Dobre novice za Tadeja Pogačarja, operacija je bila uspešna

Uroš Gramc Uroš Gramc
23.04.2023 19:57

Tadej Pogačar jo je grdo skupil ob padcu na Stari dami, svojem prvem resnem v profesionalni karieri. V Belgiji so ga že operirali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred Pogačarjem so težki časi, rehabilitacija, ko bi se moral začeti pripravljati na vrhunec sezone. 
Epa

Nizozemki Demi Vollering je uspelo, da je po dirkah Amstel Gold in Valonska puščica pospravila še Staro damo in s tem v pičlih osmih dneh ardenski trojček, Tadeju Pogačarju žal ne. Za Komendčana se je končalo po najslabšem možnem scenariju - brez boja. Že v prvi tretjini četrtega spomenika sezone Liege-Bastogne-Liege (LBL) se je zapletel v padec z Dancem Mikkelom Honorejem in si zlomil več kosti v zapestju. Možje iz njegove ekipe UAE Emirates so ga odpeljali v bolnišnico v Genk, kjer je bil takoj operiran. Možje iz njegove ekipe so ga odpeljali v bolnišnico v Genk, kjer je bil takoj operiran. "In to uspešno, v ponedeljek bo odpotoval domov na rehabilitacijo," je sporočil dr. Adrian Rotunno iz moštva UAE Emirates. Ob odsotnosti prvega kolesarja na svetovni lestvici je po pričakovanjih slavil tisti, s katerim smo ga pričakovali v dvoboju - Remco Evenepoel.

Gianetti: Zadeva je kompleksna

"Nimam prav spodbudnih novic. Tadej si je zlomil več kosti v levem zapestju," je pred novinarji v Liegeu povedal šef njegovega moštva Mauro Gianetti. Kako se je zgodila nesreča, so videli le kolesarji, uvodnih kilometrov ni bilo v televizijskem prenosu. "Honoreju je počila zračnica, v bistvu mu je eksplodirala. Tadej se je zapletel v padec, ni se mu dalo izogniti. Na žalost se takšne stvari v kolesarstvu zgodijo," je dejal Švicar.

In kaj to pomeni za Gorenjca, ki je prav po tej preizkušnji nameraval skleniti prvi del sezone in začeti priprave na vrhunec leta - dirko po Franciji? "Težko je reči, po operaciji bo več znanega. Težava je, ker ni zlomljena le ena kost, ampak jih je več, zadeva je kompleksna."

Pogačar ima na najstarejšo enodnevno klasiko sladko-kisle spomine. Pred tremi leti si je na njej s tretjim mestom priboril prve stopničke na preizkušnjah elitne peterice, takrat je s Primožem Rogličem in Matejem Mohoričem poskrbel za zgodovinski uspeh s tremi Slovenci med najboljšimi štirimi, predlani je nasledil Zasavca in si še sam privozil zmago, svojo prvo na spomenikih. Lani se je zasukalo, ko je iz Belgije zaradi smrti tašče tik pred startom odpotoval domov. Letos se mu je prvič v profesionalni karieri primerilo, da zaradi padca ni končal dirke. Tudi sicer ima 24-letnik zelo malo odstopov, v peti sezoni na najvišjem nivoju je šele pri številki šest.

Vsak ima svoje težke trenutke

"Slišal sem grd, grozljiv zvok. Vedel sem, da jo je nekdo pošteno skupil," je trenutek nesreče opisal Remco Evenepoel. "Želim mu, da si čim prej opomore. Škoda, da se je tako končalo, ampak tako je včasih na dirkah. Tudi sam se že imel težke trenutke v življenju," je dejal 23-letni Belgijec, ki se je pred tremi leti na dirki po Lombardiji zaletel v betonsko ograjo mostu, katapultiralo ga je prek in je končal na skalah z zlomljeno medenico. Njegova rehabilitacija je bila dolgotrajna, tri četrt leta je potreboval za vrnitev na tekmovanja, Pogačarjeva bo zagotovo krajša, toda v luči letošnje dirke po Franciji, ki se v Baskiji prične čez dobra dva meseca, v času nima zaveznika.

Remco Evenepoel je ubranil lansko zmago.
EPA

Evenepoel je do prve lovorike na domačih tleh v mavričasti majici prišel na enak način kot lani - z napadom na slovitem vzponu Redoute slabih 40 km do cilja. Postal je prvi po Micheleju Bartoliju (leta 1998), ki je ubranil zmago. "Zelo ponosen sem, da mi je uspelo v tej čudoviti majici. Dirka je bila težka, še deževalo je, ceste so bile spolzke, toda vse je šlo po načrtu. Lani sem imel čas uživati v slavju, letos je drugače. Moram vprašati v ekipi, če si lahko privoščim krompirček," je povedal Belgijec. Že naslednji petek se bo znašel z ramo ob rami s Primožem Rogličem na startu Gira. In z Janom Tratnikom, ki je na Stari dami dokazal, da je odlično pripravljen za pomoč Zasavcu. V pobegu je bil 45 kilometrov, sam se je preselil iz glavnine med ubežno peterico, žal pa so ga ujeli malce prehitro (tik po vrhom Redouta), da bi se potegoval za vrhunski rezultat.

Rezultati, Liege-Liege, 258,1 km: 1. Remco Evenepoel (Belgija/Soudal-QuickStep) 6.15:49 (povp. hitrost 41,2 km/h), 2. Thomas Pidcock (Velika Britanija/Ineos Grenadiers) +1:06, 3. Santiago Buitrago (Kolumbija/Brahrain Victorious) isti čas, 4. Ben Healy (Irska/EF Education-EasyPost) 1:08, 5. Valentin Madouas (Francija/Groupama-FDJ) ... 25. Jan Tratnik (Jumbo-Visma) 3:53, 40. Matej Mohorič (oba Slovenija/Bahrain) 6:50.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta