Dirka po Franciji: Vsi razlogi za optimizem

Uroš Gramc Uroš Gramc
01.07.2022 06:30

Okrog Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča se zadnja leta vrti ves (kolesarski) svet in ni vrag, da ne bo tako tudi ne letošnjim Touru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Potem ko so se naši kolesarski asi zapeljali (na dirki) po Sloveniji in državo dvignili na noge, so se predstavili še na državnem prvenstvu v Novem mestu in Mariboru ter dregnili rojake, da držijo pesti zanje še na enem največjih športnih dogodkov leta na svetu. Marsikdo od navdušencev nad tem športom je tudi podrobno preštudiral traso 109. Tour de Francea in se bo podal na dolgo pot ter na kateri od 21 etap stal ob progi in bučno navijal. Sploh v Alpah, priljubljenem pribežališču navijačev, ki so letos na sredi dirke, v drugem tednu, lahko spet pričakujemo pisano slovensko druščino. Z Galibierom kot enim najvišjih prelazov na francoski pentlji sploh, Alpe d'Huezom in njegovimi 21 nacionalnimi ovinki, ki veljajo za prizorišče legendarnih spopadov ter ultimativnih navijaških kreacij, v zadnjih letih redno prisotnim pirenejskim Hautacamom in mnogimi drugimi kraji francoski krog vabi v eni svojih najbolj prepoznavnih različic.

A ni le to mamljivo za spremljanje in obisk, največji magnet so odlični slovenski kolesarji, kar peterica jo bo v teh dneh mahnila na Dansko, kjer bo ob 109. izvedbi Tour prvič gostoval. Poleg tega pa bodo letos Slovenijo zastopali kot leta 2020 v rekordnem številu s kar peterico. In od vseh lahko upravičeno pričakujemo, da jih bomo videli v prvih vrstah, ko bo šlo zares. Matej Mohorič je že napovedal napad na slovitih tlakovanih odsekih Severnega pekla, Luko Mezgeca bomo videvali v sprinterskih zaključkih, Jana Tratnika kot enega ključnih pomočnikov v boju za rumeno majico. Ko pa se bo slednji umaknil, bosta na sceno stopila Tadej Pogačar in Primož Roglič, preroditelja slovenskega kolesarstva, šampiona par excellence, okrog katerih se že zadnja tri leta vrti ves svet, ko gre za vse tri tritedenske dirke. Od takrat, ko je Zasavec na Giru 2019 s tretjim mestom osvojil prve slovenske stopničke, ju nihče več ni premagal. Od osmih Grand Tourov sta startala na petih in vse dobila, če pa sta se oba pojavila, sta oba zaključila na stopničkah, razen v primeru "višje sile", kar pa se je zgodilo zgolj lani na Touru. Zgodovina je torej na njuni, naši strani, in so vsi razlogi za optimizem, da bo tudi prihodnost, vsaj bližnja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta