Celjani v Evropi: Brca v rit za nove zmage

BPM
29.07.2024 19:10

Albert Riera je Damirju Krznarju nastavil naslov državnega prvaka. Ta njemu pot do lige prvakov. Bo Španec po vrnitvi v Celje še dvignil letvico ali vse uničil?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je prost, pokličeš Alberta Riero.
Igor Napast

Kruta so pota nogometnih trenerjev. En dan greš po pripravah po naslov državnega prvaka, drugi dan si brez službe. Ker je nekje nekdo, ki ga ima tvoj delodajalec v lepem spominu, ostal brez službe. Ker Francozom zaradi financ crkuje celi klubski nogomet, ne le Bordeaux s stoletno zgodovino. Iz Francije se nazaj v Celje seli Albert Riera, ki je že prej pri Olimpiji in pozneje pri grofih zažigal z zmagami in izjavami. Žrtev: Damir Krznar, letos prvak s Celjem.

Resda je Krznar veljal za ... kako temu strokovno rečejo danes? ... pragmatičnega trenerja. Ki je marsikatero navidez dobljeno tekmo spremenil v utrujajočo taktično bitko. Ampak s Celjem, ki ga je prevzel 11. oktobra lani, ker je Riera odšel v Bordeaux, je vendarle postal državni prvak. Nato je menda imel ponudbe iz arabskega sveta, v Celju dobil zagotovilo, da je pravi, za začetek kvalifikacij za ligo prvakov uničil Estonce, se spravil nad Slovake ... Potem pa šok.

Ker so pri Bordeauxu zaradi bankrota vse pogodbe postale nične - da v tehtanju, kam iz Maribora po novo prihodnost, nabašeš ravno na takšen klub, je tudi nesreča, kam bo po tem zaneslo Žana Vipotnika, se še ne ve -, je bil Riera naenkrat prost trener. V Celju so začutili priložnost in se Krznarju "iskreno zahvalili". Tako to počnejo manjši klubi. Ko je Hrvat moral iz Maribora, ko ga je oktobra lani zamenjal Ante Šimundža, so bili razlog vsaj slabi rezultati.

Damir Krznar se nam sicer ni javil na telefon, po katerem je govoril v času delovanja pri NK Maribor. Je pa njegov pomočnik Mihael Mikić za hrvaške medije opravil svoje in sprožil ogorčenje nad celjsko potezo. Ampak okej, zdaj imajo Celjani spet Španca Riero. V strokovnem štabu se mu bodo pridružili španski pomočnik, španski trener za kondicijsko pripravo in španski analitik. Kaj zmorejo v domači ligi, je jasno - Celje je favorit za naslov prvaka, ker z rusko finančno injekcijo za slovenske razmere nima velikih težav s financami. Kaj zmorejo v Evropi?

Pred jutrišnjim povratnim spopadom drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Bratislavi, začne se ob 20.30, Celjane opogumljajo številne priložnosti s tekme v Celju. Prva tekma se je kljub temu končala z 1:1. Če gredo čez moštvo slovaškega prvaka Slovana, bi si kljub nadaljnjim porazom v kaskadnem sistemu Uefe - ta v štirih kvalifikacijskih krogih iz lige prvakov prek evropske lige vodi v konferenčno ligo - zagotovili dolgo jesen v Evropi. Albert Riera bo na prizorišču tekme govoril nocoj. Trener Slovana Vladimir Weiss pa je (ne)rad rekel kakšno o njem: "Spomnim se ga. Ko sem bil trener Petržalke, nam je v dresu Bordeauxa zabil gol."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta