Dirka po Franciji: Rogličevo slovo užalostilo tudi Pogačarja

Uroš Gramc Uroš Gramc
12.07.2024 18:36

Primož Roglič še tretje leto zapored predčasno zapustil karavano, ki je dosegla Pireneje. A kot da to ne bi bilo dovolj velik izziv, med kolesarji razhaja še koronavirus.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Jasper Philipsen je drugi kolesar po Biniamu Girmayju, ki ima več kot eno zmago na 111. dirki po Franciji, belgijski sprinter je bil deseti etapi najboljši še v vetrovni 13.. ki pa ni prinesla pretresov v skupnem seštevku. Tadej Pogačar je še vedno trdno v rumeni majici, je bila pa za mnoge nesrečna. V prvi vrsti za Primoža Rogliča, ki se po padcih v prejšnjih dveh dneh ni pojavil na startu. Preveč posledic sta pustila, sploh četrtkov, ko je grdo padel na desno ramo, ki so mu jo pred letom in pol operirali. 

Brez zlomov, toda prehude posledice

"Padca eden za drugim se poznata na praktično vsakem delu njegovega telesa. Lahko izključimo zlome in pretres možganov, ampak posledice so bile prehude, da bi še kolesaril. Kot ekipa stoodstotno stojimo za njim. Dirka je zanj zaključena, mora se pozdraviti, kar mu bo vzelo kar nekaj časa," je za Eurosport dejal športni direktor njegove ekipe Rolf Aldag. Ko so 34-letnega Kisovčana pred startom v Toskani spraševali po ciljih, je vsakič znova odvrnil, da si najprej želi prečkati ciljno črto v Nici, a spet se je pokazalo, da to zanj ni samoumevno. Od šestih nastopov na Touru je zaključil le prve tri, zdaj pa je že tretjič zapored iz istega razloga odstopil. Pa čeprav se je zdelo, da mu bo tokrat uspelo, tudi vse boljše je bil videti v zadnjih dneh. So pa bili pri njegovi ekipi Red Bull-Bora-Hansgrohe tudi deležni nekaj kritik, češ, da so se vozili preveč v ozadju in bili preveč izpostavljeni padcem, čeprav Zasavec za usodnega ni bil kriv sam, temveč je bil Kazahstanec Aleksej Lucenko, ki se je prevrgel prek robnika in podrl velik del glavnine.

Epa

"V enajsti etapi smo videli zelo agresivnega in pozitivnega Primoža z veliko upanja na končni uspeh, ampak zdaj si moramo postaviti povsem drugačne cilje," je še dejal Aldag. Da rojaka ni več v pelotonu, je žal tudi Tadeju Pogačarju: "Zelo potrt sem, da ga vidim odhajati. Mislil sem si, da bo še močen, da bo zmagal v kakšni etapi in počel nore stvari, kot jih on počne. Zelo sem žalosten, toda ni bilo lepo videti, kakšen je prišel v cilj. Mislim, da so se prav odločili, da ne starta." Tudi rumena majica je izgubila pomočnika, Juan Ayuso, ki je bil na devetem mestu nevaren tudi v skupnem seštevku, je zbolel za koronavirusom. Ta se je spet pojavil v karavani, zaradi česar sta Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel pred startom 13. etape že nosila masko, Mark Cavendish pa je dejal, da mnogi kolesarji bolehajo za njim in še kar vztrajajo. 

Konec tedna v Pirenejih

Tudi zato je zadnji del Toura zelo nepredvidljiv, bolezen katerega od favoritov v gorskih etapah bi lahko močno vplivala na razplet. Vsaj Pogačar bi lahko bil pri tem na varni strani, saj je koronavirus staknil deset dni pred začetkom dirke in bi moral imeti v krvi dovolj protiteles za mirno dirkanje. Karkoli že to pomeni, pred pelotonom sta namreč zelo težka dneva v Pirenejih. Sobotna 14. etapa Saint-Lary - Soulan Pla d'Adet (151,9 km, 4000 višinskih metrov) ima tri zahtevne vzpone. Prvi je sloviti Tourmalet (19 km, 7,4 odstotka naklona), ki je lani odigral veliko vlogo pri končnem slavju Vingegaarda, oba s ciljnim prelazom (10,6 km, 7,9 odstotka) sta najvišje kategorije, vmes pa je še Hourquette d'Ancizan (8,2 km, 5,1 odstoka), ki je druge kategorije. Vsi trije so zgoščeni v drugi polovici etapi, vsaj prva polovica je ravninska.

Tudi Tadej Pogačar je bil v deseterici v 13. etapi, v kateri je drugič letos slavil Jasper Philipsen. 
Epa

Nedeljska etapa Loudenvielle - Plateau de Beille (197,7 km, 4800 višincev) ponuja nekoliko drugačno konfiguracijo. Že po startu so kar trije vzponi prve kategorije (Peyresourde, Mente in Portet-d'Aspet), srednji del je ravninski, zaključek etape z največ višinskimi metri letos pa je spet izjemno zahteven s klancema Agnes (1. kategorije) in ciljnim vzponom (15,8 km, 7,9 odstotka), ki je edini ta dan najvišje, HC kategorije. "To sta etapi, ki si jih tudi jaz kot pomočnik zelo želim. Do zdaj je bilo za nas zelo stresno, saj smo morali biti pozorni na kapetane od starta do cilja. Veselim se naravne selekcije, da noge povedo, kam sodiš," je za TV Slovenija malce presenetil Vingegaardov tesni zaveznik Jan Tratnik.

Rezultati 13. etape, Agen - Pau, 165,3 kmž. 1. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 3.23:09 (povp. hitrost 43,8 km/h), 2. Wout van Aert (oba Belgija/Visma-Lease a Bike), 3. Pascal Ackermann (Nemčija/Izrael-Start Up Nation) ... 9. Tadej Pogačar (UAE Emirates), 11. Luka Mezgec (Jayco-Alula), 112. Jan Tratnik (Vsima-Lease a Bike), Matej Mohorič (vsi Slovenija/Bahrain) oba +13:29.; vrstni red: 1. Pogačar 52.40:58, 2. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep) +1:06, 3. Jonas Vingegaard (Danska/Visma) 1:14, 83. Tratnik 1.46:09, 101. Mezgec 1.56:40, 136. Mohorič 2.18:32.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta