Dirka po Franciji: Hud udarec Pogačarja tekmecem čez Galibier

Uroš Gramc Uroš Gramc
02.07.2024 19:27

Na prvi pravi gorski preizkušnji je prvič letos slavil Tadej Pogačar in spet oblekel rumeno majico, a tokrat ni več na tesno, ima že lepo prednost. Vse boljši je tudi Primož Roglič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Po dnevu premora, ko je rumeno majico predal Richardu Carapazu, se je Tadej Pogačar v četrti etapi dirke po Franciji vrnil v vodstvo. Tokrat v precej bolj trdno. V prvi pravi gorski preizkušnji je izjemna ekipa Emiratov lomila tekmece, njen kapetan pa jih je zlomil. Osvojil je dvanajsto etapno zmago na največji dirki in se na 16. mestu večne lestvice izenačil s šestimi kolesarji, z legendami, kot so Gino Bartali, Mario Cipollini, Miguel Indurain, Robbie McEwen, Peter Sagan in Erik Zabel. Napadel je kilometer pred vrhom legendarnega prelaza Galibier, se sam zapeljal čezenj in slavil po vratolomnem spustu do Valloira. V skupini petih zasledovalcev je bil Primož Roglič, ki je osvojil četrto mesto, v skupnem seštevku pa se je povzpel na peto. 

"Zelo sem zadovoljen. Tak je bil bolj ali manj načrt, odlično smo ga izpeljali. Sanjska etapa, zelo vesel sem, da sem prišel v cilj sam," je dejal Tadej Pogačar. Tekmeci se niso dali zlahka, najbolj krčevito se je upiral Jonas Vingegaard, za zmagovalca zadnjih dveh Tourov ni bil dovolj en napad, ampak sta bili potrebni dve pospeševanji. Ko pa se je ustvarila razlika, ko je tudi Dancu zapihal veter v prsi, je razmak hitro narasel. Na Galibierju je znašal šest sekund, v dolini pol minute več. Največ je slovenski as pridobil v položnejšem delu spusta.

Emirati so upravičeno slavili, hud udarec so zadali konkurenci.
Epa

Takšnega dirkanja sicer ne vidimo prav pogosto, bližje je motociklističnemu kot kolesarskemu. "Na teh cestah sem veliko treniral, etapa s prelazoma Sestriere in Montgenevre je bila zame kot domača. Bil sem samozavesten že na startu, imel sem dobre noge in sem moral poskusiti," je dejal prvi kolesar sveta. Pametno je izbral trenutek napada. "Zaradi vetra v prsi nisem želel iti prezgodaj, ampak razliko sem moral narediti hitro, v nekaj sto metrih. Na spustu sem bil presenečen nad mokro cesto zaradi taljenja snega. V prvih ovinkih je bilo strašljivo, potem pa je šlo zelo hitro. Če poznaš cesto, pomaga," je dejal Gorenjec.

Prvi kolesar sveta je v Kanadi deklasiral konkurenco na podobni trasi, kot bo v Švici.  
Reuters

Po štirih dneh Toura ima praktično enako prednost pred Vingegaardom, kot je imel lani po petih zaostanka. "To je dobra novica. Lahko sem zadovoljen s tem, kako se počutim na kolesu in v kakšni formi sem. Kar nadaljujmo v tej smeri." Tudi Primož Roglič je zadovoljen, kako mu gre. "Čestitke Tadeju, sem pa tudi jaz vse boljši, malo bolj zraven. Imel sem nekaj borbe sam s seboj, ampak na koncu sem zadovoljen," je za TV Slovenija dejal Zasavec. 

Roglič je končal v prvi zasledovalni skupini.
Epa

Ostal je edini kandidat nemške ekipe za visoko uvrstitev, Aleksander Vlasov in Jai Hindley sta že daleč zadaj. Le še osem kolesarjev je znotraj minute in pol (za njimi je dveminutna luknja), med njimi pa ob Pogačarju še Juan Ayuso in Joao Almeida iz Emiratov. V boju za rumeno majico ima Remco Evenepoel ob sebi Mikela Lando, Roglič, Vingegaard in Carlos Rodriguez (Ineos) pa ne morejo več računati na taktično pomoč kolegov. Ta ne bo mogoča na posamičnem kronometru, v naslednji etapi, ki bi lahko prinesla večje spremembe v boju za rumeno majico. Dneva do petka bi morala biti bolj mirna, na sporedu sta ravninski etapi. Peta, od Saint-Jean-de Maurienna do Saint-Vulbasa, je dolga 177,4 km. 

Rezultati 4. etape, Pinerolo-Valloire, 139,6 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija/UAE Emirates) 3.45:37 (povp. hitrost 37 km/h), 2. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep) +0:35, 3. Juan Ayuso (Španija/UAE), 4. Primož Roglič (Slovenija/Red Bull-Bora-Hansgrohe), 5. Jonas Vingegaard (Danska/Visma-Lease a Bike) vsi 0:35; vrstni red: 1. Pogačar 19.06:38, 2. Evenepoel +0:45, 3. Vingegaard 0:50, 4. Ayuso 1:10, 5. Roglič 1:14. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta