Euro 2024: K vragu z napovedmi, naj se že začne!

Borut Planinšič ml.
14.06.2024 06:30

Ob 21. uri se na prvi tekmi 17. evropskega prvenstva v nogometu udarita Nemčija in Škotska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Bayernovi areni v Münchnu se nocoj začne težko pričakovani spektakel.
EPA

Končno se začne! V štiriletnem ciklu je tu spet evropsko prvenstvo v nogometu. No, tokrat izjemoma v triletnem. Kajti vmes so bili čudni časi. Euro 2020 je bil zaradi kovida preložen za eno leto, poleg tega je bil še vseevropski, odigran v enajstih državah. Ker si je Michel Platini, preden ga je kot predsednika Uefe zamenjal Aleksander Čeferin, tako zamislil za 60-letnico prvega turnirja. Vse skupaj je bilo brez prave identitete, brez zgoščene navijaške scene. Velja si zgolj zapomniti, da so v finalu na Wembleyju Italijani po enajstmetrovkah premagali Angleže.

Tokrat gremo v Nemčijo. Po cel mesec nogometnega spektakla, ki se nocoj ob 21. uri začne s tekmo gostiteljev Nemcev proti Škotom. Mimogrede, nogometni bienale, izmenjaje evropsko in svetovno prvenstvo, je bil tudi že ogrožen. Predsednik Fife Gianni Infantino je predlagal svetovno prvenstvo na dve leti. K sreči ni bil uspešen v tej nameri, nogometni zvezdniki so že brez tega iztrošeni, zdaj prideta še nova liga prvakov s 36 klubi in klubsko svetovno prvenstvo s 24 klubi.

In kdo naj bi nocoj zmagal za uvod 17. evropskega prvenstva? Odgovor se zdi jasen. Domačini, evropski prvaki v letih 1972, 1980 in 1996, bodo veliki favoriti proti Škotski, ki si je ob Angliji sicer "izmislila" nogomet, a na turnirju še nikoli ni videla izločilnih bojev. Še več, na EP je zmagala vsega dvakrat - proti Skupnosti neodvisnih držav (zastopale so takrat že bivšo Sovjetsko zvezo) leta 1992 in proti Švici leta 1996.

V Münchnu bo selektor Julian Nagelsmann skušal na novo položiti temelje stare slave nogometne Nemčije. Ima zmes novodobnih asov, kot so Jamal Musiala iz Bayerna in Florian Wirtz, prvak s senzacionalnim Bayerjem iz Leverkusna, ki si ga za rekordno odškodnino želi Real. Pa take veterane, da so bili že svetovni prvaki leta 2014, kot so Manuel Neuer in Thomas Müller iz Bayerna ter že upokojeni realovec Toni Kroos. Vmes je jedro, ki ga sestavljajo Joshua Kimmich (Bayern), Antonio Rüdiger (Real), Ilkay Gündogan (Barcelona), Kai Havertz (Arsenal). Premočna zasedba, da v skupini, v kateri sta še Madžarska in Švica, ne bi bilo dovolj za napredovanje. Škotska? Verjame, da kvalifikacijska zmaga nad Španijo ni bila le naključje.

Lahko gre Nemčija, ob Španiji rekorderka s tremi naslovi prvakinje, ki se podžiga s prijateljskima zmagama nad Francijo in Nizozemsko, celo do konca? Morda, čeprav za favorite prvenstva veljajo Angleži, za njimi Francozi, šele potem Nemci, nato Portugalci, Španci in branilci naslova Italijani. Slovenci? Med 24 reprezentancami nogometna stroka le Gruzijo in Albanijo uvršča za nami. A k vragu z napovedmi, kajne?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta