Dirka po Sloveniji: Starejši občasno še zmorejo

Uroš Gramc Uroš Gramc
11.06.2024 20:15

S sprintersko etapo od Murske Sobote do Ormoža se bo v zelo močni konkurenci, skorajda premočni za slovenske klube, pričela jubilejna pentlja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Trojica na tiskovni konferenci v dvorcu Rakičan si je udarila v roke in razdelila etape že dan pred startom 30. dirke po Sloveniji. Prva in druga norveškemu sprinterju Alexandru Kristoffu (Uno-X), kraljevska četrta lanskemu zmagovalcu Filippu Zani (Jayco-Alula). "Potem pa tretja in peta ostaneta zame," je pripomnil največji slovenski zvezdnik na pentlji Matej Mohorič (Bahrain).

Hrabro v boj s hitrejšimi

"Lani smo zmagali v dveh sprinterskih etapah. Tudi to bomo poskusili ponoviti," pa je že hitro nemir vnesel Italijan v avstralski zasedbi, za katero vrti pedale naš Luka Mezgec. Gorenjec je zadnji mož v sprinterskem vlaku Dylana Groenewegna, ki je lani slavil v Ormožu in Rogaški Slatini, skupno pa že štirikrat, kar je največ med vsemi letos v pelotonu. Phil Bauhaus (Bahrain) mu bo spet poskušal prekrižati načrte, konkurenco zaostrujeta vsaj še Italijan Elia Viviani iz vedno močnega Ineosa in izkušeni Viking, ki je v profesionalni karieri dosegel že 92 zmag. Čeprav od lani ni član ekipe iz elitne druščine, ampak zasedbe, ki bi se tja rada prebila, še zna zmagati. V zadnjem mesecu je štirikrat. "Mlajši me velikokrat premagajo, ampak občasno še zmorem. V sprintih so zelo male razlike, veliko vlogo igrajo drugi faktorji. Če najdeš pravo zavetrje, lahko tudi najpočasnejši premaga najhitrejšega," je dejal Norvežan, ki bo pri 36 letih prvič dirkal v Sloveniji.

Andrej Petelinšek

Zaveda se, da sta Groenewegen in Bauhaus hitrejša od njega. "Okrog sebe imam isto ekipo, s katero sem zmagoval. Dobro se poznamo in morda ju z ekipno močjo premagamo. To je edina pot," se zaveda Kristoff. Ogledal si je cilj v Ormožu, druge informacije je dobil od dveh slovenskih članov osebja v norveški ekipi. "Mimo njunih hiš se bomo peljali in mimo hiše mojega nekdanjega moštvenega kolega Simona Špilaka. Mala država ste, a kar sem do zdaj videl, je bilo zelo lepo," je povedal o Sloveniji. Naše kolesarstvo mu je že pričaralo izjemne spomine. Bil je član zmagovite Pogačarjeve ekipe na Touru 2020. "Spomnim se, da smo imel cilj pripeljati ga v top 5, in kar nadrealistično je bilo, da smo ga po polovici dirke prilagodili in se začeli boriti za zmago. Takrat sem bil edinkrat v zmagovalnem moštvu na Touru, in ker je bil pred mano le en Norvežan, je to kar velika stvar," je dejal Kristoff in še dodal, bi mu etapna zmaga v Sloveniji v pripravi na že enajsti Tour de France prišla zelo prav za samozavest.

Preveč utrujen za drugo zmago?

Mohorič meni enako, a domača pentlja ima zanj dodatno draž. Letos mu najbolj ležita tretja etapa na Primorskem in spet peta na Dolenjskem. Že od dirke po Flandriji, na kateri je padel, ni dirkal. "Poškodba ni bila huda, ampak v rano so na urgenci v Belgiji zašili par kamenčkov in še nekaj umazanije. Zelo grdo se je zagnojilo in je bilo treba nekaj tednov kasneje rezati, kar je podaljšalo rehabilitacijo. Toda časa je bilo dovolj, dirka pa bo pokazala, kako dobro sem pripravljen," je dejal Gorenjec.

Najbrž bo imel na domačih cestah tudi sprinterske zadolžitve, le za skupni seštevek se mu tokrat ne bo treba pehati. Bahrain je pripeljal odličnega hribolazca Pella Bilbaa, ki je bil lani na Touru šesti in - čeprav je nedavno zbolel - je eden od glavnih favoritov za zeleno majico. "Bomo videli, kako se počuti, do sobote je še daleč. Bil je planiran za dirko po Švici, ampak je v zadnjem trenutku spremenil načrte. Zagotovo je bolj primeren kandidat za vzpon na Krvavec od mene," se je zasmejal Mohorič.

Andrej Petelinšek

Teh je v karavani kar nekaj in med njimi bomo iskali novega zmagovalca. Med njimi sta vsaj še Michael Storer (Tudor) in Davide Piganzoli (Polti Kometa), ki sta bila na Giru blizu Filippa Zane in torej deseterice, pa Ben Healy (EF) in še kdo v izjemni konkurenci sedmih moštev iz svetovne serije. Trije slovenski klubi iz tretje lige bodo v tej družbi bolj kot ne opazovalci. In kaj o naskoku na drugo zaporedno zmago, kar je doslej uspelo le Tadeju Pogačarju in Mitju Mahoriču, meni Italijan? "Mislim, da sem letos malo bolj utrujen, ampak bom poskusil dobro dirkati. Zadnja dva tedna sem počival."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta