še ni prejelo drugega odmerka. Največji delež precepljenosti je v starostni skupini med 80 in 84 let, kažejo podatki NIJZ.

Po številčnosti sledi cepivo AstraZenece, pri kateri je zaradi 12-tedenskega razmika med odmerkoma le dobrih 20.000 polno cepljenih. S cepivom Johnson & Johnson, pri katerem je zahtevan le en odmerek, pa je cepljenih nekaj več kot 13.000 ljudi. Po podatkih vlade je s prvim odmerkom cepljenih 34 odstotkov polnoletnih, polno cepljenih pa 17,7 odstotka. Covid-19 je v Sloveniji prebolelo 239.442 oseb.

Samotestiranje prostovoljno

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je predstavil samotestiranje dijakov in dijakinj, ki se začenja še v tem šolskem letu. "Samotestiranje bo potekalo v domačem okolju. Logistično je tako lažje. Če je otrok pozitiven, ostane doma in ni stresa za starše ali skrbnike, da morajo po otroka v šolo. S tem bomo tudi opolnomočili učence, da bodo tudi sami lahko vplivali na potek epidemije."

Ustrezno označeni testi bodo v šolah razdeljeni dijakom in učencem, ki se bodo prostovoljno odločili za to - dijakom predvidoma že jutri, 21. maja. Začetek samotestiranja dijakov na domu je predviden v ponedeljek, lahko tudi v nedeljo zvečer. V osnovnih šolah se datumi še usklajujejo, saj še čakajo navodila glede postopkov prepakiranja. "Nadejamo se, da bi pričeli v začetku junija."

Samotestiranje je predvideno vsakih sedem dni, v osnovnih šolah se bo izvajalo v zadnji triadi. Učencem in dijakom pripada en test tedensko oziroma pet testov na mesec. Prostovoljno se samotestirajo dijaki in učenci, ki niso preboleli covida-19, tisti, pri katerih je od okužbe minilo več kot šest mesecev in tisti, ki niso bili cepljeni. Distribucijo testov na šolo zagotovi Uprava RS za zaščito, učencem in dijakom pa teste izročijo na šolah. Pogoj za samotestiranje doma je, da se dijak in učenec počuti zdrav, da je brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil. V primeru bolezenskih znakov mora dijak oziroma starš poklicati v ambulanto osebnega zdravnika, ki ga bo napoti v izolacijo in preda nadaljnja navodila.

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec pravi, da na ministrstvu pozdravljajo namero o prostovoljnem samotestiranju dijakinj in dijakov, ki se bo po napovedih ministrstva za zdravje začelo prihodnji teden. "To bo prostovoljno, v tem šolskem letu ga uvajamo testno, da bi pripravljeni počakali novo šolsko leto, če bo to potrebno," pravi Orehovec. Ta verjame, da bo interes za samotestiranje sčasoma med dijaki vse večji.

Izvedba šol v naravi možna le v okviru enega oddelka

Državni sekretar je sporočil tudi nekaj ukrepov, ki se dodatno sproščajo na področju vzgoje in izobraževanja. Ob upoštevanju priporočil NIJZ in dela v mehurčkih se lahko znova izvajajo vsi programi, vključno z bivanjem v naravi, dnevi dejavnosti, znova je omogočena šola v naravi, pa plavalni tečaji v vrtcih in osnovnih šolah.

Izvedba šol v naravi je možna le v okviru enega oddelka, torej mehurčka, v skladu s higienskimi priporočili NIJZ. 

Znova je dovoljeno tudi izvajanje dni dejavnosti in ekskurzij v skladu s priporočili NIJZ ter ostalimi predpisi, vezanimi na preprečevanje širjenja covida. Tudi dnevi dejavnosti naj se izvajajo v čim večji meri na prostem, svetuje Orehovec. Obiski muzejev, knjižnic, gledališč, galerij in podobno pa naj potekajo v okviru enega oddelka oziroma mehurčka.

V nekaterih lekarnah naprodaj testi za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom

Lekarne in specializirane trgovine Sanolabor imajo odslej v ponudbi tudi hitri antigenski test za odkrivanje okužbe z novim koronavirusom, ki je namenjen za domačo uporabo. Test proizvajalca Boson Biotech je prvi v EU, ki je pridobil vsa potrebna dovoljenja za prosto prodajo v skladu z zakonodajo, so za STA sporočili iz Salusa.

Test se izvaja z brisom iz nosne sluznice 2,5 centimetra od roba nosnice, rezultat pa je na voljo v 15 do 20 minutah. Kot navajajo v Salusu, lastniku Sanolaborja, je zanesljivost testa visoka, saj skupna diagnostična natančnost testa znaša 98,72 odstotka, iz česar izhaja, da je možnost lažnega rezultata razmeroma majhna.

Posamezni test stane 8,75 evra, je objavljeno na spletni strani Sanolaborja. Kot navajajo, je test namenjen ugotavljanju okužbe pri osebah s sumom na covid-19 v prvih sedmih dneh po pojavu simptomov. Hkrati opozarjajo, da se hitri antigenski test ne sme uporabljati kot edina osnova za diagnozo ali izključitev okužbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta