(FOTO) Hrvati torkov večer končali z upanjem na zmago za tretje mesto

STA, A.L.
14.12.2022 08:51

Hrvaški navijači so se v torek zvečer znova množično zbrali po Zagrebu na skupinskih ogledih polfinala svetovnega nogometnega prvenstva med Hrvaško in Argentino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po porazu z 0:3 je bilo med njimi slišati, da je Argentina zasluženo zmagala, a je na potek tekme vplival tudi kazenski strel, s katerim je Argentina dosegla prvi gol.

Hrvaško že več tednov ob nastopih reprezentance na mundialu v Katarju preplavlja nogometna evforija. Ta je pred polfinalnim nastopom reprezentance kockastih dosegla vrhunec, ko se je življenje v prestolnici znova ustavilo.

Reuters

Mnogo Zagrebčanov si je torkov polfinale ogledalo na prostem ali v lokalih. Na preteklih tekmah je bil kot največja točka za javni ogled namenjen Evropski trg. A ker so mestne oblasti ocenile, da bo polfinalna tekma pritegnila še več gledalcev, so ogled polfinala prestavili na glavni Trg bana Jelačića, zaradi česar so morali umakniti tudi adventne okraske.

"Bilo je napeto. Fantje so pokazali to, kar so. Ali je bil kazenski strel dosojen upravičeno ali ne, je seveda vprašanje, je pa to vplivalo na nadaljnji potek tekme. Borili so se, vsa čast za to, in gremo v boj z tretje mesto," je po tekmi razočarano dejal Antonio, ki vse tekme hrvaške reprezentance na svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju spremlja s sestro Antonio v enem od zagrebških lokalov.

Da je sodnik prispeval k boljšemu razpletu za Argentino, je menil tudi njun prijatelj Ivan. Antonia pa je dodala, da je kazenski strel v ekipo vnesel nervozo. "In to je vplivalo na našo igro," je pokomentirala. Kljub vsemu je večina navijačev menila, da so Argentinci na koncu zasluženo zmagali.

EPA

Navijači so upanje na zmago začeli izgubljati po drugem golu Argentine, takrat so se po veliki začetni tremi tudi prenehale tresti roke natakarici v lokalu, kjer se je zbrala večja skupina navijačev. "Argentinci so nam vrnili za tisti poraz 3:0 pred štirimi leti. To je nogomet. Na naslednji tekmi pričakujem zmago. Mislim, da je ta poraz prišel dobro in da bomo zdaj dali več kot sto odstotkov, da osvojimo tretje mesto," je dejal navijač Sašo.

"Nismo si zaslužili, da gremo v finale, ker je bila igra v primerjavi s prejšnjimi tekmami precej zadržana, zaprta, neambiciozna," pa je dejal Robert. Dodal je, da je Hrvaška ne glede na poraz lahko srečna, da je prišla v polfinale. "Biti v polfinalu na zaporednih svetovnih prvenstvih je fenomenalno," je sklenil.

EPA

V pričakovanju tekme je sicer minil celoten dan na Hrvaškem. Zdravniki so navijače prek medijev opozarjali pred posledicami pretiranega navijanja in burnih reakcij, ki se lahko odrazijo na povišanem krvnem tlaku, vrtoglavici in celo infarktu, tekma pa je bila osrednja tema vseh medijev.

Nogometna evforija je zajela tudi trgovce. Iz Konzuma so že nekaj dni prej sporočili, da bodo njihove poslovalnice v torek odprte po skrajšanem delovnem času, da bodo tudi delavci lahko ujeli ogled tekme, podobno pa so storila nekatera druga trgovska podjetja.

Reuters

Čeprav je poraz nekoliko pomiril navijaške strasti, pa se bo država v normalno življenje vrnila šele po sobotni tekmi za tretje mesto.

EPA

Zdaj je tako cilj osvojiti tretje mesto, o čemer so Hrvati prepričani. Obenem menijo, da se bodo tako kot zmagovalci domov vrnili tudi hrvaški nogometni reprezentanti. "Bolje je biti tretji kot drugi. Če zmagaš za tretje mesto, pravzaprav prihajaš kot zmagovalec. Če si poražen, kot smo bili v Moskvi pred štirimi leti za prvo mesto, pa vseeno nekako prihajaš kot poraženec, tako da ni slabo," je pristavil Robert.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta