Dirka po Franciji: Prvo slavje črne Afrike

Uroš Gramc Uroš Gramc
01.07.2024 18:26

Biniam Girmay je v tretji etapi spisal zgodovino, dokazal, da tudi iz najrevnejših držav obstaja pot na vrh sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Afrika je slavila že dve etapni zmagi na dirki po Franciji, Robert Hunter je bil najboljši leta 2007 in Daryl Impey 2019., a "pravo" slavje je prišlo šele v tretji etapi letos z Biniamom Girmayem. Prva dva sta bila namreč iz nekoč kolonialistične Južne Afrike, slednji pa Eritrejec in predstavnik revne črne celine, od koder je pot v svetovno špico precej bolj trnova. Štiriindvajsetletnik sicer ni novinec na veliki sceni, prek razvojnega projekta mednarodne kolesarske zveze je prišel v Evropo in je že četrto leto član ekipe Intermarche-Wanty.

Zmaga za ponos Eritreje in celega kontinenta 
Reuters

Predlani je zmagal na Giru, pa mu je ob odpiranju šampanjca zamašek priletel v oko in je moral odstopiti. Na Touru na njegovo srečo ni bilo tovrstnega praznovanja. "Hvala bogu za vse, za moč, za podporo. Ko sem začel kolesariti, nisem sanjal niti, da bom vozil na Touru, zdaj sem pa zmagal. Ne morem verjeti. Hvala ženi, družini. Eritreja, cela Afrika mora biti ponosna. Zdaj smo del velikih dirk in zmagujemo. Zdaj je naš trenutek, naš čas," je dejal Biniam Girmay. Temnopolti Eritrejec niti ni bil prvi adut nizozemskega moštva. "Navodila so bila, da povlečem za Gerbena Thijssena, a če nastopijo okoliščine, naj poskusim sam. Kilometer pred ciljem sem izgubil njegovo kolo. Neverjetno, da sem premagal najhitrejše na svetu," ni mogel verjeti Afričan. Veličine trenutka se zavedajo tudi v njegovem moštvu. "Prve besede fantom po radiu so bile, 'danes smo spisali zgodovino'. Cel kontinent je čakal na to in upam, da se bodo zdaj odprla vrata še drugim. On je ambasador v vseh pogledih. Bilo je zelo dolgo potovanje, ampak zgodilo se je, kar je svet potreboval. Vidi se, kaj je možno, če daš tem fantom priložnost. To je zelo pomemben trenutek za kolesarstvo," je dejal športni direktor Aike Visbeek.

Reuters

Sanje so se po najdaljši etapi letos (Piacenza-Torino, 230,8 km) uresničile tudi Richardu Carapazu, ki je v seštevku mest na uvodnih treh etapah prehitel Tadeja Pogačarja in mu slekel rumeno majico. Enak čas imajo še vedno štirje, tudi Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard. "Imam veliko spoštovanje do Toura in se me zelo dotakne. Bila je priložnost, moral si le biti v ospredju. Bilo je tudi zelo tvegano, ampak želel sem biti tam," je povedal Ekvadorec. Precej težje delo ga čaka pri obrambi vodstva. Četrta etapa Pinerolo-Valoirre (139,6 km) prinaša prvi pravi gorski preizkus. Kar 40-kilometrski, toda položen prelaz Sestriere jih čaka še v Italiji, Montgenevre (oba 2. kategorije) pa bo že v Franciji, kjer bo tudi prvi vzpon kategorije HC letos - Galibier (2642 metrov višine, 23 km, 5,1-odstotka naklona). Z vrha sledi še 19-kilometrski spust do cilja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta