Dirka po Sloveniji: Nič ni zastonj v "prestolnici Bahraina"

Uroš Gramc Uroš Gramc
16.06.2024 17:35

Z razburljivo etapo se je končala jubilejna slovenska pentlja. Giovanni Aleotti (Bora-Hansgrohe) je odbil vse napade in osvojil zeleno majico, naši kolesarji pa so po osmih letih končali brez skupne ali vsaj ene etapne zmage.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pello Bilbao (levo) je v zadnjem dnevu le izzval Giovannija Aleottija (v sredini), Giulio Pelizzari ga bo morda v prihodnjih letih, letos je bil najboljši mladi kolesar. 
Sportida

Lani je bil Giovanni Aleotti na dirki po Sloveniji četrti, z letošnjo zmago pa je 25-letni Italijan v nemškem moštvu dosegel uspeh kariere. Slovenski kolesarji so prvič po letu 2016 in skupno četrtič ostali brez etapne ali skupne zmage, najboljši je bil v končni razvrstitvi na enajstem mestu Domen Novak. Luka Mezgec je v drugi etapi poskrbel za edine stopničke, te so se mu na končnem cilju v Novem mestu za las izmuznile. Malce v uteho je lahko kolesarskim navdušencem, da je bila pentlja tako dramatična kot že dolgo ne, pa tudi slavje v kraljevski etapi in drugo v skupnem seštevku Španca Pella Bilbaa iz najbolj slovensko obarvane ekipe v svetovni seriji - Bahrain. 

Ne zadovoljijo se z drugim mestom

"Zadnja etapa je bila kaotična vse od starta. Vmes sem bil že malo zaskrbljen, ampak nismo reagirali panično, temveč pametno in obdržali dirko pod kontrolo. Moštvenim kolegom sem hvaležen za pomoč, predanost, brez njih mi ne bi uspelo," je dejal Giovanni Aleotti. Čeprav zadnje besede kdaj zvenijo kot floskula, tokrat držijo kot pribito. Italijan je v soboto moral priznati premoč kralju Krvavca, a je pred Bilbaom zadržal dvanajst sekund prednosti zaradi slavja v petek. Toda pri ekipi Bora-Hansgrohe so vedeli, da zaključek po Dolenjskem ne bo le parada sprinterjev, kot je bilo to leta v praksi. Ko smo na Krvavcu športnemu direktorju novega kluba Primoža Rogliča čestitali za slavje po sedmih letih in Rafalu Majki, se je Bernhard Eisel najprej ugriznil v ustnice. "Potrudili se bomo. Pred nami je še vedno zelo težek dan. Ne smemo pozabiti Pella Bilbaa in gremo v Novo mesto, ki je prestolnica Bahrain Victoriousa. Ne bodo nam dali zmage zastonj, velika bitka bo."

Pello Bilbao (levo) je v zadnjem dnevu le izzval Giovannija Aleottija (v sredini), Giulio Pelizzari ga bo morda v prihodnjih letih, letos je bil najboljši mladi kolesar. 
Sportida
Pello Bilbao je postal kralj Krvavca.
Matic Klansek Velej/sportida

In še kako prav je imel. Etapa je bila razburljiva in polna zasukov, v nekem trenutku je bil virtualno v zeleni majici Italijan Martin Marcellussi, v drugem Bilbao in kdaj še kdo, zelo blizu ji je bil Ben Healy, ki je slavil v Novem mestu in poskrbel, da je dirka kakšnih 40 kilometrov pred ciljem eksplodirala, kot se je izrazil Matej Mohorič. Na prvem vzponu dneva na Veliki Ban se je pognal v pobeg (čeprav je bilo spredaj že 15 kolesarjev) in za njim Kolumbijec Jhonatan Narvaez ter Bilbao. Aleotti je za trenutek zaspal in začela se je drama. "S Pellom smo poskusili izzvati Aleottija, ampak na žalost je Narvaez nato padel v ozadje in ekipa Ineos je pomagala pri narekovanju ritma. Zaradi tega se ni izšlo, ampak raje poskusimo zmagati, kot da se zadovoljimo z drugim mestom," je o taktiki Bahraina povedal Mohorič. 

Irec poskrbel za eksplozijo

V zadnjih kilometrih po spustu s Trške gore se je sam podal v boj za etapno zmago. "Pello je bil izmučen od svojega napada in mi je rekel, naj poskusim, toda Healy je imel srečo, da sva se midva z Narvezom spogledala. Zasluženo je zmagal," je dodal Gorenjec, ki je osvojil peto mesto. Tik pred njim je bil Luka Mezgec, ki so ga težave s kolesom v zadnjem ovinku stale kakšnega mesta višje.

Slovensko čast v skupnem seštevku je branil le Domen Novak, ki pa je že v petek zaostal več kot minuto za največjimi tekmeci in se je lahko boril le še za deseterico. Po videnem na Krvavcu tja spada, do zadnjih metrov je bil v skupini tik za vodilno četverico. "Drugi so bili hitrejši, morda malce bolj eksplozivni. S kraljevsko etapo sem zadovoljen, sem pa imel boljše noge na Giru. Zame je domača dirka vedno stresna, raje dirkam v tujini. Bomo videli, kako bo na dirki po Avstriji," je dejal Novak, ki je bil po odpovedi Tadeja Pogačarja in Diega Ulissija prvi mož Emiratov. Najboljši rezultat ima še v dresu Bahraina, predlani je na odru za zmagovalce delal družbo dvema zdajšnjima sodelavcema, Pogačarju in Majki. 

Ben Healy je dobil zadnjo etapo v Novem mestu. 
Matic Klansek Velej/sportida

Rezultati, 4. etapa, Škofljica-Krvavec, 147 km: 1. Pello Bilbao (Španija/Bahrain) 3.59:09 (povpr. hitrost 36,9 km/h), 2. Paul Double (Velika Britanija/Polti Kometa) +0:03, 3. Giovanni Aleotti (Italija/Bora-Hansgrohe) isti čas ... 9. Domen Novak (UAE Emirates) 0:17, 27. Jaka Marolt (oba Slovenija/Sava Kranj) 3:22; 5. etapa, Šentjernej-Novo mesto, 157 km: 1. Ben Healy (Irska/EF) 3.24:06 (46,1 km/h), 2. Alexander Kristoff (Norveška/Uno-X) +0:06, 3. Orluis Aular (Caja Rural), 4. Luka Mezgec (Jayco-Alula), 5. Matej Mohorič (oba Slovenija/Bahrain), 22. Novak vsi isti čas; končni vrstni red: 1. Aleotti 20.10:36, 2. Bilbao +0:10, 3. Giulio Pelizzari (Italija/VF Group-Bardiani CSF) 0:26, 11. Novak 1:52, 36. Mohorič 14:56.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta