Polfinale SP: Sanjal o reprezentanci, a ne o tem

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
13.12.2022 06:00

Danes ob 20. uri se bosta v Lusailu za prvo finalno vstopnico udarili Hrvaška in Argentina, selektorja teh dveh reprezentanc sta na tiskovnih konferencah podelila nekaj misli o dvoboju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni dvoma, v koga Hrvati polagajo upe. A tudi Argentinci imajo svojo, še večjo zvezdo ... 
REUTERS

Hrvaška proti Argentini, Luka Modrić proti Lionelu Messiju. Oba sta že bila svetovna podprvaka - Modrić na zadnjem prvenstvu, Messi leta 2014 -, oba sta hkrati osvojila zlato žogo za najboljšega nogometaša mundiala. A če je predstavnik štirimilijonskega naroda s tem presegel pričakovanja svojih navijačev, se od naslednika Diega Armanda Maradone pričakuje le eno - vrniti morda najbolj znamenito športno trofejo v Južno Ameriko. Tudi zato stavnice nekaj več možnosti pripisujejo Argentini ...

A še večji, celo prvi favoriti so bili Brazilci, pa so jih kockasti v četrtfinalu poslali domov. Kot da kljub uspehu v Rusiji 2018 še zdaj ne more verjeti, kaj se mu dogaja, hrvaški selektor Zlatko Dalić pravi: "Že polfinale je kot finale. Da smo še drugič zapored med štirimi najboljšimi na svetu, je velika stvar za Hrvaško. Sanjal sem o tem, da bom nekoč vodil reprezentanco, ne pa tudi, da bo to v finalu in polfinalu svetovnega prvenstva. Mislil sem, da je to mesto, na katerem sem, rezervirano za neke druge obraze. A želimo še več. Pritisk bo pa na strani tekmecev."

Prav sveža ni več nobena preostala reprezentanca, a Hrvati so edini, ki so na obeh dosedanjih izločilnih tekmah (proti Japonski in Braziliji) odigrali podaljške in napredovali zavoljo boljšega izvajanja enajstmetrovk. No, selektor o utrujenosti ne želi slišati ničesar: "Seveda smo porabili veliko moči, a fantov ne bom spraševal, če so utrujeni. Ne želijo biti utrujeni!" Prav ob to, kako se je Hrvaška tako proti Japonski kot proti Braziliji vračala v igro in na koncu zmagovala, se je obregnil argentinski selektor Lionel Scaloni: "Ko že mislite, da je tekma končana, prejmete gol. To se je zgodilo Braziliji. Igrajo se precej dolgi sodnikovi podaljški in to je treba vzeti v obzir. Na visokem nivoju moraš igrati do zadnje minute. Tudi proti nam so Nizozemci z dolgo žogo skreirali eno priložnost v zadnji minuti in zadeli."

Nešportni? To pa ne!

Beseda na tiskovni konferenci je nanesla tudi na zadnji medsebojni spopad na mundialih, ki ga je s 3:0 v skupini leta 2018 dobila Hrvaška. "A takrat smo zadeli iz vseh naših priložnosti," priznava Dalić, ki po tekmi ni prejel čestitk ne od bivšega argentinskega selektorja Jorgeja Sampaolija ne od Lionela Messija. "Razumem njuno reakcijo. Gre za močna čustva, velika pričakovanja. To se zgodi, ne gre jima zameriti," je spravljiv Dalić.

Nabita s čustvi je malodane vsaka tekma Argentincev, v četrtfinalu proti Nizozemski so skorajda pele pesti, verbalnih spopadov je kar mrgolelo, celo v mešani coni med intervjuji. "Kaj zijaš, bedak?" je med pogovorom z novinarjem tekmecu zabrusil Lionel Messi. "Ni v redu, da se obtožuje samo nas. Ne obnašamo se nešportno. Vse reprezentance spoštujemo, tudi Nizozemsko in Hrvaško!" je omenjeno dogajanje pred polfinalom komentiral Scaloni. Pa tudi Dalić: "Gledali smo to tekmo Argentine. Bila je borbena z veliko nenogometnimi situacijami. Temu se želimo izogniti. Zaupamo sodniku."

Messi odloča, Modrić za vzor

Kako pomembna bo tekma za Hrvate, pričajo njegove naslednje besede: "Obstajajo tri največje tekme, ki smo jih igrali - za uvrstitev na SP 2018 proti Angležem, takratni finale in zadnji dvoboj z Brazilijo. A tokratni polfinale bo, če zmagamo, zame najpomembnejša tekma v zgodovini Hrvaške. Ponoviti uspeh iz 2018 s pomlajeno reprezentanco, to bi bilo nekaj fantastičnega."

Selektorja v tekmecih vidita veliko močnih točk. "Argentinska je zagotovo Messi. V formi je, sam lahko odloči tekmo, pomoč pa ima v agresivnih in borbenih soigralcih. Obenem imajo izjemno podporo s tribun. Prav to bo naš manko," ocenjuje Dalić. A po besedah Scalonija imajo tudi Hrvati svoje adute: "Imajo dobre nogometaše na sredini igrišča, pa tudi visoke za preskok igro. Igrajo ekipno, so zelo uravnoteženo moštvo. Luka Modrić je vzor vsem, ne le zaradi nogometa, tudi z obnašanjem. Obožujem Modrića, obožujem (Poljaka) Roberta Lewandovskega. Če imate radi nogomet, imate radi takšne nogometaše."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta