(FOTO) Brez licence, a s pokalom: Rogaška sezono končala z zgodovinskim uspehom

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
24.05.2024 23:30

Nogometaši Rogaške so v finalu pokala Slovenije po streljanju enajstmetrovk premagali Gorico. Ob Slatinčanih se veselijo tudi nogometaši Maribora, ki bodo prihodnjo sezono začeli v kvalifikacijah za evropsko ligo, in Brava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Nogomešati Rogaške so pokalni prvaki. V finalu v Stožicah so po streljanju enajstmetrovk premagali Gorico. Redni del tekme se je končal brez golov, v podaljških sta bila obe ekipi natančni po enkrat, loterija strelov z bele pike pa se je po sedmih serijah obrnila v korist obsoteljskega kluba.

Gorica je pokal dvignila trikrat, nazadnje leta 2014, Rogaška pa je že s prebojem do zadnje stopničke poskrbela za zgodovinski uspeh kluba, a je bila tokrat vseeno v vlogi favorita. Črno-beli so bili na igrišču v krstni sezoni med prvoligaši uspešnejši kot v pisarnah, kjer priborjenega mesta med elito tudi za prihodnjo sezono niso podkrepili s pridobitvijo licence. Sinje modri so med drugoligaši končali na četrtem mestu, za povrh pa so v finišu sezone potegnili še rošado na klopi, kjer je legendo kluba Mirana Srebrniča zamenjal Nenad Stojaković. No, na igrišču največjega stadiona v državi, kjer se je zbralo lepo število navijačev obeh klubov – tako Slatinčani kot Goričani so organizirali avtobusne prevoze v Ljubljano -, je bilo bolj izenačeno.

Robert Balen

V prvem polčasu se je sicer več dogajalo na tribunah kot na igrišču, kjer izrazitih priložnosti ni bilo. Med drugim so se slišali vzkliki, uperjeni proti Nogometni zvezi Slovenije. Najbrž niso bili dogovorjeni, so pa bili usklajeni. Slatinčani po sezoni, v kateri jih je med drugim doletela kazen zaradi neupoštevanja pravila o obvezni kvoti domačih igralcev v kadru, na koncu pa so ostali še brez prvoligaške licence, pač ne gojijo simpatij do krovne nogometne organizacije v državi, nič bolj naklonjeni pa ji niso goriški ultrasi.

Še najlepšo priložnost za spremembo rezultata je imela Gorica, ko je po desni strani potegnil hitri Darius Danile Jalinous in s povratno podajo našel Luko Marjanca, a je krilni napadalec s strelom s prve žogo poslal v slatinski blok in iztržil le kot. Za prvi strel v okvir vrat je v finišu prvega polčasa poskrbel Robert Ćosić, vratar Rogaške Ajdin Mulalić pa s tem, da je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno, ni imel pretiranega dela. 

Robert Balen

Bolj se je moral potruditi na začetku drugega dela. Lepo priložnost za vodstvo Gorice je imel Adis Hodžić, iztržil pa je le kot. Gorica je bila spet blizu, ko je v kazenskem prostoru sprožil Dragan Brkić. Mulalić je bil na pravem mestu, a žoge ni uspel ukrotiti, izmuznila se mu je iz rok, Haris Kadrić pa odbitka ni uspel pospraviti v mrežo.

Rogaška je odgovorila z dotlej najlepšo priložnostjo na tekmi. Charles Thalisson je bil sam pred golom, žogo pa je z glavo poslal direktno v vratarja Alena Jurco. Po odbitku se je do strela z roba kazenskega prostora dokopal Alen Korošec, Jurca pa je še enkrat ubranil svoj gol.

Robert Balen

V 81. minuti je svoj trenutek dočakal Patrik Mijić. Napadalec, ki je obsoteljski klub okrepil v zimskem prestopnem roku, enajstim golom v prvenstvu dodal še štiri v pokalu in se prebil v idealno enajsterico lige, je tresnil z razdalje. Močno in natančno, a je njegov projektil ustavila prečka. Rogaška je bila blizu vodstva tudi pet minut kasneje. Najprej je poskus Antonia Majcenića s prostega strela Jurca odbil v kot, nato pa je še preprečil slavje Roku Pirtovšku, ki je imel na petmetrski črti dovolj prostora za natančnejši zaključek.

Robert Balen

V rednem delu je ostalo pri 0:0, tekma je šla v podaljške. Da se tekme v pokalu zavlečejo, sta se oba kluba v tej sezoni že navadila. Gorica je v polfinalu Beltince izločila po streljanju enajstmetrovk, še daljšo pot do finala je imela Rogaška. V šestnajstini finala proti ljubljanskemu Interblocku je najprej streljala enajstmetrovke, ker sta tako sodnik kot delegat pozabila, da v tretjem krogu ne veljajo več pravila kot v začetnem delu tekmovanja pod okriljem medobčinskih zvez in da bi morali najprej odigrati podaljške. Po 120 minutah se je prebila čez osmino finala proti Nafti, v polfinalu pa je Muro izločila po loteriji kazenskih udarcev. 

Robert Balen

V zadnji minuti prvega podaljška se je izid le spremenil. Thalisson je bil z levico precej bolj natančen kot je bil v rednem delu tekme z glavo. Brazilski vezist je z natančno odmerjenim strelom matiral Jurco, odpeljal Rogaško v vodstvo in stekel na drugo stran igrišča, kjer je gol proslavljal z navijači.

Gorica je odgovorila v 110. minuti. Luka Marjanac si priložnosti ni pustil vzeti, s prostega strela z roba kazenskega prostora je udaril natančno in dovolj močno, da je ugnal Mulalića, zadel za 1:1. Podaljški niso dali zmagovalca, finale je bil odločen šele po streljanju enajstmetrovk. Tudi tam se je zavleklo. Do sedme serije sta bili ekipi izenačeni (za Gorico so zadeli Lesjak, Hoidžić, Krstić, Marjanac in Inwen, Jalinousu pa je Mulalić strel ubranil, za Rogaško so bili natančni Rantuša Lampreht, Pirtovšek, Mijić, Kambič in Prekpalaj, strel Majcenića pa je Jurca odbil), nato pa je Mulalić najprej ubranil strel Ćosiću, Cene Kitek pa je z natančnim strelom poskrbel za slavje na delu tribune, kjer so se zbrali slatinski navijači.

Robert Balen
Robert Balen

In za slavje v Mariboru in ljubljanski Šiški. Ker Rogaška nima licence za nastopanje v evropskih pokalih, bo mesto v prvem predkrogu evropske lige, ki sicer pripada slovenskemu pokalnemu prvaku, zavzela drugouvrščena ekipa državnega prvenstva, Maribor, v kvalifikacijah za konferenčno ligo pa bo ob Olimpiji igral še Bravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta