(ANALIZA) Po četrtini sezone Olimpija na dobri poti: Katere ekipe niso osvojile naslova, a so vodile po 9. krogu?

Miha Dajčman Miha Dajčman
15.09.2022 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mario Kvesić je med nogometaši, ki v prvi ligi najbolj izstopajo. Na devetih tekmah je dosegel tri gole in petkrat podal za gol.
Andrej Petelinšek

Olimpija je v prvi četrtini sezone v prvi slovenski ligi dominirala. Na devetih tekmah so Ljubljančani zbrali 24 točk od mogočih 27 in skoraj izenačili popolni izkupiček v tem delu tekmovanja, ki je prejšnji različici istoimenskega kluba uspel v sezoni 1994/1995 in Mariboru v sezoni 1999/2000. Zeleno-beli so pred začetkom doživljali pretrese. V kaotičnem dogajanju sta jih morala zapustiti trener Robert Prosinečki in športni direktor Mladen Rudonja. V Stožice je prišel Albert Riera in v kratkem času organiziral ekipo, ki ima z naskokom najboljšo razliko v golih v ligi (+11), je prejela najmanj golov in jih največ dosegla. V prestolnici so zmaji stoodstotni, v gosteh pa kljub porazu boljši od drugih med elito. Zeleno-beli so na dobri poti, da osvojijo tretji naslov v novi eri in skupno sedmega, saj so v devetih krogih osvojili tretjino točk, ki jih v povprečju na koncu sezone (72,6 točke) osvajajo slovenski prvaki.

Zdi se, da so tudi Celjani pod vodstvom Romana Pilipčuka na poti, ki si jo želijo. V knežjem mestu so pred (in tudi med) to sezono znova veliko kadrovali in skrbeli za presenečenja na nogometni tržnici. V prejšnjih prestopnih rokih se jim te po večini niso obnesle. Začetek sezone za rumeno-modre pa je soliden, saj so na devetih tekmah doživeli le en poraz.

Vodstvo celjskih nogometašev je znova do temeljev spremenilo ekipo. Zdi se, da so tokrat dobro kadrirali.
Andrej Petelinsek

Prednost ni zagotovilo za naslov

Prvo mesto po le četrtini sezone ne zagotavlja lahkega sprehoda do naslova državnih prvakov. V zadnjih desetih sezonah se je štirikrat zgodilo, da vodilno moštvo po devetem krogu na koncu sezone ni osvojilo prvenstva. Sezono 2014/2015 je Maribor igral v ligi prvakov, po devetih krogih je bil na drugem mestu za Domžalami, na koncu pa slavil. V sezoni 2016/2017 je jeseni vodila Olimpija pred drugim Mariborom, ki je nato znova osvojil naslov. Drugič v zadnjih desetih sezonah, ko Ljubljančani po vodstvu na lestvici v 9. krogu nato niso osvojili naslova, je bilo v sezoni 2019/2020.

Ljubljančani in Celjani so z dosedanjim potekom prvenstva najbolj zadovoljni.
Andrej Petelinsek

Prve lovorike državnih prvakov so se v prvem koronskem letu veselili Celjani, ki so bili jeseni tretji na lestvici. V pretekli sezoni so bili po četrtini sezone vodilni Koprčani, Maribor je bil tako kot v tej sezoni šele na šestem mestu. A se je maja veselil 16. naslova državnih prvakov. Razlika med prvim Koprom (19 točk s tekmo manj, ki so jo nato izgubili) in šestim Mariborom (13 točk) je bila lani znosnih šest točk, v tej sezoni pa vijoličasti (11 točk) zaostajajo ogromnih 13 točk. Še noben kasnejši prvak od sezone 2005/2006, ko prva liga deluje v aktualnem tekmovalnem sistemu, v devetem krogu ni bil nižje od šestega mesta. Prvo mesto po devetih krogih so v zadnjih desetih sezonah unovčili trikrat Maribor, dvakrat Olimpija in enkrat Mura.

Kdo je razočaral?

Nedvomno sta največji razočaranji prve četrtine sezone Maribor in Bravo. Vijoličasti so še drugič zapored v sezono krenili katastrofalno. Lani so imeli po devetih krogih štiri zmage, poraz in štiri poraze (13 točk) in moral se je posloviti trener Simon Rožman. Nadomestil ga je Radovan Karanović, ki je konkurenco ujel in nato prehitel z nizom osmih prvenstvenih tekem brez poraza, do konca sezone pa je v povprečju zbral 2,11 točke. Novo prvenstveno sezono je začel s štirimi porazi ob le eni zmagi in kot trener zadnjega moštva na lestvici je mesto prepustil Damirju Krznarju. Hrvaški strateg je v domači ligi zdaj nanizal po dve zmagi in remija. V tem trenutku ima Maribor razliko v golih 12:16 - ob treh zmagah, dveh remijih in štirih porazih.

Niti Mariborčani niti Ljubljančani s štartom v novo sezono ne morejo biti zadovoljni.
Ziga Zivulovic Jr.

Ocena, da se je menjava trenerja pri Mariboru zgodila prepozno, je smotrna tako z vidika evropskega neuspeha kot ob pogledu na rezultate v začetku sezone v prvi ligi. Ob tem skrbi povzroča apatičnost večine nogometašev, sploh novincev, ki ne kažejo napovedane kvalitete. Zelo se pozna odsotnost (poškodovanih ali upokojenega) domačih članov moštva, ki bi v težkih trenutkih potegnili voz. Rok Kronaveter in še nekateri posamezniki se trudijo, a je to bilo za zdaj premalo.

Ljubljanski Bravo je imel v enakem obdobju pretekle sezone 16 točk na drugem mestu prvenstvene lestvice. Zdaj je s sedmimi na predzadnjem mestu, enako število točk ima tudi zadnji Tabor. Kar pet od šestih porazov Šiškarjev se je končalo z izidom 0:1. V primerjavi s preteklimi sezonami ima Bravo tokrat razmeroma širok in imensko zanimiv kader, v negativni seriji pa Dejan Grabič kot enega od razlogov za težave moštva izpostavlja mladost ekipe.

Toplo-hladno

Koper je bil ves čas od začetka sezone blizu vrha in zdelo se je, da se številni odhodi nosilcev ne bodo poznali pri rezultatih. Toda na zadnjih štirih obračunih so bili kanarčki trikrat poraženi in izgubili so stik z vodilno Olimpijo. Kvaliteto Primorci še vedno imajo, v njihovih vrstah je v prvi četrtini sezone blestel prvi strelec lige Andrej Kotnik, ki ob nadaljevanju dobrih statistik pozimi utegne pogledati čez mejo.

Zadnji so Koper premagali muraši in se ustalili na mestih blizu vrha. Moštvo Damirja Čontale je bilo v začetku dobro strelsko razpoloženo, težave pa črno-belim povzroča neuigrana obramba. Tudi pri Domžalah se bodo morali več ubadati z obrambo, saj so kar nekaj točk zapravili po preobratih nasprotnikov.

Radomljani so na začetku sezone na krilih zmage nad Mariborom ogrožali nasprotnike, sape na novo sestavljenega moštva pa je bilo nato zmeraj manj. Gorica je napovedala boj za obstanek in tega načrta se vrtnice držijo, tako so v pomembnem obračunu dna lestvice minuli vikend slavili pomembno zmago. Skrbijo pa javno izrečene besede trenerja Mirana Srebrniča. Želi si, da bi bili nogometaši za svoje delo primerno plačani. Podobne težave imajo bržkone tudi v Sežani, čeprav o teh ni slišati toliko kot v preteklosti. Četa Dušana Kosića je solidno igrala med tretjim in šestim krogom, ko so zbrali šest od sedmih točk, nato pa so Kraševci popustili in so zadnji, a še vedno blizu drugim.

Kaj pričakovati do zimskega premora?

Maribor za priključitev ekipam tik pod vrhom ne potrebuje veliko. Za drugim mestom zaostaja šest točk. V reprezentančnem premoru bo imel Krznar priložnost, da v igro moštva implementira svoje zamisli. Ob vrnitvi nekaterih poškodovanih nosilcev igre bo dobil tudi prepotrebno konkurenco v kadru. Čeprav se Maribor v igri po besedah Krznarja še vedno muči, je začel osvajati točke, kar lahko veseli pristaše vijoličastih, ki bržkone ne računajo več odkrito na naslov.

Mariborčani za preboj proti vrhu razpredelnice ne potrebujejo čudeža.
Andrej Petelinsek

Olimpija ima z veliko prednostjo (osem točk) pred konkurenco priložnost tudi za kakšen spodrsljaj. A se ti ne smejo vrstiti, če želijo mirno skozi jesen. V boju za mesta, ki vodijo v Evropo, bodo najverjetneje moštva, ki so tam že sedaj (Celje, Koper, Mura, Domžale). Če ne bo velikih pretresov in presenečenj, je tudi jasno, katere ekipe se bodo borile za obstanek in upale, da do zime ne pridelajo prevelikega zaostanka (Radomlje, Gorica, Bravo in Tabor). Vsaj Radomlje in Bravo lahko napredujeta, v zgodnjem delu lestvice pa so ob majhnih razlikah (z izjemo Olimpije) mogoče številne spremembe v naslednjih tednih.

Nogometaši, ki izstopajo

Prvi strelec lige je s šestimi goli na devetih tekmah Andrej Kotnik (Celje). S petimi mu sledijo Mustafa Nukić (Olimpija), Charles Ikwuemesi (Celje) in Ivan Durdov (Domžale). Največ asistenc je zbral Mario Kvesić iz Olimpije, ki je ob tem dosegel še tri gole in je tudi eden od tistih, ki je najbolj opozoril nase. Med mlajšimi nogometaši navdušuje 20-letni Svit Sešlar (Olimpija), med izkušenejšimi svojo kvaliteto dokazuje 35-letni Rok Kronaveter (Maribor).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta