Gladiatorski boj za roza majico: Kdo so favoriti in kakšne možnosti imata Slovenca?

Uroš Gramc Uroš Gramc
05.10.2020 07:00

S tremi etapami na Siciliji se je začela druga največja kolesarska dirka na svetu z dvema Slovencema

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Filippo Ganna je po zmagi v kronometru drugi dan obdržal skupno.
Epa

Šele dva tedna je od tega, kar se je zaključila dirka po Franciji, pa se je že začela 103. italijanska pentlja. A tako je, če želiš osem mesecev kolesarske sezone strpati v tri. In še huje bo, saj se Giro v zadnjem tednu celo prekriva z zadnjo tritedensko klasiko - Vuelto. Pa prireditelji temu niso prilagodili programa ali trase, izpeljali jo bodo v celotnem obsegu z 21 etapami in dvema prostima dnevoma, za nameček so na 3497,9 km zrežirali še izjemno težko preizkušnjo s kar tremi posamičnimi kronometri in petimi gorskimi ter šestimi hribovskimi etapami s 50 kategoriziranimi vzponi in 40.000 metri višinske razlike. Od enajste etape do konca bo le še ena ravninska!

Slovenca v lov na etape

Takšna je bila na sporedu včerajšnja druga, toda za zmago se niso udarili sprinterji, ker je bil do ciljne črte v Agrigentu štirikilometrski vzpon, ki je pripadel Italijanu Diegu Ulissiju. Je pa roza majico obranil njegov rojak Filippo Ganna, zmagovalec uvodnega 15-kilometrskega kronometra v Palermu. Enajsto mesto je v uri resnice na Siciliji osvojil eden od dveh Slovencev na dirki, oba vozita za Bahrain McLaren, Jan Tratnik. Za 30-letnega Idrijčana je bil to eden od 21 poskusov za etapno zmago, kar je edini cilj najbolj slovensko obarvanega moštva v svetovni seriji, saj v Italijo niso vzeli izrazitega specialista za generalno uvrstitev ali sprinterja. In vsak dan posebej se bo priložnost za slavje, ki jo bo iskal v pobegih, ponujala tudi Domnu Novaku.

Morda že danes gresta po stopinjah Jana Polanca. Zdajšnji najzvestejši pomočnik Tadeja Pogačarja pri moštvu Emiratov je pred tremi leti slavil na ognjeniku Etna, ki ga bo danes v kar 18,9-kilometrskem ciljnem vzponu obiskal Giro. Takrat je bila ta etapa na sporedu dan kasneje, četrti dan dirke, favoriti za končno slavje pa se še niso udarili, velika skupina je za Slovencem prečkala ciljno črto, v njej pa je bil tudi končni zmagovalec Tom Dumoulin. To je bil doslej edini uspeh Nizozemske, gostitelji so z 69 roza majicami daleč pred konkurenco, na čelu katere so Belgijci s sedmimi. So pa v zadnjih osmih letih slavili le dvakrat - obakrat po zaslugi Vincenza Nibalija.

Sicilija zamenjala Madžarsko

Petintridesetletni Sicilijanec, ki se je lani na Giru tolkel z Rogličem, šampanjec pa je nato odpiral Ekvadorec Richard Carapaz, je edini od trojice spet v karavani in bi se rad pridružil osmerici, ki je na dirki slavila vsaj trikrat. S petimi zmagami so rekorderji Italijana Alfredo Binda in Fausto Coppi ter Belgijec Eddy Merckx. Pot na vrh bo vse prej kot lahka. Po uvodnih treh dneh na Siciliji, za katere je bil pred koronavirusno krizo načrt, da jih odpeljejo na Madžarskem, se bo karavana preselila na celino in odpravila proti severu.

Na stavnicah ob Nibaliju najvišje kotirajo predlanski zmagovalec Toura, Britanec Geraint Thomas (Ineos), večni osmoljenec velikih dirk, Danec Jakob Fuglsang (Astana), ki pa je v odlični formi, Rogličev sotekmovalec, Nizozemec Steven Kruijswijk (Jumbo Visma) ... In kje bo padla odločitev? Zagotovo v brutalnem zadnjem tednu, velja si obkrožiti 17., 18. in 20. etapo. Madonna di Campiglio, Stelvio in Sestriere (tam se bodo zaključevale etape) so raj za smučarje in pekel za kolesarje. Zadnji četrtek dirke bo ciljna črta denimo v kraju Torri di Fraele (1938 metrov nad morjem) v parku Stelvio, legendarni prelaz s tem imenom, ki bo najvišji na tej dirki (2758), pa bodo kolesarji prečili tik pred tem. Kaj šele reči za dan pred zaključnim kronometrom v Milanu (25. oktobra), ko bo karavana v boju za roza majico prečila prelaze Agnello (2744), Izoard (2360), Montgenevre (1854) in za konec še Sestriere (2035)? Obeta se še ena bitka gladiatorjev.

Rezultati, 1. etapa, Monreale-Palermo, 15,1 km, posamični kronometer: 1. Filippo Ganna (Italija/Ineos Grenadiers) 15:24, 2. Joao Almeida (Portugalska/Deceuninck - Quick Step) +0:22, 3. Mikkel Bjerg (Danska/UAE Emirates) isti čas ... 11. Jan Tratnik 0:42,142. Domen Novak (oba Slovenija/oba Bahrain McLaren) 2:14; 2. etapa, Alcamo-Agrigento, 149 km: 1. Diego Ulissi (Italija/UAE Emirates) 3.24:58, 2. Peter Sagan (Slovaška/Bora Hansgrohe), 3. Mikkel Frölich Honore (Danska/Deceuninck) oba isti čas, 23. Tratnik +0:05, 118. Novak 4:00; vrstni red: 1. Ganna 3.40:27, 2. Almeida +0:22, 3. Geraint Thomas (Velika Britanija/Ineos) 0:23, 7. Tratnik 0:42, 125. Novak 6:09.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta