Abu Dabi zadnja priložnost za uvrstitev na olimpijske igre

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
18.05.2024 06:03

Prvo ime v slovenski reprezentanci na svetovnem prvenstvu bo Andreja Leški, visoke cilje imata tudi Enej Marinič in Vito Dragič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enej Marinič (v modrem) še upa na uvrstitev na olimpijski turnir.
IJF

Jutri se bo v prestolnici Združenih arabskih emiratov pričelo člansko svetovno prvenstvo v judu, ki bo pomembno tudi zaradi tega, ker lahko marsikomu prinese kvalifikacijske točke za nastop na olimpijskih igrah v Parizu. V Abu Dabi je odpotovalo osem slovenskih judoistk in judoistov. Jutri bo na tatami stopila Maruša Štangar (do 48 kg), v ponedeljek Martin Hojak (do 73 kg), svetovna podprvakinja Andreja Leški (do 63 kg) in Nace Herkovič (do 81 kg) bosta tekmovala v torek, v sredo Anka Pogačnik (do 70 kg) in Metka Lobnik (do 78 kg), zadnji tekmovalni dan pa Enej Marinič ter Vito Dragič (oba nad 100 kg). V odpravi ni Kaje Kajzer, ki se je zaradi poškodbe prsta ob koncu prejšnjega tedna na grand slamu v Kazahstanu nastopu morala odpovedati.

Prvi adut naše izbrane vrste bo Leškijeva, ki je konec aprila na evropskem prvenstvu v Zagrebu osvojila bron, ob koncu prejšnjega tedna pa še srebro v Kazahstanu. Na svetovnem prvenstvu bo branila srebro z lanskega v Dohi. "Že večkrat sem povedala, urnik tekmovanj letos je zelo poln in ta tekma je za moje pojme nepotrebna. Zelo naporno se je bilo pripravljati na to dolgo obdobje in vse te zaporedne tekme. Seveda pa se želim izkazati tudi na tem prvenstvu," je povedala članica JK Bežigrad Andreja Leški.

Prvenstvo bo velik izziv za Eneja Mariniča. Član mariborskega Branika je po zadnjih premikih na svetovni lestvici izpadel iz olimpijske reprezentance, svetovno prvenstvo pa bo zanj zadnja priložnost, da se spet prebije v Pariz. "Če se bom uvrstil med 16 najboljših, bom zelo blizu cilju, seveda pa je moja usoda odvisna tudi od tekmecev," je dejal Enej Marinič. Za borca bistriškega Impola Vita Dragiča je svetovno prvenstvo bržčas zadnje na njegovi dolgi športni poti. "Že na svetovnem prvenstvu v Budimpešti sem si rekel, da bo moje zadnje, ampak so se stvari obrnile drugače. Tokrat mislim resno, zato bom v Abu Dabiju nastopil veliko bolj sproščen. Poti na olimpijske igre so še odprte," je optimist Vito Dragič.

Slovenci so na svetovnih prvenstvih doslej osvojili 15 kolajn, osem bronastih, šest srebrnih in zlato. Slednjo je leta 2015 v Astani dobila Tina Trstenjak (do 63 kg), ki se ponaša še s tremi kolajnami s svetovnih prvenstev, srebrno in z dvema bronastima. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta