Euro 2024: Končno zares zgodovinski večer?

BPM
10.07.2024 05:30

V nocojšnjem drugem polfinalu se spopadeta Nizozemska in Anglija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cody Gakpo je bil do polfinala skupaj s še tremi nogometaši prvi strelec Eura s tremi goli. Kaj je prihranil za Angleže?
EPA

Nogometni Euro, ki do polfinala ni prepričal s kakovostjo, je pri predzadnji tekmi. Ob 21. uri se v Dortmundu v drugem polfinalu udarita Nizozemska in Anglija, ki sta ostali marsikaj dolžni. Predvsem Anglija, ki se je v vlogi favoritinje privlekla pod vrh tudi z goli v zadnjih sekundah in s penali. Nizozemci so po poti prvič po 40 letih izgubili uradno tekmo z Avstrijo, a si vmes nabrali dovolj forme, da bodo nocoj težek zalogaj.

Da se je nogomet na turnirju v Nemčiji spremenil v taktično bitko, kažejo tudi številke: do sinočnje tekme Španije in Francije je bila povprečna razlika med zmagovalci in poraženci le 1,08 gola. Kar je za Uefo znak, da je bila širitev evropskega prvenstva na 24 reprezentanc prava stvar. A nekaj manjka. Bo to voda na mlin Angležev, bo šlo na vrh na vse druge načine, če že z lepo igro ne?

Moštvo selektorja Garetha Southgata je bilo pred tremi leti v finalu, pred tem v polfinalu SP 2018. "Nenehno trkamo na vrata. Ta stalnost nas bo nekega dne pripeljala do naslova. Nizozemci so boljši od vseh drugih, s katerimi smo igrali na tem Euru. A ni razloga, da ne bi zmagali," pravi Gareth Southgate. Nizozemci so na evropskem vrhu že bili, leta 1988 je v Zahodni Nemčiji naslov osvojila generacija z Marcom van Bastenom in sedanjim selektorjem Ronaldom Koemanom. "To bo zgodovinski večer, spopad velikih nogometnih nacij. Če bomo igrali v finalu, bi si tam želel Špancev, ne Francozov," je Ronald Koeman kalkuliral že pred sinočnjim polfinalom. Prehitro?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta