(FOTO) Maribor izkoristil prednost igralca več, v Romunijo se bo odpravil z lepo popotnico

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
25.07.2024 22:12

Nogometaši Maribora na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo z 2:0 premagali romunski klub Universitatea Craiova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jan Repas je vijoličaste odpeljal v vodstvo.
Andrej Petelinšek

S prvo nalogo na popravnem izpitu poletnega evropskega popotovanja so nogometaši Maribora opravili. Uspešno. Na prvi tekmi drugega kroga kvalifikacij za konferenčno ligo, kamor so se uvrstili po izpadu iz kvalifikacij za evropsko ligo proti bolgarskemu Botevu minuli teden, so zabeležili prvo mednarodno zmago v sezoni. Universitateo Craiovo, v prejšnji sezoni tretjo ekipo romunskega prvenstva, so v Ljudskem vrtu premagali z 2:0.

Trener slovenskih podprvakov Ante Šimundža je nekoliko premešal enajsterico. V udarno postavo sta se vrnila Josip Iličić in Lan Vidmar, ki sta zaradi posledic udarcev na povratni tekmi prvega predkroga evropske lige proti Botevu izpustila uvod v novo sezono slovenske lige, je pa na klopi začel dvakratni strelec proti Domžalam Arnel Jakupović. V konici napada ga je zamenjal Etienne Beugre, ki ga je dopoldne doletela tragična vest o smrti njegovega očeta. Zaradi tega so vijoličasti nocoj igrali z žalnimi trakovi na dresih.

Andrej Petelinšek

Prav napadalec iz Slonokoščene obale je poskrbel za prednost Maribora v prvem polčasu. Vsaj s številom igralcev, če že ne z zadetki. V 31. minuti se je na sredini žoge dokopal do žoge in krenil v protinapad. Imel je odprto pot do gola, s prekrškom pa ga je zaustavil Denil Maldonado. Branilec iz Hondurasa si je za posredovanje prislužil rdeči karton.

Etienne Beugre je izsilil prekršek za rdeči karton.
Andrej Petelinšek

V prvem polčasu slovenski podprvaki prednosti igralca več niso pretopili v vodstvo. Niso pa bili brez priložnosti. Ko so bila razmerja moči na igrišču še poravnana, je Žiga Repas prestregel žogo, krenil v kazenski prostor in zaključil s strelom, vratar Craiove Laurentiu Popescu pa je žogo odbil v kot. Po strelu z glavo je bil blizu tudi Beugre. Robustni napadalec je v sodniškem podaljšku imel še eno priložnost. Pred golom je sicer natančno zaključil, a se pred tem ujel v prepovedani položaj.

V dresu Craiove se je v Ljudski vrt vrnil Alexandru Cretu, ki je za vijoličaste igral med letoma 2018 in 2021.
Andrej Petelinšek

Na spremembo rezultata je bilo treba počakati do 57. minute. Štajerci so izkoristili minute, ko so igro preselili pred romunski gol. Josip Iličić je z domiselno podajo našel Jana Repasa, vezist pa je v kazenskem prostoru natančno zaključil, se podpisal pod svoj drugi evropski gol v sezoni in odpeljal Maribor v prednost z 1:0.

Vijoličasti se z golom prednosti niso zadovoljili, iskali so še drugega. Če bi bil Sven Šoštarič Karić le za kak centimeter bolje postavljen, bi ga našli že v 69. minuti, a je branilec pri drugi vratnici zgrešil podajo rezervista Arnela Jakupovića. Da romunski "študenti" niso povsem brez ambicij v napadu, je nakazal branilec Gjoko Zajkov, ko je poskusil z glavo, a njegov poskus ni bil natančen.

Andrej Petelinšek

Iskanje drugega zadetka na tekmi je postalo uspešno v 88. minuti. Jakupović je opravil vlogo jokerja s klopi. Izkoristil je natančen predložek Martina Milca z desne strani in z bližine žogo z glavo pospravil v mrežo. "Zapojmo vsi, Štajerska se veseli!" so zapeli navijači - 5500 se jih je zbralo pod Kalvarijo -, ko je v Avstriji rojeni nogometaš s koreninami iz BiH odprl svoj strelski račun še na mednarodnem prizorišču. Lepa popotnica za povratno tekmo, ki bo prihodnji četrtek v Craiovi, je bila v torbi.

V Ljudskem vrtu se je zbralo 5500 gledalcev.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta