Dirka po Franciji: Po uri resnice na prašne ceste

Uroš Gramc Uroš Gramc
05.07.2024 19:49

Čas najbolj atraktivnih "negorskih" etap: kronometer Evenepoelu, Pogačar pa tik za njim in najbrž z načrtom, da prav vsem kaj pribije v nedeljo na makadamu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Tadej Pogačar je za posamično vožnjo na čas v sedmi etapi dirke po Franciji pripel značko favorita Remcu Evenepoelu: "Je svetovni prvak in je že večkrat dokazal, da lahko premaga vse." Ni se zmotil, Belgijec je poletel čez progo, vknjižil prvo zmago na Touru in kot 109. kolesar v zgodovini "trojček" z vseh tritedenskih pentelj. Vodil je od starta do cilja, a rumena majica mu je dihala za ovratnik. Gorenjec je končal na drugem mestu in trdno v skupnem vodstvu. Primož Roglič se je v zadnjih kilometrih prebil na stopničke, v skupnem seštevku pa poskočil za mesto na četrto.

Ni slabo, če dihaš za ovratnik prvaku

"Startal sem zelo hitro, imel sem dobre noge, toda na vzponu sem šel prehitro in sem na vrhu, kjer je šla cesta malo gor in malo dol, najbolj trpel. Proti cilju je bila lepa trasa. Da me je premagal le svetovni prvak, najboljši na svetu ta čas, je kar dober občutek," je povedal Tadej Pogačar. Belgijec se mu je v skupnem seštevku približal na dobre pol minute zaostanka. "Z veseljem bi vzel etapno zmago, ampak proti Remcu je težko. Moral bom paziti nanj. Sem pa pridobil čas proti preostalim fantom in sem zadovoljen, toda Jonas in Primož bosta zagotovo imela močne noge v gorskih etapah," je dejal prvi kolesar sveta. Dobro se zaveda, da je Tour še daleč od odločenega: "Na koncu pridejo zelo težke etape, ko bodo telesa utrujena. Lahko da bomo videli velike razlike, čeprav je zdaj tesno. Zame je boljše biti v vodstvu kot pri repu." 

Rumena majica je odlično odpeljala vožnjo na čas, le za dvanajst sekund je Pogačar zaostal za svetovnim prvakom. 
Reuters
Epa

Zmagovalec zadnjih dveh let po tretjini rumene pentlje za največjim tekmecem zaostaja za minuto in 15 sekund. Približno toliko je pred tremi leti, ko je bila dirka nato po izjemni predstavi Pogačarja na Le Grand-Bornard v osmem dnevu že odločena. Pol manj naskoka je imel Gorenjec pred Dancem na tej točki leto kasneje, vse pa se je zasukalo v 11. etapi na Galibier in Granon, ko sta ga napadla skupaj z Rogličem. Složnega dvojnega obleganja tokrat ne bo, kvečjemu v nasprotni smeri, saj sta Pogačarjeva kolega Juan Ayuso in Joao Almeida na petem in šestem mestu le minuto za Dancem. A slednji še vedno verjame v popoln scenarij zanj. "Lani sem Pogačarju v dveh etapah vzel sedem minut in pol. Moč je tam, samo verjeti moramo v naš načrt. Mislil sem, da bom v kronometru izgubil več, saj je veliko bolj ustrezal Remcu in Tadeju," je povedal Jonas Vingegaard.

Etapa odkljukana, zdaj po stopničke

Danec je bil na vseh vmesnih časih kronometra na tretjem mestu, na koncu pa ga je prehitel Kisovčan, od katerega je bolje finiširal le Evenepoel. "Šel bi še hitreje, toda naredil sem vse in sem zadovoljen. Lahko sem optimističen in se veselim naslednjih etap," je dejal Primož Roglič. Že po uspešni etapi čez Galibier je napovedal boj za stopničke. Za vse favorite tam ne bo prostora, vsaj eden bo ostal brez njih. Vse bolj optimističen je tudi Remco Evenepoel: "Mislim, da je Tadej kar nedosegljiv, čeprav pri dirkanju nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Imam dobre noge in zato moram iti po stopničke. O skupnem seštevku doslej nisem razmišljal, samo zmage sem si želel in zdaj je to rešeno. Popoln dan je za nami, toda gledati moramo naprej. Najprej proti soboti, sploh pa proti nedelji." 

Epa

Osmo etapo od Semur-en-Auxoisa do Colombeyja-les-Deux-Eglises (183 km) so prireditelji označili kot ravninsko. Resnega vzpona res nima, toda ima kar 2400 višinskih metrov. Ena najbolj atraktivnih etap prihaja v nedeljo, na 199 km okrog Troyesa je 14 makadamskih odsekov v skupni dolžini 32 km. V Franciji lahko kolesarji kaj takega preizkusijo na enodnevni preizkušnji Pariz-Tours, v Italiji na Strade Bianche. Slednjo je letos v veličastnem slogu dobil Pogačar, ki bo najbrž prednost pred prvim prostim dnevom poskušal še povečati. Preostali trije so na prašnih cestah skoraj brez izkušenj. Roglič se je sicer preizkusil na italijanskih, a že v prvih treh letih med svetovno elito.

REUTERS

Rezultati 7. etape, Nuits-Saint-Georges–Gevrey-Chambertin, 25,3 km, posamični kronometer: Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep) 28:52 (povp. hitr. 53,6 km/h), 2. Tadej Pogačar (oba Slovenija/UAE Emirates) +0:12, 3. Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe) 0:34, 4. Jonas Vingegaard (Danska/Visma-Lease a Bike) 0:37, 5. Victor Campenaerts (Belgija/Lotto Dstny) 0:52 … 146. Matej Mohorič (Bahrain) 4:55, 156. Jan Tratnik (Visma) 5:09, 173. Luka Mezgec (vsi Slovenija/Jayco-Alula) 5:41; vrstni red: 1. Pogačar 27.16:23, 2. Evenepoel +0:33, 3. Vingegaard 1:15, 4. Roglič 1:36, 5. Juan Ayuso (Španija/UAE) 2:16, 78. Tratnik 53:09.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta