Dirka po Sloveniji: Perfektno delo pa ušiv rezultat

Uroš Gramc Uroš Gramc
13.06.2024 18:05

Ne, tokrat se ni zalomilo, Phil Bauhaus je v drugi etapi z zmago kronal garanje Bahraina, na stopničkah tudi Luka Mezgec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Rogaški Slatini so se udarili tisti, ki so preživeli peklenski vzpon na Celjsko kočo.
Sportida

Trikrat je že zmagal v Rogaški Slatini, s petimi etapami skupno na dirki po Sloveniji se Dylan Groenewegen (Jayco-Alula) bliža rekordu, a bo moral počakati. Letos so mu prireditelji z vzponom na Celjsko kočo v drugi, 178 km dolgi etapi s startom v Žalcu pripravili pretežko traso. V steklarskem mestu je tokrat slavil tisti, ki ga je večkrat gledal v hrbet - Phil Bauhaus, ki je oblekel še zeleno majico. Drugi je bil Italijan Alberto Dainese (Tudor), za slovensko veselje je na tretjem poskrbel Luka Mezgec, ki je dostojno stopil v čevlje kapetana v avstralski zasedbi.

Tempo je bil čez cel dan tako hud, da so bili v glavnini 80 kolesarjev le trije Slovenci iz svetovne serije, še Domen Novak (UAE) in Matej Mohorič, ki je opravil veliko dela za moštvenega kolega in zmagovalca. Ko je Nemec izgubil stik v vodilnimi, je zaviral skupino, ko so ga napadli, je lovil, sodeloval pa je tudi v sprinterskem vlaku. "Je eden najboljših kolesarjev na svetu in ga je dobrodošlo imeti ob sebi. Z njim imaš več spoštovanja v pelotonu, več prostora. Ni mu treba govoriti, kaj naj dela, tako dober in izkušen je," je Phil Bauhaus hvalil Gorenjca. Pa tudi druge kolege, a lahko se zahvali tudi Dylanu Groenewegnu, da ga ni bilo zraven. Njuni dvoboji so prikaz, kako svoj posel obvladajo največji mojstri. "Na papirju je močnejši in hitrejši, ima veliko zmag. Če ga ni zraven, se moje možnosti povečajo, ampak še vedno so tu Kristoff, Dainese in drugi vrhunski fantje. Še vedno sem moral dati vse od sebe. Bil je ekstremno težek dan in veliko sem moral pretrpeti. Zelo sem vesel zase in da sem ekipi podaril zmago. Oba dneva so opravili neverjetno delo. Saj ga vsak hoče, smo pa tudi ljudje in kdaj drugi opravijo perfektno, jaz pa imam ušiv rezultat," je dejal 29-letnik ob 22. profesionalni zmagi v karieri in tretji v Sloveniji. 

Tudi Luka Mezgec je bil zadovoljen, da je vknjižil prve stopničke letos. Ob Groenewegnu veliko priložnosti ne dobi. "Lepo je bilo spet sodelovati v sprintu, ne v vlogi 'lead-outa'. Najbolj pa sem vesel, da sem se po padcu kolikor toliko dobro počutil. Bilo je nekaj skrbi in dvomov, ali bom sploh startal, a je bilo med dirko vse super," je dejal 35-letni Kranjčan. Dan prej je ves raztrgan prikolesaril v Ormož. "Imel sem glavobol, zdrobil sem čelado, bil je lahek pretres, kar se tiče telesno, pa še ni bilo posledic. Slabše zmeraj pride čez dva, tri dni," Mezgec že ve, kaj ga čaka.

Tudi v drugi etapi je vedel, kaj bo … "Ampak me vsakič znova preseneti del pred Rogaško Slatino. Vem, da je zelo težek, toda slabe stvari daš iz spomina. Sploh ni bilo počitka. Sem pa presenečen, da je bila tako velika skupina po Celjski koči, tempo je bil strupen." Slutil je, da bo v zaključku dobil priložnost. "Dylan je treniral le za sprinte, ker dobro ve, kako je bilo lani na Touru. Predobro je šel na klanec in je izgubil malce ostrine. Zdaj se je drugače lotil in pač čez take klance ne more." Nizozemca podobna usoda čaka v tretji etapi in morda bo to nova priložnost za Mezgeca. Tudi Matej Mohorič si jo je že davno obkrožil: "Pisana mi je na kožo. Vzpon (Ravnica, op. p.) je kar na moji meji, ima tristo višinskih metrov. Upam, da držim priključek z najboljšimi in poskušam z napadom na spustu ali pa zmagati v sprintu."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta