(FOTO) Euro: Francozi zmagali z avstrijskim avtogolom, Slovaki porazili favorizirane Belgijce, Romuni Ukrajince

Va, UM, STA
17.06.2024 20:42

Slovaška nogometna reprezentanca je pripravila presenečenje v skupini E evropskega prvenstva v Nemčiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maximilian Wober bo pomnil srečanje s Francozi.
Reuters

V prvem krogu skupinskega dela je v Frankfurtu premagala favorizirano Belgijo z 1:0. Edini zadetek je v 7. minuti dosegel Slovaki v Frankfurtu premagali favorizirane Belgijce po njihovi veliki napaki v kazenskem prostoru. 

Dva gola Lukaka razveljavljena

Belgijci so imeli v Frankfurtu sicer premoč in večjo posest, a jim je predvsem ob zaključkih akcij zmanjkalo mirnosti ter nekaj sreče. Dva gola je dosegel Romelu Lukaku, a so oba sodniki razveljavili, prvega zaradi nedovoljenega položaja, drugega zaradi igranja z roko.

Pred hitrim zadetkom Slovakov je belgijska izbrana vrsta udarno začela. Po vsega dveh minutah je po desni strani pobegnil Jeremy Doku, Lukaku pa je iz neposredne bližine po preusmerjeni žogi Kevina De Bruyneja slabo zaključil.

V sedmi minuti so povedli Slovaki, potem ko so izkoristili napako Dokuja. Strel Juraja Kucke je vratar Koen Casteels še ustavil, odbito žogo pa mu je za hrbet iz zahtevnega položaja poslal Ivan Schranz.

Belgijci so nekajkrat nevarno pritisnili na slovaške branilce in si v 21. minuti priigrali priložnost za izenačenje. Pod pritiskom Kevina De Bruyneja je napako storil vratar Martin Dubravka, žogo pa je nato Leandro Trossard od daleč poslal prek deloma praznih vrat.

V 40. minuti so Belgijci predvsem po zaslugi Casteelsa ohranili gol zaostanka, potem ko je ta obranil nevaren poskus Lukaša Haraslina z volejem z roba kazenskega prostora. Le dve minuti kasneje je bil znova nevaren Lukaku, a je predolgo čakal, nato pa še slabo reagiral pred Dubravko.

Reuters

Slovaki so drugi polčas začeli z dvema streloma od daleč, a prave nevarnosti za Casteelsa ni bilo. Nato so se prebudili tudi Belgijci, Lukaku je poskusil v 55. minuti, a streljal naravnost v Dubravko. Iz posledičnega kota je Lukaku žogo potisnil v gol po strelu z glavo Amadouja Onane, a je bil izkušeni napadalec po posredovanju sobe za Var v prepovedanem položaju.

Trossard je nato od daleč streljal v 59. minuti, a je bil Dubravka znova na mestu, tri minute kasneje pa je z volejem še enkrat sprožil Lukaku in zgrešil z okoli sedmih metrov.

Rezervist Johan Bakayoko je imel v 62. minuti po odbiti žogi na levici izenačenje, a je tudi glavo na golovi črti ob posredovanju tvegal David Hancko.

Belgijci so nato tik pred iztekom 90 minut še enkrat zatresli mrežo Slovakov. Znova je to uspelo Lukakuju, a je pred tem v dvoboju za žogo z roko narahlo igral rezervist Lois Openda. Rdeči vragi so v nadaljevanju skušali priti do remija, a si niso več priigrali omembe vredne priložnosti.

Razočarani belgijski navijači. 
Reuters

Sanje o ukrajinski zmagi so se razblinile

V skupini E je v Münchnu Romunija s 3:0 premagala Ukrajino. Gledalci na Allianz Areni so v prvem polčasu videli en zadetek. Po začetni terenski premoči Ukrajine je Romunija sredi polčasa zaigrala bolj napadalno in v 29. minuti našla pot do mreže. Ukrajinski vratar Andrij Lunin je zavoljo medlih potez obrambe žogo slabo izbil v polje, prišla je do Nicolaeja Stanciuja, ki je z natančno odmerjenim strelom s približno 20 metrov zadel stičišče vratnice in prečke.

V zaključku prvega dela je Romunija še dvakrat zapretila. Najprej je od daleč poskusil Dennis Man, takoj za tem pa je Stanciu s strelom iz kota zadel prečnik.

Ukrajina je drugi polčas začela bolj podjetno, njene sanje o zmagi pa so se razblinile že po petnajstih minutah. V 53. minuti je Razvan Marin udaril s približno 25 metrov, žoga pa je ob slabem posredovanju vratarja Lunina končala v mreži. Slavje romunskih navijačev na tribunah se še ni poleglo, ko je bilo že 3:0. Dennis Man je v gneči v kazenskem prostoru našel Denisa Dragusa, ki je iz neposredne bližine odločil zmagovalca.

Gledalci so v Münchnu videli romunsko zmago.
Reuters

Po nesrečnem avtogolu nič od izenačenja v Düsseldorfu

Nogometaši Francije so z zmago v uvodnem nastopu na evropskem prvenstvu upravičili vlogo enega od glavnih favoritov za naslov. V Düsseldorfu so premagali Avstrijo z 1:0.

Zasedba Didierja Deschampsa, ki je ob Angliji in Nemčiji na vrhu stavnic za zlato medaljo, je s pričakovano zmago zaključila četrti dan tekmovanja. Francija je povedla v 38. minuti po avtogolu Maximiliana Wobra, potem ko je Avstrija le dve minuti prej zapravila najlepšo priložnost na tekmi. Christoph Baumgartner se je z oči v oči znašel z vratarjem Mikom Maignanom, ki je njegov poskus naključno preusmeril v kot.

Kylian Mbappe
Reuters

V drugem polčasu je Avstrija pogumno krenila po izenačenje, Francija pa je bila nevarna predvsem v protinapadih. Kylian Mbappe je imel v 55. minuti žogo za zmago, vendar je njegov strel za las zgrešil cilj.

Francoski zvezdnik je igrišče zapustil tik pred koncem tekme, saj je v skoku za žogo z glavo zadel avstrijskega igralca in okrvavljen obležal na zelenici. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta