Dirka po Franciji: En Slovenec napadal Danca, drugi ga je reševal

Uroš Gramc Uroš Gramc
07.07.2024 19:48

Atraktivna etapa po makadamu je ponudila veliko akcije, prinesla pa ne kaj dosti sprememb. Tadej Pogačar po devetih etapah na prvi prosti dan trdno v rumeni majici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Asmari, prestolnici Eritreje, je bila v soboto zvečer ulična zabava. Ogromno ljudi je slavilo že drugo zmago rojaka Biniama Girmaya, kralja sprinta 111. dirke po Franciji. Odkritje tega Toura je tudi v najboljšem položaju, da naslednjo nedeljo v Nico pripelje v zeleni majici, ogromno prednost že ima pred zasledovalci. A glavno dogajanje konca tedna je bilo v nedeljo, v prvi etapi v zgodovini rumene pentlje povsem v znamenju makadama. Zmago za največje slavje v karieri si je privozil Francoz Anthony Turgis iz skupine ubežnikov, zelo zanimivo pa je bilo tudi v ozadju v boju za rumeno majico, čeprav se ob odhodu na prosti dan nič ni spremenilo. Vsi štirje glavni favoriti zanjo so ostali na istem.

Anthony Turgis je poskrbel za tretje francosko slavje.
Epa

Tratnikovo kolo Vingegaardovo rezervno

Največ težav med njimi je imel na prašnih cestah Primož Roglič, že v zelo strmem drugem od 14 makadamskih sektorjev v skupni dolžini 32 km je zaostal za trojico, njegova ekipa pa je morala zakrpati luknjo. Nič kaj ga čez cel dan ni bilo v ospredju, poleg tega se je po jarku grdo skotalil njegov prvi gorski pomočnik Aleksandr Vlasov, ki je sicer pripeljal do cilja. Povsem drugače je vozil drugi slovenski as. Tadej Pogačar je bil izjemno močan, večkrat je poskušal streti tekmece, vendar mu je bil Jonas Vingegaard ves čas za petami. Visma se je dobro pripravila. Naš Jan Tratnik, ki je enako visok kot Danec, je bil vseskozi ob kapetanu in mu tudi ponudil kolo, ko se mu je predrla zračnica. "Že pred dirko sem vedel, da bo to zelo pomemben dan, ko lahko izgubiš Tour, in da bo moja naloga pomembna. Kar pod pritiskom sem bil, toda hitro sva opravila menjavo in potem ni več imel težav. Moje kolo mu je očitno prineslo srečo," je dejal Jan Tratnik

Vingegaard že s Tratnikovim kolesom s številko 7.
Reuters

Tudi več mož je kdaj sodelovalo, da so Vingegaarda pripeljali tik za rumeno majico, ki je bila najbolj aktivna v zadnjih kilometrih. "Pogačar je bil neverjetno močan, celo ekipo smo potrebovali, da smo ga upočasnili. Imamo izjemno močno moštvo in smo zelo veseli smo, da je k nam prestopil Matteo Jorgenson," je povedal športni direktor nizozemske ekipe Merijn Zeeman. Tratnikovo kolo kot Vingegaardovo rezervo je označil kot zelo pametno pogruntavščino njegovega kolega Griesche Niermanna.

Najmočnejši tokrat ni zmagal

Danec je bil zelo previden in je močno varčeval z močmi. Ni želel narekovati tempa, ko sta bila sama z Gorenjcem na čelu (pa še Jorgensona je imel zraven) niti ko je bil z njima Remco Evenepoel. "Razmišljali smo, da je v vsakem trenutku dobro imeti več moštvenih kolegov, če se kaj zgodi. V nekem pogledu bi bilo dobro sodelovati, ker ni bilo Primoža in Remca, ampak naš cilj je bil, da ne izgubimo časa, zato je bilo boljše počakati," je dejal Jonas Vingegaard. Bil je vesel, da je odkljukal to etapo: "Zelo mi je odleglo, da sem varno v cilju in da nisem izgubil časa. Jan mi je dal kolo, drugi so se držali v ospredju in enkrat pripeljali do Pogačarja, ko sam nisem mogel. Dolžan sem jim veliko zahvalo." Danec je bil kar kritičen do dirke po makadamu. "Nočem skrivati, da ne sodi na dirko po Franciji. Eno je, ko greš na Strade Bianche, to pa je nepotrebno tveganje." 

Nekajkrat se je že zdelo, da bo Pogačarju uspelo streti tekmece, toda Visma je vsakič odgovorila.
Reuters

Sploh za peresno lahkega kolesarja, ko je on. "Zelo stresno je bilo. Tadej je bil na sektorjih najmočnejši. Napadel me je prav na tistem, kjer sploh ni bilo oprijema. Samo nosilo me je sem in tja," je priznal Skandinavec. Ob koncu dneva je lahko bolj zadovoljen kot mož v rumeni majici, ki mu še veter ni bil naklonjen. "Parkrat je bila situacija, ko bi lahko naredili kakšno razliko v generalni razvrstitvi, vendar je bilo z vetrom v glavo zelo težko. Z vetrom v hrbet bi bilo v zadnjem delu dirke precej lažje. Gledal sem Remca, on je mene ... Bilo je težko, toda zabavno," je dejal Tadej Pogačar, ki je vseeno zadovoljen s prednostjo odšel na prvi prosti dan. Dodal je še, da se veseli prvih gorskih etap v Pirenejih, ki bodo na sporedu čez en teden.

Epa

Rezultati, 8. etapa, Semur-en-Auxois–Colombey-les-Deux-Eglises, 183,4 km: 1. Biniam Girmay (Eritreja/Intermarche) 4.04:50 (povp. hitr. 44,9 km/h), 2. Jasper Philipsen (Alpecin Deceuninck), 3. Arnaud de Lie (oba Belgija/Lotto Dstny), 13. Tadej Pogačar (UAE Emirates), 36. Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe), 112. Luka Mezgec (Jayco-Alula) vsi isti čas, 113.Matej Mohorič (Bahrain) +0:42, 138. Jan Tratnik (vsi Slovenija/Visma-Lease a Bike) 1:38; 9. etapa, Troyes–Troyes: 1. Anthony Turgis (Francija/Total Energies) 4.19:43 (46 km/h), 2. Thomas Pidcock (Velika Britanija/Ineos Grenadiers), 3. Derek Gee (Kanada/Izrael Premier Tech) oba isti čas, 20. Mezgec, 37. Roglič, 44. Pogačar vsi +1:46, 82. Tratnik 11:42; 156. Mohorič 18:05; vrstni red: 1. Pogačar 35.42:42, 2. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep) +0:33, 3. Jonas Vingegaard (Danska/Visma) 1:15, 4. Roglič 1:36, 82. Tratnik 1.04:43, 108. Mezgec 1.18:36, 122. Mohorič 1.23:52

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta