(FOTO) Konec je čakanja, Maribor je spet na slovenskem nogometnem prestolu

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
22.05.2022 21:05

Vijoličasti v zadnjem krogu sezone v Murski Soboti potrdili prvo mesto in si pripeli 16. zvezdico najboljše nogometne ekipe v državi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navijači so na ramena dvignili pražnje oblečenega Radovana Karanovića.
Igor Napast

Pa so ga le dočakal! Po treh letih suše so se nogometaši Maribora vrnili na slovenski nogometni prestol. Da bi potrdili 16. naslov v klubski zgodovini, so morali v zadnjem krogu sezone preživeti prizorišče, kjer so v sezoni 2003/04 tik pred ciljno črto že ostali brez slavja, za povrh pa še premagati nasprotnika, ki jim je lani v zadnjem dejanju naslov snedel kar sredi Ljudskega vrta. Travme iz preteklosti se za vijoličaste niso ponovile, Mura je padla z 1:3, zlati pokal za najboljšo ekipo v Sloveniji pa se je po letu 2019 vrnil pod Kalvarijo.

Vratar Mure kar v Maribor

Zapletlo se je že dan pred tekmo na Fazaneriji. Pol ure pred polnočjo je Mura objavila, da je zaradi grobe kršitve klubskega pravilnika suspendirala Marka Zalokarja. Brežičan, ki je po poškodbah Matka Obradovića in Marina Ljubića postal prvi vratar, je, tako črno-beli, obvestil klubsko vodstvo, da je podpisal pogodbo z Mariborom in odklonil nastop na zadnji tekmi sezone. Namesto 31-letnika je trener Damir Čontala med vratnici postavil debitanta, komaj 17-letnega Vida Šumenjaka.

Pa se najstnik, vsaj v prvem polčasu, ni ustrašil izziva. Ko je z glavo poskusil Ognjen Mudrinski, ga je še rešila prečka, uspešno pa je posredoval, ko si je strel z desnega roba kazenskega prostora na levico namestil Đorđe Ivanović, preprečil avtogol, ko je branilec Mure Jan Gorenc preusmeril predložek Martina Milca, bil na pravem mestu, ko se je odbitek znašel na glavi Maxa Watsona …

Igor Napast

Šumenjak pa je bil nemočen v 42. minuti. Rok Kronaveter si ni pustil vzeti priložnosti, Antoine Makoumbou, ki je kljub poškodbi gležnja na zadnji tekmi proti Aluminiju zavzel svoje mesto v vijoličasti enajsterici, mu je po protinapadu serviral žogo z levega krila, izkušeni napadalni vezist pa je tresnil kar s prve. Močno, natančno. Za vodstvo Maribora. In za rajanje na gostujoči tribuni, ki se je sprevrglo v izživljanje s pirotehniko. "Če ne prenehate z metanjem predmetov na igrišče, bo tribuna izpraznjena," je viole pozval uradni napovedovalec. Tribuna se ni izpraznila, se je pa prvi polčas krepko podaljšal. Ni veliko manjkalo, da bi Maribor v sodniškem podaljšku povišal prednost – Marko Alvir je zadel, a se pred tem ujel v prepovedani položaj -, ali pa jo celo zapravil – vratar Menno Bergsen je preživel zmenek z oči v oči z Murinim napadalcem Mihaelom Klepačem.

Milec bo lovil Tavaresov rekord

Tri točke prednosti pred Koprom na lestvici, tisti začasni, virtualni, je Maribor odnesel v zadnjih 45 minut sezone. V Šiški je namreč Koper brez uspeha prebijal obrambo Brava. No, po jurišu vijoličastih na začetku drugega dela je bilo precej manj pogledov usmerjenih na tekmo najbližjega zasledovalca. Martin Milec se je v 47. minuti podpisal pod evrogol. S projektilom s 25 metrov je kapetan povišal vodstvo Maribora. Zadel je proti Aluminiju, zdaj še proti Muri. Je branilec napovedal kandidaturo za prvega strelca prihodnje sezone? "Škoda, da se je odprlo šele na koncu sezone. Tava se lahko malo boji za njegov rekord, čeprav sem že malo v letih," se je zasmejal Martin Milec. Pa s tem še ni končal svoje misije. V naslednjem napadu je preprečil Muri, da bi se približala, z golove črte je 30-letni bočni branilec izbil strel Kaia Cipota.

Tekma je bila dvakrat prekinjena.
Igor Napast

Prekmurci rešitve centimeter pred črto niso dočakali. Šumenjak je v 53. minuti še odbil poskus Jana Repasa, a je bil nemočen, ko se je do odbitka dokopal Ognjen Mudrinski. Najboljši strelec lige se je podpisal pod svoj 17. gol v sezoni. In prvega proti Muri, s čimer je dopolnil svojo zbirko slovenskih "žrtev". Napadalec, ki ga je v Ljudski vrt posodila poljska Jagiellonia, je zadel proti prav vsem nasprotnikom v prvi ligi. "Od začetka tekme se je videlo, da želimo napadat. Že v prvem polčasu bi lahko bila razlika večja, parkrat smo prišli pred gol, imeli priložnosti. V drugem polčasu smo zasluženo zadeli še dvakrat. Sicer smo imeli par slabih trenutkov, a ekipa je delovala, kot mora," je dogajanje povzel Milec.

Zmaga zagotovljena, naslov zagotovljen? Mura je še zmogla za nekaj minut bitko za naslov narediti zanimivo. S krepko pomočjo Maribora. Branilec Nemanja Mitrović je podajo Klepača preusmeril v mrežo, z avtogolom postavil izid 1:3. Pa napaka Ljubljančana ni bila usodna. Murini poskusi v zaključku tekme niso bili uspešni. No, tudi če bi bili, bi na prvem mestu ostali vijoličasti. Točka, ki jo je Koper osvojil v Ljubljani, je bila premalo, da bi sklatil Maribor z vrha tudi, če bi se na Fazaneriji zgodil čudežen preobrat.

Igor Napast

Sreča, veselje ... in solzivec

Slavili so nogometaši, slavili navijači. Ne le slavili. Varnostna služba, okrepljena s policisti ni mogla zadržati ultrasov za ograjo. Na igrišču so rajali in razgrajali, celo s solzivcem so jih mirili. Se pa je do trenutka, ko je delegacija Nogometne zveze Slovenije s predsednikom Radenkom Mijatovićem na čelu pripeljala pokal v Mursko Soboto – na razplet so čakali v Slovenskih Konjicah -, dovolj umirila, da je lahko Marcos Tavares odpeljal na novo okronane prvake na oder.

"Sreča, veselje! To je to! Če potegnemo črto pod tokratno tekmo, je bilo zasluženo. Tudi če potegnemo črto pod celo sezono, je bilo zasluženo. Lani sem dejal, da je bila Mura, čeprav smo mi osvojili enako število točk, zasluženo prvak, letos pa je tako z nami. Prvenstvo je maraton, po katerem ne moreš biti nezasluženo na prvem mestu. Vesel sem za fante, ki še niso tega doživeli, upam, da nam bo še večkrat in da bo čim večji del ekipe ostal skupaj, saj smo res postali prava družina. To se vidi na igrišču," pa je slavje pospremil Martin Milec.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta