(FOTO) Kristjan Čeh je spet v domači vasi: Svetovni prvak je poslej - kurent!

Bojan Bauman Bojan Bauman
22.07.2022 21:14

Kristjana Čeha v Podvincih pričakali domačini. Ptujska županja mu je ob tem izročila večlitrsko steklenico šampanjca, obrtnik iz kraja je prispeval darilni bon, lokalni klub kurentov pa mu je podaril ježevko in ga sprejel medse

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Doma je lepo, tokrat pa sem se vrnil še s posebnim veseljem," se je Podvinčanom zahvalil Kristjan Čeh.
Andrej Petelinšek

Kristjan Čeh je spet doma v Podvincih. No, nocoj smo ga pod lipami na senčni strani gasilskega doma v vročini prek 35 stopinj kar nekaj ur z nestrpnostjo čakali. Sprejem je bil napovedan za 17. uro; a je bilo hitro jasno, da se bo prihod pošteno zvlekel. Ob pol sedmih je med čakajoče prišla informacija, da je Čeh nekaj pred tem na letališču v Zagrebu prejel prtljago.

Čeprav informacija ni napovedovala začetka slavja v domači vasi pred 20. uro, je bila vest vendarle tudi vzpodbudna. Tovor, katerega del je bila zlata medalja, osvojena na svetovnem prvenstvu v ameriškem Oregonu, je varno prestal carinske kontrole in je spet v pravih rokah - rokah 23-letnega mladeniča iz Podvincev, Kristjana Krista Čeha.

Zlata medalja se je varno prebila čez vse kontrole, da jo je Kristjan Čeh lahko pokazal rojakom.
Andrej Petelinšek

"Ste sicer v kraju z nekaj več kot tisoč dušami, kjer pa imamo takšnega junaka, kot se v celi Sloveniji rodi enkrat na dvajset let; ali pa še to ne," nas je pred gasilskim domom med čakanjem podučil Branko Lah. Gasilec z dolgoletnim stažem, tudi bivši poveljnik, sedaj član upravnega odbora lokalnih gasilcev. Ta ekipa je skupaj z nogometaši iz kraja, sicer člani tretje nogometne lige, pa organizatorji s Ptuja ... pripravila sprejem. Vse zastonj, hrana in pijača, vključno z domačim haložanom, ki tukaj na obronkih Slovenskih goric gre najbolj pogosto po grlu.

Tudi solze so tekle po velikem uspehu.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

"Hitro smo se organizirali. Ker si Kristjan to zasluži in ker je tako prav," je plemenita, a že zdavnaj pozabljena pravila, ki jih danes poznajo le še v majhnih sredinah, obujal Lah. Malo pred osmo uro je bil Kristjan doma. Ostaja neznanka, kako mu je v kratkem času uspelo prečkati državno mejo, na kateri je bila čakalna doba dve uri; a to je danes že manj pomembno. Pomembno je, da je okoli 700 krajanov dočakalo njegove besede. No, še prej se je komercialna televizija iz Podvincev z ekskluzivnim gostom Čehom oglasila v živo, tudi za tiskovno agencijo in lokalni radio je slavljenec dal svoj glas in podobo.

Andrej Petelinšek

Zatem so mu vendarle naredili koridor, po katerem se je sprehodil pred mikrofon. In kaj je sporočil krajanom? "Doma je lepo, tokrat pa sem se vrnil še s posebnim veseljem." Potem se je Kristjan spomnil nedavne tekme: "Kvalifikacije sem šel na izi. V finalu je tudi bilo lepo. Na začetku še malo treme, potem je šlo prek 71 metrov. Pričakoval sem bolj napeto tekmo, sploh Alekna je bil sposoben vreči prek 70 metrov." Razkril je tudi načrte za letos: "Sedaj je še evropsko prvenstvo, nekaj tekem, diamantna liga v Zürichu in seveda sem za, če se bomo po vsem tem spet dobili na sprejemu."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Sledila so darila. Ptujska županja je prinesla veliko steklenico šampanjca. Nogometaši iz Podvincev so uokvirili fotografijo in lokalni obrtnik mu je podelil darilni bon. Vse pa so prekosili kurenti iz Podvincev, ki so Čehu prinesli ježevko in ga razglasili za častnega člana društva.

Preden je utrujen, a zadovoljen padel v domačo posteljo, je moral pokusiti še mamino torto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta