Ante Šimundža o (pre)poznih okrepitvah: Mogoče je celo dobro, da se je zgodilo tako

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
13.09.2024 17:43

Prenovljeni Maribor bo v nedeljo ob 20.15 gostil Koper, prvi mož strokovnega štaba pa razmišlja, kako novince uigrati s staroselci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anteja Šimundžo čaka izziv, kako prenovljeno ekipo povezati v celoto.
Andrej Petelinšek

Premor je končan. Ta konec tedna nogometne prvoligaše čakajo tekme osmega kroga. Maribor bo v nedeljo ob 20.15 v Ljudskem vrtu gostil Koper. "Reprezentančna pavza je bila dobrodošla. Predvsem zaradi reseta. Resetirali smo glave in spočili telo. Obnovili smo stare principe, dvignili fizični nivo, z opravljenim sem zadovoljen," je minula dva tedna strnil trener vijoličastih Ante Šimundža.

Pozno kadrovanje ni težava, ampak izziv

Zaradi poškodb zunaj kadra ostajata Martin Milec in Hilal Soudani. Napadalec Benjamin Tetteh, ki ga je na posojo v Maribor poslal francoski Metz, kondicijsko še ni pripravljen za igro. "Njegovo stanje je daleč od idealnega," je o nekdanjem reprezentantu Gane dejal Šimundža. Je pa pripravljena preostala četverica, ki si je vijoličasti dres nadela tik pred koncem prestopnega roka. Branilca Luka Krajnc in Andre Sousa ter krilna napadalca György Komaromi in Sheyi Ojo so kandidati za nastop na nedeljski tekmi proti Kopru. Maribor se je okrepil pozno, v izdihljajih poletnega prestopnega roka, ko so bile možnosti za preboj v skupinski del konferenčne lige že izgubljene. "Prva, najpomembnejša stvar je, da so si vsi ti fantje želeli priti. Dejal sem, da želim, da bi bila ekipa sestavljena do 17. junija, a nekaj so želje, drugo realnost. Z vsemi stvarmi okoli kluba se je to malo zamaknilo, pomembno pa je, da smo delovali po ustaljenem ritmu, prišli do neke točke, kjer smo lahko zadovoljni, do spoznanj, kje se moramo popraviti, na koncu prestopnega roka pa dobili okrepitve, igralce, ki naj bi pomagali pri doseganju cilja. Ne vidim težave, vidim pa izziv. Glede na njihovo dojemanje nogometa kaže, da bo izjemno zanimivo v pozitivni smeri. Kvaliteta naše skupine se bo, upam, v prihodnjih tednih dvignila," je o novih močeh dejal prvi mož strokovnega štaba. In jim sporočil: "Od zgodovine ne živimo, se je l spominjamo, danes pa je nov dan za dokazovanje. V športu velja, da si dober toliko, kot je dobra tvoja zadnja tekma. Tako moramo tudi razmišljati, vsak dan je novo dokazovanje."

Ne na začetku sezone, šele med prvim reprezentančnim premorom je Maribor dokončno sestavil ekipo. "Nikoli nisem omenjal imen, ampak profile igralcev. Ko se najde profil, pridejo ven imena. Tudi igralci, ki so tukaj, so bili na spiskih želja. Maribor ve, kako se v Evropi tekmuje, z novimi investitorji, ki mogoče niso toliko na tem nivoju, je treba sodelovati. Mogoče je celo dobro, da se je zgodilo tako, da se v prihodnosti ne bo puščalo časa, ampak se bo ciljalo na krajše termine, da bo ekipa že na začetku konkurenčna. Če želiš tekmovati na treh frontah, moraš biti kadrovsko širši, kot smo bili na prvih tekmah proti Botevu. Pomembno je, da smo vsi skupaj, eni prej, drugi kasneje, to spoznali," razmišlja Šimundža. Potrdil je, da je dobil profile igralcev, ki jih je želel v moštvu: "Imamo možnost rotacij, polivalentne igralce, ki lahko enako dobro ali pa z majhnimi razlikami odgovorijo na različnih pozicijah. Za trenerja je privilegij razmišljati, da lahko na treningu ali tekmi pripravi igralca, da igra na dveh ali treh pozicijah."

Novi pogodbi za Repasa in Grlića

V Ljudskem vrtu ostaja Jan Repas. Vezist je pred tekmo s Koprom podpisal novo pogodbo, se klubu zavezal do leta 2026. Še za dve leti dlje je nov dogovor podpisal 18-letni Niko Grlić. "Vesel sem, da smo našli skupni jezik s klubom, obenem pa čutim tudi odgovornost, ki jo predstavlja vijoličasti dres. Kot do zdaj bom v ospredje postavil pozitiven in stoodstoten odnos na vsaki tekmi in treningu," pravi Jan Repas. V preteklosti je večkrat rekel, da si želi še enkrat preizkusiti v tujini. So z novo pogodbo v prvi ligi te sanje postale preteklost? "Tega ne bom nikoli rekel. Verjamem pa v ta projekt, ki se zdaj pelje. O tujini ne bom razmišljal, bo, kar bo, osredotočil se bom na ekipo in projekt, ki ga peljemo. Verjamem, da lahko s prihodom dobrih igralcev Maribor dvignemo na višjo raven," odgovarja nogometaš, ki je bil med letoma 2017 in 2020 član francoskega Caena. 

Tam se je naučil jezika, ki mu pride prav tudi v Mariboru. Pa čeprav v novi pogodbi nima bonusa za prevajanje na treningih in tekmah. "Lahko bi se zmenili, ja. Veliko Francozov je, z Jugom kar dosti pomagava s prevajanjem, prej ali slej pa se bodo morali naučiti angleščine, da bo za vse lažje," pravi starejši od bratov Repas. Bo njegov bančni račun z novo pogodbo bogatejši? "To je moja stvar," je začel v smehu, "zagotovo je lažje izhajati iz tega, da imamo zdaj neko finančno zaledje, ki ga v preteklosti ni bilo. Morda si bomo lahko privoščili boljše igralce, to je stvar kluba. Imamo svojo zgodbo, svojo pot."

Maribor se v finišu prestopnega roka ni le krepil. Branilec Sven Šoštarič Karić je nov izziv našel v Rusiji, kjer bo igral za Pari iz Nižnega Novgoroda. Repas bo pogrešal prijatelja: "Veliko časa sva tudi zunaj nogometa preživljala skupaj, dobro sva se razumela. Videl je, da bo to korak naprej v njegovi karieri. V tem ga bomo vsi podpirali. Odločil se je za Rusijo, strinjam se z njim, da je to korak naprej, v dobri ligi bo igral, tam pozna Luko Vešnerja Tičića, s tega vidika mu bo lažje. Za nas bo to minus, a verjamem, da ga bomo s prihodom Luke Krajnca nadomestili."

Pari 8. kroga I. SNL - jutri ob 17.30: Mura - Primorje, ob 20.15. Radomlje - Olimpija; v nedeljo ob 15. uri: Bravo - Domžale, ob 17.30: Celje - Nafta, ob 20.15: Maribor Koper.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta