ZPS z novimi predlogi za zaščito posojilojemalcev

STA, A.L.
16.04.2020 15:17

Dozdajšnja zaščita posojilojemalcev pred posledicami epidemije novega koronavirusa ni zadostna, so v sporočilu za javnost opozorili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) in zato vladi predlagali sprejem vrste dodatnih ukrepov. Med drugim so se zavzeli za možnost enoletnega odloga za vse vrste posojil in zagotovilo, da bodo odlogi brez stroškov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kot so spomnili v ZPS, lahko posojilojemalci po marca v DZ sprejetem zakonu o interventnem ukrepu odloga plačil obveznosti kreditojemalcev, ki zaradi finančnih težav, povezanih z epidemijo, ne morejo odplačevati posojila, na svojo banko naslovijo vlogo za odlog plačila za leto dni.
Odlog plačil obveznosti je sicer lahko učinkovita kratkoročna rešitev za potrošnike, se strinjajo v potrošniški organizaciji, a sprejet ukrep po njihovih besedah ne vključuje "prepotrebne celostne zaščite in varstva potrošnikov, v tem primeru prav tistih najbolj ranljivih, ki se borijo z nezmožnostjo odplačevanja dolgov zaradi posledic virusa".
Kreditojemalci bodo tako po izteku odloga soočeni s še višjim dolgom in bodo zanj zaradi razmer, ki niso njihova krivda, plačevali še več, so opozorili.
"Odlog namreč ne pomeni, da bodo banke v tem obdobju prenehale obračunavati obresti, zanj bo treba plačati tudi dodatne stroške. Ker odgovornost za nastalo situacijo ni na strani kreditojemalcev, menimo, da tudi ni pravično, da bodo za reševanje nastalega položaja soočeni s še višjim dolgom in dodatnimi stroški," so navedli.

Njihove predloge podpira tudi Evropska potrošniška organizacija

Sicer pa niso edina težava zaradi posledic epidemije klasični potrošniški ali stanovanjski krediti pri bankah, temveč tudi ostale oblike zadolževanja, ki jih država za zdaj ni naslovila, so izpostavili v ZPS. Učinkovite rešitve tako manjkajo za limite na osebnih računih, lizing posle in posojila nebančnih posojilodajalcev, so našteli.
V tej luči so vlado pozvali k sprejemu dodatnih ukrepov za zaščito ogroženih kreditojemalcev, in sicer pravico do enoletnega odloga, ki bo veljala za vse vrste potrošniških posojil, zavarovanih in nezavarovanih, bančnih in nebančnih, od avtomobilskih in osebnih, do kreditnih kartic, limitov na osebnih računih in lizingov.
Zavzemajo se tudi, da naj bodo odlogi za kreditojemalca popolnoma brez stroškov, da naj se obresti za posojilo v času odloga ne obračunavajo, da naj bodo postopki izvajanja ukrepov prilagodljivi in enostavni, odziv kreditodajalcev pa hiter ter da naj odlog plačila posojila ne povzroča negativnega vpliva na bonitetno oceno potrošnikov.
Kot so še zapisali v ZPS, njihove predloge podpira tudi Evropska potrošniška organizacija, ki je pristojne na evropski ravni že pozvala, naj v tesnem sodelovanju z nacionalnimi organi izvajajo nujno potrebne ukrepe za zaščito ogroženih kreditojemalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta