Žrtve totalitarizma: Spomin je še vedno razdrobljen, seveda tudi slovenski

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
22.08.2019 19:16

Pred desetimi leti je Evropski parlament 23. avgust razglasil za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, v Sloveniji je dan spomina od leta 2012.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavniki Študijskega centra za narodno spravo in Vojaškega vikariata Slovenske vojske pri spomeniku žrtvam vseh vojn na ljubljanskem Kongresnem trgu.
Robert Balen

Pred desetimi leti je Evropski parlament 23. avgust razglasil za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov (leta 2009 so evropski poslanci sprejeli resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, slovenski parlamentarci doma so se z vsebino resolucije zgolj seznanili), slovenska vlada ga je za dan spomina razglasila leta 2012.
Na predvečer 23. avgusta je v stolnici v Ljubljani za vse žrtve maševal ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, na memorialni slovesnosti je govorila dr. Andreja Valič Zver, venec so položili med drugim na spomenik vsem našim žrtvam vojn na Kongresnem trgu in pred pomnik pred ameriškim veleposlaništvom. Obletniško je bilo v Lendavi, predsednik republike Borut Pahor je položil venec k spomeniku žrtvam druge svetovne vojne in žrtvam rasnega, nacionalnega in ideološkega nasilja po drugi svetovni vojni v Lendavi in okolici ...

Aleksandra Nana Rituper Rodež
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta