Acun Ilicali se predstavi: Sem lastnik, ki ga NK Maribor potrebuje

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
08.08.2024 19:12

Turški medijski mogotec je spregovoril o svojih načrtih z najuspešnejšim slovenskim nogometnim klubom. Čeprav ga v Ljudskem vrtu predstavljajo kot strateškega partnerja, je jasno, da se dojema kot (bodoči) lastnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turški poslovnež je Ljudski vrt obiskal že pred tekmo kvalifikacij za konferenčno ligo proti Vojvodini.
Andrej Petelinšek

Pa se je le predstavil. Acun Ilicali, (bodoči) investitor v NK Maribor, je v Ljudskem vrtu spregovoril o svojih načrtih z najuspešnejšim slovenskim nogometnim klubom. "Nismo tako daleč," je dejal o letu iz Carigrada, ki je sicer trajal četrt ure dlje, kot je bilo sprva predvideno. Tako je malo zamudil na druženje s slovenskimi novinarji, kjer sicer ni govoril o konkretnih številkah – koliko denarja bo vložil v klub ali kako bodo razporejeni lastniški deleži v ustanavljajočem se podjetju -, je pa govoril o številnih temah. "Do 25. leta sem doživel že vse slabo. Izgubil sem starše, ločil sem se, hčerka se je poškodovala, bankrotiral sem. Takrat nisem imel ničesar. V prvem delu življenja sem bil zelo neuspešen, v drugem delu pa sem bil uspešen. Bog mi je dal priložnost, tvegal sem, postal sem uspešen," je o svojem vzponu do zvezd dejal Ilicali, čigar premoženje Forbes ocenjuje na 100 milijonov evrov.

Obogatel je z naložbami v medijske projekte, kot žirant v priljubljenih šovih je postal ena najbolj znanih oseb v Turčiji, nato pa se je posvetil še svoji drugi veliki strasti. "V življenju sta zame pomembni dve stvari. Mediji in nogomet. Potem ko sem postal številka ena v medijih, sem potreboval nov izziv, kjer sem začel z ničle in se počasi vzpenjal po stopnicah," je dejal. In na eni od teh stopnic se je znašel Maribor.

Acun Ilicali (v sredini) s podpredsednikom NK Maribor Urošem Mlakarjem (levo) in poslovnim direktorjem Bojanom Banom.
Andrej Petelinšek

Ne denar, uspeh bo povrnil vložek

"Naš cilj je: uspeh, uspeh, uspeh. Za to se moraš izboljšati. Nisem čarovnik, ne bom vsega spremenil, sem pa tip lastnika, ki ga Maribor potrebuje. Rad imam nogomet, obožujem nogomet, živim za nogomet, tu nisem zaradi denarja," je izpostavil poslovnež, ki je s podjetjem Acun Medya prisoten v 14 državah sveta. Da ne pričakuje, da se mu bo investicija povrnila z denarjem, je še dodal, pričakuje pa uspeh. Ozira se proti Evropi, njegov cilj oziroma cilj njegove ekipe, kot je večkrat sam izpostavil, je, da vijoličasti postanejo stalnica v mednarodnih tekmovanjih. "V klubu so čudoviti ljudje, z omejenimi sredstvi, v zahtevnih pogojih so moštvo dvignili na visoko raven. Naš cilj je, da to raven še dvignemo."

Maribor ni njegov prvi nogometni projekt. Med letoma 2020 in 2021 je bil lastnik nizozemskega kluba Fortuna Sittard, oziral se je tudi za irskim Shelbourneom, a se je sodelovanje hitro končalo. Od leta 2022 je njegovo podjetje Acun Medya lastnik angleškega drugoligaša Hull City, v letošnjem poletju pa je postal podpredsednik turškega velikana Fenerbahčeja. Navijačem je zagotovil, da je odveč bojazen, da bi Maribor postal zgolj podružnica Hull Cityja (ali Fenerbahčeja). "V medijskem poslu sem začel v Turčiji, tam postal številka ena, potem pa smo postali številka ena še v Mehiki, Grčiji … Znam pravilno izbrati operacije in biti uspešen. Vsem navijačem lahko zagotovim, da se bo naša ekipa v popolnosti posvetila klubu," obljublja 55-letnik, ki želi že v bližnji prihodnosti 16-kratne slovenske prvake dvigniti (vsaj) na raven zagrebškega Dinama, iz Maribora narediti največji klub v regiji.

Andrej Petelinšek

Se bo do tega cilja prebijal tudi z zvenečimi okrepitvami? "Naš namen ni, da bi pripeljali velike zvezde in tako zrušili ekipni duh. Delali bomo korak za korakom, potrebujemo ravnotežje v ekipi. Ne pozabite, ni lahko prepričati velikih zvezd, da pridejo sem. Najprej uspeh, potem zvezde. Več uspeha, več zvezd," je filozofija Acuna Ilicalija, ki je Maribor spoznal že leta 1997, ko je kot novinar pokrival tekme turškega Bešiktaša in v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov prišel na Štajersko.

"Lahko ste srečni, da imate Čeferina"

Pomembno vlogo pri njegovem prihodu v Slovenijo je imel predsednik evropske nogometne zveze Uefe. "Aleksander Čeferin je moj dober prijatelj. Lahko ste srečni, da imate takega človeka v nogometnem poslu. Je pošten, odkrit. Marsikaj mi je povedal o tem projektu. Maribor je dober klub, čist, z veliko navijači. Tako je Maribor prišel v naše življenje," pravi Ilicali.

Acun Ilicali
Andrej Petelinšek

Uradno še ni lastnik kluba oziroma podjetja, ki bo ustanovljeno v solastništvu z društvom NK Maribor. Maja je podpisal pismo o nameri, postopki pa naj bi bili po njegovih predvidevanjih zaključeni septembra. "Smo pa že odgovorni za nekatere stvari v klubu, denimo za transferje," je dejal in potrdil, da je njegovo podjetje že posodilo nekaj denarja klubu. V vodstvu NK Maribor so ga predstavljali kot strateškega partnerja, slovenska zakonodaja ne omogoča lastninjenja športnih društev, lahko pa klubi skupaj z zasebnimi vlagatelji ustanavljajo povezana podjetja in nanje prenesejo del dejavnosti. Birokratske podrobnosti gor ali dol, po predstavitvi v Ljudskem vrtu je jasno, kako se dojema Ilicali. Da bo njegova skupina kupila klub, je med drugim rekel. Na papirju bo najbrž drugače, a jasno je, da bo NK Maribor v praksi dobil lastnika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta