Znova težave: Za vstop v spletno učilnico pri nekaterih potrebni tudi dve uri, kaj odgovarjajo na Arnesu?

Tina Recek Tina Recek
09.11.2020 10:27

Po podaljšanih počitnicah so se nekateri učenci srečali s slabim odzivom omrežja in nezmožnostjo vstopa v spletne učilnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učenje od doma je za tiste učence, ki ne morejo vzpotaviti povezave, milo rečeno, neprijetno.
Robert Balen

Po podaljšanih počitnicah so se z današnjim dnem srednješolcem pridružili pri pouku na daljavo tudi vsi osnovnošolci. Vendar tak način izobraževanja tudi tokrat ni stekel gladko. Kot nam je sporočila bralka Tanja iz Domžal, se je približno dve uri trudila z drugo- in sedmošolko vstopiti v spletno učilnico. Mučile so se na vseh domačih računalnikih, ki so novejši in zmogljivejši, a neuspešno. Uspele so okoli desete ure. Bralka se še spominja, da je imela starejša hči enake težave pred krompirjevimi počitnicami, ko so se starejši osnovnošolci že šolali od doma. Takrat so se nekateri njeni sošolci že ob sedmi uri prijavili v spletne učilnice in nato ostalim, ki tega niso mogli storiti, sporočali šolske obveznosti.


Na Arnesu so potrdili tehnične težave, predvsem so opažali, da imajo nekateri šolarji težave zaradi počasnega odziva omrežja. "Kljub temu, da smo med počitnicami sistem spletnih učilnic znatno izboljšali, še vedno velja, da govorimo o razmeroma kompleksnem sistemu, ki se je moral v kratkem času prilagoditi za približno sto krat večjo obremenitev. V teh pogojih je težko vnaprej predvideti vsa možna ozka grla, ki se lahko pojavijo na zelo različnih nivojih. Dejansko moramo sproti - tako kot kolegi v drugih državah, s katerimi sodelujemo - nabirati izkušnje za delovanje sistemov v povsem drugih razmerah. Ozko grlo na enem koncu sistema potem verižno - kot na avtocesti - povzroči zastoj na večjem delu. Danes smo težavo locirali, stanje se je normaliziralo nekaj pred enajsto uro, ponoči pa bomo delali na trajni odpravi težave," je dejal Tomi Dolenc iz Arnesa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta