(FOTO in VIDEO) S celega sveta v mehurček pod Pohorje na mariborski dogodek leta

Miha Dajčman Miha Dajčman
14.10.2020 03:00

Vse je že pripravljeno, da se Maribor s še bolj poudarjenimi črkami zapiše na zemljevid gorskega kolesarstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrsta pred šotorom na Snežnem stadionu, kjer tekmovalce in tuje novinarje testirajo na covid-19.
Andrej Petelinsek

Odpravili smo se na prizorišče uvodnih dveh tekem svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu oziroma v spustu. Na parkirišču v bližini spodnje postaje gondole so parkirani avtodomi, kombiji in tovornjaki ekip in tekmovalcev, dostop je obiskovalcem in medijem onemogočen. V ciljni areni organizatorji pripravljajo še zadnje stvari, v okolici tekmovališča se sprehajajo tekmovalci, večina pa je bila včeraj pred šotorom na Snežnem stadionu. Stali so v vrsti in čakali na testiranje na covid-19, nosili so maske, se držali socialne distance, smeha in dobre volje kljub številnim ukrepom ni manjkalo. "Končno lahko tekmujemo! Nič nas ne motita testiranje in nošenje mask, samo da lahko počnemo, kar radi delamo," so nasmeh za masko skrivala dekleta iz Avstrije.

Prav pri sosedih so minuli konec tedna na svetovnem prvenstvu tekmovali najboljši spustaši. Sodelujočih v kraljevi disciplini je bilo manj, kot jih bo ta teden v Mariboru, saj imajo reprezentance omejeno število nastopov. V Mariboru bo te dni okoli 170 tekmovalcev in 22 tujih novinarjev, včeraj so testirali okoli 300 ljudi, mariborski organizatorji pa morajo poskrbeti, da svetovni pokal poteka izolirano od preostalega dogajanja v mestu, torej v tako imenovanem mehurčku. Tega je karavana gorskega kolesarstva zdaj že vajena, saj je bil sistem v Avstriji minuli konec tedna, kjer so jih prav tako testirali, podoben.

Zrela dama s tršo kožo

Nekateri tekmovalci in njihove ekipe so bili pod Pohorjem že v soboto, tisti, ki so tekmovali na tekmi leta, so tu od začetka tedna. Že včeraj so se podali na ogled proge, ki je v nekoliko spremenjeni obliki kot sicer, nam je razkril direktor dirke Iztok Kvas: "Na ogledu proge so v normalnih razmerah vsi skupaj, tokrat pa vsak sam." Tudi na takšen način skušajo organizatorji preprečiti morebitno širjenje okužb.

Iztok Kvas zagotavlja, da bo proga v dobrem stanju tudi v zahtevnih vremenskih pogojih.
Andrej Petelinsek

V avstrijskem Leogangu so imeli tekmovalci minuli vikend zaradi snega in dežja težave na spolzki in blatni progi, ki je bila na predelih, ki so bili odprti na novo, skoraj neprevozna. "V Mariboru teh težav nimamo, ker je proga utrjena. Blato bo morda le na kakšnih manjših zaplatah, če bo močno deževalo, a že na splošno Pohorju pravimo spužva, ker dobro požira vse padavine," pravi Kvas, ki progo za svetovni pokal na Pohorju opisuje kot "damo v zrelih letih, ki ima tršo kožo".

V teh dneh mariborski organizatorji ne spijo veliko in mirno, tudi zaradi vseh obveznosti, ki jih morajo izpolnjevati za zagotavljanje zdravja vseh prisotnih pod Pohorjem v tem tednu. "Tudi vsakodnevne obiskovalce Pohorja moramo opozarjati, da so odseki zaprti ter da morajo nositi masko tudi na prostem, če so v bližini prireditvenega prostora ali na njem. Tekmovalci pa so tega navajeni iz Leoganga. Nekateri so rekli, da vse na tekmi deluje kot bolnišnica. So disciplinirani, držijo se urnikov. Izziv bodo vstopi na gondolo in podobno," razmišlja Kvas.

Mariborski športni dogodek leta

Zaradi osvojenega brona Monike Hrastnik na svetovnem prvenstvu in konkurenčnosti Jureta Žabljeka pred napako v težkih razmerah si organizatorji obetajo tudi dobrih rezultatov Slovencev. Hrastnikova, sicer Mozirčanka, vozi za lokalni klub Društvo gorskih kolesarjev Pohorje. "Glede na to, koliko je trenirala na Pohorju, verjamem, da se bo v mokrih razmerah borila za vrh. Naš lokalni kolesar je tudi David Trummer iz Gradca, ki je bil na svetovnem prvenstvu drugi, saj je vsak teden na Pohorju. Ogromno pa je pri nas treniral tudi Jure Žabljek, ki je bil na dveh vmesnih časih v Leogangu celo najhitrejši. Od naših si obetam veliko več konkurenčnosti kot v Avstriji," je optimističen Kvas.

Andrej Petelinšek

Svetovni pokal v spustu z gorskimi kolesi bo letos največji športni dogodek v Mariboru. "Ta pritisk jemljem kot adrenalin, ki me poganja, to prenašam tudi na sodelavce. Maribor je mesto velikih športnih dogodkov. Žal Zlate lisice letos ni bilo v Mariboru, smo pa toliko bolj veseli, da nam je kljub vsem ukrepom uspelo obdržati to tekmo. V mednarodnem televizijskem signalu bomo ta konec tedna kar šest ur. Ob trenutnem dogajanju verjamem, da bo gledanost dobra. Že aprila pa nas čaka nova otvoritev sezone," o naslednji tekmi v Mariboru že razmišlja Kvas, ki meni, da je dogodek, kot se Mariboru obeta ta konec tedna, velikega pomena za promocijo destinacije: "To je najboljše orodje, da se Maribor in Bike park Pohorje še trdneje zapišeta na zemljevid gorskega kolesarstva. Z dodatnimi spodbudami bomo lahko naredili še več pri turistični ponudbi, Bike parku pa bomo lahko dodali nove proge. Potencial z vso infrastrukturo, lego in naravnimi danostmi je velik."

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.