Atletski miting na Ptuju: Doma je najlepše, čeprav v dežju

Uroš Gramc Uroš Gramc
21.05.2024 20:02

Zaradi številnih tekmovanj je bila tekma malce okrnjena, naši reprezentanti pa so si z zmagami pripravili lepo popotnico za balkansko prvenstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Domačinka Maja Bedrač je edina preskočila šest metrov, a ni bila povsem zadovoljna.
Crtomir Goznik S.p.

Zelo mokro je bilo na prvem mednarodnem mitingu na Ptuju pod okriljem Mednarodne atletske zveze; tekmovanje so tudi prekinili, ko se je ulilo, atleti - skoraj 300 iz več kot dvajsetih držav jih je nastopilo, med njimi tretjina tujcev - pa so se takrat poskrili v šotorih ob tekmovališču. A vsaj gledalci so bili pod pokritimi tribunami mestnega stadiona ves čas na suhem in so oživeli, ko je bila na tekmovališču domačinka Maja Bedrač, ki je v skoku v daljino edina skočila več kot šest metrov (6,06 m) in vknjižila že četrto zmago letos. Družbo med najboljšimi sta ji delali klubski kolegici Zoja Sluga (5,62 m) in Taja Pučko (5,44 m) na tretjem in četrtem mestu, prehitela ju je le še Korošica Hanna Paulina Navodnik (5,79 m).

"Vzdušje je bilo fantastično, vedno je lepo tekmovati doma. Ni mi steklo, ampak vseeno hvala publiki, da je navijala zame. Z rezultatom ne morem biti zadovoljna, ampak je, kar je. Malo je mogoče k temu prispevalo vreme, čeprav sem vajena skakati v vseh pogojih, malo utrujenost. Gremo dalje. Naslednja tekma je že v nedeljo," je dejala 24-letna Ptujčanka, ki je bila ena redkih reprezentantov v najstarejšem slovenskem mestu. V petek namreč že potujejo na balkansko prvenstvo v Turčijo: "Tam veliko pričakujem, tudi osebni rekord. Vem, da sem dobro pripravljena, če si bom le spočila."

Letos je v odlični formi, v začetku meseca je v Mariboru po osmih letih izboljšala osebni rekord (6,49 m). "Tako dobrega skoka nisem pričakovala že na začetku sezone, ampak upam, da bom še stopnjevala. Kakšnih deset centimetrov zagotovo še imam rezerve. V najboljši formi moram biti ob koncu junija na državnem prvenstvu. Ker se mi poškodba kolena vleče že skoraj eno leto, evropsko prvenstvo ni bilo cilj, bi bilo pa pika na i," je dejala Bedračeva. Tudi najhitrejši slovenski sprinter ima višje cilje od domačega mitinga, Anej Čurin Prapotnik je zmagal s svojim najboljšim letošnjim veljavnim rezultatom (10,42) pred Jernejem Gumilarjem (10,69, Mass). "Občutek ni bil tako slab, rezultat pa ni bil to, kar iščem. Upam, da bo na balkanskem prvenstvu pihal dober veter, in tam odtečem, kot si želim," je dejal član AK Ptuj, ki je z Gumilarjem pomemben član slovenske sprinterske štafete. V soboto v Slovenski Bistrici so bili le še pol sekunde oddaljeni od 22 let starega rekorda: "Če bodo predaje v Turčiji idealne, se lahko zgodi pa tudi na evropsko prvenstvo se lahko kvalificiramo."

V Carigradu bo na kolajno ciljala Nika Glojnarič. "Tako je, potem pa gremo na evropsko prvenstvo,“ se je zasmejala zmagovalka teka na 100 metrov z ovirami. Še par stotink boljša bo morala biti od 13,13 na Ptuju, da bo ujela polfinale EP, kar je njen cilj, si je izračunala članica brežiškega kluba. Tega je seveda sposobna, lani je tekla dve desetinki hitreje: "Letos se mi še ni izšlo, vem pa, da imam v nogah boljših rezultat. Prvi tek je bil veliko boljši, bolj sproščen, ampak je bilo vmes veliko napak in sem se morala popravljati. Potem sem hotela nekaj na silo in ni bilo nič boljše."

Od drugih rezultatov je izstopalo 64,16 m v metu diska Voislava Grubiše iz BiH, kar je bilo le pol metra manj od meta Kristjana Čeha v nedeljo na diamantni ligi v Maroku. V močni konkurenci je v metu kladiva zmagal Madžar Gabor Czeller (71,35 m), med starejšimi mladinci pa je Ptujčan Andraž Rajher (68,86 m) krepko presegel konkurenco. V memorialnem teku v spomin na Roberta Preloga je Uroš Gutić (BiH, 8:18,44) premagal Jana Kokalja (Kladivar, 8:20,39). Pri dekletih je v metu diska slavila Italijanka Emily Conte (56,86 m), domačinka Veronika Domjan (51,27 m) je bila peta z zanjo skromno daljavo. Slovensko zmago so priborili še Lina Hribar (Mass, 11,87) v teku na 100 m, Klara Janža (Pomurje, 25,32) na 200 m in Tia Tanja Živko (Kladivar, 4:22,54) na 1500 m ter Nejc Pačnik (Domžale, 1:56,83) na 800 m, Andrej Skočir (11,13) na 200 m in Anže Durjava (oba Mass, 68,61 m) v metu kopja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta