Grof je že, kralj slovenske pentlje še - bo?

Uroš Gramc Uroš Gramc
17.06.2022 20:34

Tadej Pogačar je z zmago na Celjskem gradu oblekel zeleno majico in jo bo branil na domačih cestah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Komendčan je osvojil drugo etapno zmago na slovenski pentlji, obakrat je bil najboljši nad Celjem.
Andrej PETELINŠEK

Tadej Pogačar je drugo leto zapored postal grof na Celjskem gradu, kot se je razširilo po vzpetini nad knežjim mestom. Na Veliki planini oziroma v nedeljo v Novem mestu - ker tudi zadnji dan po Dolenjskem ne bo le parada sprinterjev - pa si spet lahko nadene kraljevo krono slovenske pentlje. Tokrat sta z moštvenim kolegom Poljakom Rafalom Majko zamenjala mesti v primerjavi s prvo etapo; Slovenec se je povzpel še v skupno vodstvo in oblekel zeleno majico. Tretji je bil Italijan Nicola Conci (Alpecin), na tem mestu v generalni razvrstitvi pa je ostal Domen Novak, ki ga je na odločilnem vzponu dneva zmanjkalo.

Novak brez nog in s strahom

"Poskušal sem z njima (Pogačarjem in Majko, op. p.), ampak nisem imel nog. Upam, da jih bom v naslednji etapi imel in da se bomo spet borili," je dejal kolesar Bahraina, ki je stik s tandemom Emiratov kot zadnji izgubil ob kolesarjenju na Svetino, nato pa na spustu proti Celju še dodatno popustil. "Veliko težav sem imel, malo strahu, saj je padec (dan pred dirko, op. p.) pustil posledice. Dvakrat sem bil blizu, da bi bil spet na tleh, in sem si rekel, da ne bom tvegal. Po ravnini sem ujel skupino in šel z njo do cilja," je povedal Novomeščan.

Veliko čeri je bilo na poti, prvi uspeh je bil že, če si se pojavil na startu tretje etape 28. dirke po Sloveniji. Moštvena kolega Pogačarja sta zaradi koronavirusa ostala brez njega. A tudi zdesetkani Emirati so obvladali položaj, čeprav se jim je še Rui Oliviera ponesrečil. Toda to ni preprečilo Pogačarju in Majki, da ne bi uprizorila simultanke. Tokrat se je kar Komendčan postavil na čelo in diktiral tempo, tekmeci pa so odpadali kot zrele hruške. Na spustu ju je sicer ujel Italijan, ki pa je v zadnjih dveh kilometrih, ko se je cesta spet postavila navkreber, vnovič zaostal. "Na koncu se je zdelo idealno, ampak smo imeli kar nekaj zapletov. Sva pa z Rafalom napadla in je 'ratalo'," je dejal Tadej Pogačar, ki je zadnja vzpona odpeljal nekoliko počasneje kot lani, a vseeno dovolj hitro za slavje.

Z ročno zavoro po drsalnici

Precej počasnejši je bil na spustu v Celje, ko je že prenehalo deževati, vendar je bila cesta še mokra. "Lani je prav tako deževalo, ampak cesta ni bila tako spolzka. Tokrat je bila drsalnica, šla sva zelo previdno. Sva pa šla na vzponu na polno, želel sem si čim večjo prednost," je dejal 23-letni Gorenjec. Res je moralo biti spolzko, saj se še Matej Mohorič ni spustil kot sokol, pa velja za specialista na tem področju. "Drselo je, da sem šel v drugo skupino. Nisem tvegal," je povedal državni prvak. Dobro se je držal na Svetino, nekaj časa se je celo približeval Pogačarju in Majki, a je bil – kot prvi dan – malce prekratek. In razočaran: "Zanimala nas je etapna zmaga. Upam, da Domen ubrani stopničke v skupnem seštevku."

Je pa na Celjskem gradu s četrtim mestom presenetil Luka Mezgec: "Pred zadnjim vzponom sem si rekel, da itak nimam dobrih nog, pa šele za četrto mesto smo dirkali. Pomagalo mi je, da smo se ustavili 500 metrov do cilja, malo sem zadihal in zbral moči za sprint." V kraljevski etapi to ne bo možno, preveč bo vzpona, skupno 25 kilometrov, in še edinkrat bo šla dirka čez tisoč metrov. Za dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji pa bo posebna še iz enega drugega razloga – šla bo skozi njegovo domačo vas. "Še več bo prijateljev ob cesti, še več gledalcev. Komaj čakam. Že zdaj je bilo noro vzdušje. Četudi je deževalo, so prišli. Zahvaljujem se vsem, ki nas spodbujajo. Lepo je videti, kako vzklikajo, vpijejo," je podpore vesel mladenič s Klanca pri Komendi. Danes se bo dirka v Žalcu pričela ob 11.05, zmagovalca na Veliki planini po najhitrejšem scenariju pričakujejo ob 14.32.

Rezultati, 3. etapa, Žalec-Celje, 144,6 km: 1. Tadej Pogačar (Slovenija) 3.27:09 (povp. hitrost 41,9 km/h), 2. Rafal Majka (Poljska/oba UAE Emirates) +0:11, 3. Nicola Conci (Italija/Alpecin-Fenix) 0:14, 4. Luka Mezgec (Slovenija/BikeExchange-Jayco) 0:36, 5. Vincenzo Albanese (Italija/EOLO-Kometa), 6. Matej Mohorič oba isti čas ... 13. Domen Novak (oba Slovenija/Bahrain Victorious) 0:47; vrstni red: 1. Pogačar 11.41:58, 2. Majka +0:07, 3. Novak 0:55, 4. Conci 1:10, 5. Albanese 1:36, 6. Mezgec, 7. Mohorič oba isti čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta