Zpiz kalkulator: Izračunajte si, kdaj v pokoj in s kakšno pokojnino

Tanja Fajnik Milakovič
22.07.2021 04:00
Nič več ugibanj, kdaj se lahko upokojte, na spletni strani Zpiza sta na voljo dva pokojninska kalkulatorja, s katerima si lahko povsem natančno odgovorite na vprašanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aplikacija vam bo izračunala, kdaj se lahko upokojite in kolikšna bo višina vaše pokojnine. 
Andrej Petelinšek

Vas zanima, kdaj se boste lahko upokojili in koliko bo vaša pokojnina? Vemo sicer na splošno, da se lahko upokojimo pri 65 letih, če imamo najmanj 15 let delovne dobe, ali pri 60 letih, če imamo 40 let delovne dobe. Ti pogoji so enaki za ženske in moške, a datum upokojitve je odvisen tudi od nekaterih drugih okoliščin, kot sta denimo skrb za otroke v prvem letu starosti, vojaščina, delo pred 18. letom starosti. Pri odmeri višine pokojnine pa se upoštevajo prispevki, vplačani v najboljših 24 zaporednih letih delovne dobe.

Na spletni strani Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) sta dva nova kalkulatorja, s pomočjo katerih dobite bolj natančen odgovor tako o datumu upokojitve kot o višini pokojnine. Splošni je dostopen vsem, samo vnesete nekaj podatkov. Kdaj ste rojeni, spol, datum, ko ste začeli delati oziroma ste vstopili v zavarovanje, in na koncu še tako imenovane osebne okoliščine in povprečen znesek vaše bruto plače. Aplikacija vam bo izračunala, kdaj se lahko upokojite in kolikšna bo višina vaše pokojnine. Dobili boste več možnih datumov upokojitve in tudi različne zneske pokojnine. Najvišjo pokojnino seveda za 40 let pokojninske dobe brez dokupa.

Če pa želite povsem natančen izračun, morate uporabiti osebni kalkulator, s pomočjo katerega lahko z digitalnim potrdilom dostopate do podatkov, ki jih o vas vodi Zpiz. Vnesti morate le še podatke o tem, ali boste ob upokojitvi zniževali starost na račun skrbi za otroke, kar lahko le ženske, moški samo, če so bili na starševskem dopustu in prejemali nadomestilo. Nadalje moški lahko uveljavljajo čas za služenje vojaškega roka, vsi pa delo pred 18. letom starosti, benificirano delovno dobo, delo v tujini. Ta izračun višine vaše bodoče pokojnine bo veliko bolj natančen, ker se bodo upoštevali podatki o vaših plačah in vplačanih prispevkih. Izračun je seveda lahko tudi precej drugačen od tistega, ki ste ga ali ga boste dobili od Zpiza po pošti v letu, ko dopolnite 58 let. To pa zato, ker se v tej informaciji Zpiza ne upoštevajo vaše osebne okoliščine.

Oba kalkulatorja je v mesecu dni, odkar sta na spletni strani Zpiza, obiskalo skupaj več kot 45.000 uporabnikov, splošni pokojninski informativni kalkulator 29.909 uporabnikov, osebnega pa 15.098 uporabnikov. Največ tistih, ki jih je zanimal datum upokojitve in višina pokojnine, ima tam okoli pet let do upokojitve.

In kaj pokaže povsem naključni splošni izračun za žensko, ki se je zaposlila po študiju, pri 26 letih? Prvi možen datum upokojitve je, ko bo dopolnila 65 let in bo imela 39 let pokojninske dobe brez dokupa. Pri tem pa bo lahko uveljavljala še znižanje starosti za dva otroka, a ne v celoti. Čeprav bi si lahko starost za dva otroka znižala za šestnajst mesecev, se ne bo mogla upokojiti že, ko bo stara 63 let in šest mesecev, ker takrat še ne bo imela 38 let pokojninske dobe, ampak šele pri 64 letih. Starosti ob upokojitvi si namreč na račun otrok ni mogoče znižati pod 38 let pokojninske dobe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta