(INTERVJU) Camoranesi o Mariboru, okrepitvah in uspešnih slovenskih športnikih: "Slovenijo primerjam z Urugvajem"

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
17.09.2020 06:00

Z novim trenerjem NK Maribor in legendo Juventusa smo spregovorili o novi sezoni vijoličastih, okrepitvah, uspešnih slovenskih športnikih in trenerski poti Andree Pirla. "Maribor je zame z vidika organiziranosti kluba podoben Juventusu. Ima vse, igralce, navijače, cilje, pozornost medijev, vsaka oseba ve, kaj je njegova naloga znotraj kluba, mesto je urejeno, se dobro živi …"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Mauro je bolj izbral nas kot mi njega," je ob vaši predstavitvi dejal športni direktor Oliver Bogatinov. Zakaj ste izbrali Maribor?
"Želja je bila obojestranska. Maribor je poleg Olimpije ena izmed dveh najbolj znanih ekip v slovenskem prvenstvu, tudi v evropskem prostoru. Ko postaneš del določenega nacionalnega prvenstva, kar se je meni v Sloveniji zgodilo s sežanskim Taborom, sanjaš, da bi nekega dne prišel do vrha. Zato je verjetno Bogatinov to izjavil, sam sem mu pa priznal, da bi nekega dne rad delal v Mariboru. Nisem pričakoval, da bom tako hitro dobil priložnost, sem pa imel željo, da si pridružim takšni ekipi, kot je Maribor."


Igrali bomo kot Maribor, ste napovedali pred tekmo z Bravom. Kakšna je vaša vizija igre? Kako naj bi bil videti Maribor v tej sezoni?
"Sem res to rekel? Ne spomnim se natančno besed, velikokrat pa se njihov pomen tudi izgubi s prevodom. Jasno je, da če igraš za ekipo, kot je Maribor, moraš biti vselej vodilni. V zadnji sezoni je Maribor res prišel na točki zaostanka od Celja, ampak ni imel možnosti, da bi osvojil prvenstvo. Moramo spet postati protagonisti, kar nima zveze s samo igro, gre za odnos, za željo, da se nekaj naredi. Ta ekipa je to na neki točki izgubila, morda se je razmišljalo preveč na cilje posameznikov, ne pa na skupni cilj. Zavedamo se, da imamo odlične nogometaše, moramo pa spet stopiti skupaj, zgraditi ekipo. Glavni cilj je torej spet postati Maribor."


Nekateri opozarjajo, da nogometaši v zadnjih letih niso več čutili pripadnosti klubu, da jim je bilo na nek način prelepo tukaj, kar je vplivalo na rezultate. Se strinjate s takimi opazkami?
"Ne verjamem temu. Igralci so mi v teh dveh tednih že dokazali, da imajo veliko željo nekaj narediti. Tega se zavedajo. Z njihovim odnosom sem zelo zadovoljen, moramo pa skupaj napredovati."

Andrej Petelinšek


Ste postavili diagnozo, kaj je bilo narobe z moštvom v začetku sezone? Zakaj se je Maribor opekel v Evropi?
"Po korakih bomo skušali popraviti določene zadeve, ki so za nas pomembne. Igrati moramo kot ekipa, imeti moramo jasne cilje, ko se postavimo na zelenico, najpomembneje pa je, da si pomagamo. S štirimi ali petimi dobrimi igralci ne moreš zmagati tekme. Če pa imaš enajst, štirinajst ali osemnajst igralcev, ki se zavedajo, kaj počnejo, lahko dosežeš marsikaj. Vse skupaj pa je močno odvisno od volje celotne ekipe. In to voljo sem že okusil."


Kako blizu uresničenju vaše vizije, ideje so bili nogometaši na prvi tekmi?
"Glede na igro nismo odigrali dobre tekme. Bilo je veliko individualnih napak, nismo pa narekovali ritma igre, s katerim bi bili konkurenčni. To je eden izmed številnih ciljev, ki smo si ga zadali. Gojiti moramo visok ritem igre, ne smemo se podrejati ekipam, kot se je to zgodilo v kvalifikacijah za evropsko ligo, ker potem lahko izgubiš proti vsakomur."


Ste zadovoljni z razpoložljivim igralskim kadrom?
"Zavedamo se, da obstajajo določene zadeve s pogodbami, ki jih mora vodstvo kluba pretehtati. Kader je dober in konkurenčen, bi pa bil z enim ali dvema novima nogometašema veliko bolj miren."


Prestopni rok se je letos podaljšal. Se pogovarjate s športnim direktorjem o prihodih in odhodih?
"O tem se športni direktor pogovarja z vodstvom kluba. V finančne zadeve se ne vpletam. Vemo, da nekaterim igralcem s to sezono potečejo pogodbe, nekateri bi se nam lahko pridružili, vendar to so zadeve za športnega direktorja, ki mene kvečjemu vpraša za mnenje. To je vse, to so klubske zadeve."


Ste potem zadovoljni s kadrom ali bi si želeli še koga pripeljati?
"Upam, da bomo enega nogometaša pripeljali sedaj, drugega pa januarja."


Daljših priprav z moštvom niste mogli opraviti. Kako je s fizično pripravljenostjo ekipe?
"Tudi na tem področju moramo napredovati. Proti Bravu smo v drugem polčasu 25 minut igrali na naši polovici, kar pomeni, da moramo še veliko delati na ritmu igre."


Ali to pomeni, da je vaš predhodnik Sergej Jakirović premalo delal na fizični pripravljenosti ekipe?
"To nima zveze z vsem skupaj. Vsak trener goji svoj način igre, ne želim sedaj govoriti, kaj je bilo prej."

Andrej Petelinšek


Kako so se v tem tednu odzvali Luka Zahović, Blaž Vrhovec in drugi nogometaši, ki na zadnji tekmi niso bili v kadru? Ste na treningih dobili reakcije, ki ste si jih želeli?
"Po pravici povedano so vsi nogometaši v vsakem trenutku na voljo. Lahko omenjamo dva, tri igralce, ampak naštejemo jih lahko tudi 20. Normalno je, da je igralec, ki ne zaigra na tekmi, nezadovoljen. Če bi mi zveza dovolila, bi na tekmi sodelovalo 25 igralcev." (smeh)


Se v vaših trenerskih konceptih pojavljajo tudi vaje, ideje, principi, ki ste jih morali sami dati skozi pri trenerskih velikanih, kot so Marcello Lippi, Fabio Capello, Didier Deschamps?
"Da je treba igrati kot ekipa. Samo to. V nogometu skorajda ni skrivnosti. Seveda veliko pomeni kakovost igralca, ampak pomembna je tudi njegova želja. Kjer dela na primer Didier Deschamps, so tam vselej ekipe v pravem pomenu besede. Tam dihajo vsi kot eden."


Kdo od trenerjev, ki vas je treniral, vam je sedaj najbližje z njegovo filozofijo, delom?
"Vsak trener ti nekaj pusti. Vse tri, ki ste jih omenili, so znali upravljati z značajskimi lastnostmi igralcev. Eden govori malo, drugi govori veliko, tretji uživa v igranju pod pritiskom, četrti želi ostati miren … Ker imajo igralci različne osebnosti, je pomembno vedeti, v katerem trenutku je treba intervenirati. To je kot v vsakem poslu. Zagotovo imate sodelavca, ki ne more delati pod pritiskom direktorja ali obratno. Smo osebnosti, delamo z ljudmi."


Je današnji nogomet primerljiv s tistim, ki se je igral pred 10 ali 15 leti?
"Nogomet se je popolnoma spremenil. Izboljšala se je dinamika igre, več je prehodov. Govorim zlasti o italijanskem nogometu. Spremenili so se sistemi, telesne značilnosti igralcev, ki so danes bolj suhi, prej je bila v taktičnih zamislih v ospredju predvsem fizična moč. Je pa res, da so takrat v italijanskem nogometu igrali najboljši igralci na svetu."


Da, italijanska liga je bila najmočnejša, ko ste igrali za Juventus. Kaj je vplivalo na padec moči in priljubljenosti serie A?
"Denar. Samo to. Katero prvenstvo je danes najbolj priljubljeno?"
 

Angleško.
"Saj nogometaši ne hodijo zastonj na Otok. Angleški nogomet obstaja od nekdaj, vendar se ni nikoli toliko nogometašev in trenerjev selilo k njim, igralo se je nogomet dolgih in visokih žog od enega do drugega kazenskega prostora. V zadnjem obdobju pa se je vse spremenilo, pridobili so nove trenerje, novi lastniki so začeli vlagati denar … Afera calciopoli ni imela vpliva na padec kakovosti italijanskega nogometa, so se pa istočasno, leta 2006, zgodile določene spremembe na področju komuniciranja, oglaševanja, marketinga, televizijskih pravic, družbenih omrežij, pri čemer spet govorim o denarju. In ne samo v nogometu, temveč na vseh ravneh življenja. V Angliji očitno znajo bolje prodajati svoje izdelke."

Andrej Petelinšek


Kako se bo v Juventusu odrezal vaš nekdanji soigralec Andrea Pirlo?
"Bil sem presenečen, ko so ga imenovali za trenerja. Pred tem sem namreč dobil informacijo, da namerava prevzeti drugo ekipo Juventusa, selekcijo do 23 let. Takrat sva se slišala, sem mu tudi čestital, potem pa je kar naenkrat zaokrožila novica, da je v igri za vodenje prvega moštva. Po pravici povedano temu nisem verjel. Sem pa sedaj seveda vesel zanj, čeprav bo to zanj zelo težka izkušnja."
 

Pa ni nenavadno, da se ob začetku trenerske kariere takoj usedeš na klop tako velikega kluba, kot je Juventus?
"Andrea ima nekaj, kar je zelo pomembno. Je izjemna osebnost, ima značaj za soočenje s takimi izzivi. Je fant, ki ima zelo jasne ideje. To je njegova prva resna trenerska služba, moral se bo učiti sproti in spopadati s težavami, kar je tudi naše delo."
 

Številni so prepričani, da bi lahko tudi vi s podlago, ki ste jo pridobili kot igralec, dobili službo v Italiji ali v kakšni drugi močnejši ligi. Zakaj ste izbrali drugačno pot, se preko Mehike in Argentine preselili v Slovenijo?
"Ker ni vse odvisno od naše volje ali želje. To je trg, na katerem moraš biti predvsem prvi. Sam sem eden takih, ki si je zadeve vselej urejal sam, kot igralec in trener. Sam si izbiram svojo pot, nikoli nisem posebej sodeloval z agenti. Meni je na primer Sežana predstavljala priložnost, da se izkažem. Veliko je trenerjev, ampak klubov je malo."
 

Vendar ni imelo veliko trenerjev tako uspešne nogometne kariere, kot ste jo imeli sami.
"No, na tej točki pa vstopijo na trg agenti, ki lahko v 'svoj' klub postavijo 'svojega' trenerja."
 

Prej ste dejali, da ste se slišali s Pirlom. S kom od nekdanjih soigralcev še ohranjate stike?
"Ko sem prišel v Slovenijo, sem se slišal z Igorjem Tudorjem, ki je takrat vodil splitski Hajduk. Zaprosil sem ga tudi za kakšen nasvet. Prav tako se slišiva s Fabiom Grossom, ki zdaj trenira švicarski Sion. S Pirlom se občasno srečava v Torinu, kjer igrava skupaj 'paddle' tenis. Velikokrat se vidim z Davidom Trezeguetom …"

Andrej Petelinšek


 

Čutite, da so igralci bolj poslušni ali očarani nad vami, ker ste igrali v serie A, ligi prvakov, na svetovnem prvenstvu, torej na ravni, ki je za njih (za zdaj) nedosegljiva?
"Nikoli ne želim govoriti o sebi. Moja kariera je preteklost. Sem tukaj, da pomagam nogometašem, da se razvijejo v dobre igralce. Ne zdi pa se mi, da bi name igralci tako gledali. Zame je najpomembnejše spoštovanje. Igralec mora vedeti, da ga spoštujem, in enako pričakujem od njega, vendar ne zaradi tega, ker sem bil uspešen nogometaš."
 

Kot igralec ste na začetku profesionalne kariere in na koncu zamenjali kar nekaj klubov, vmes pa ste se za osem let ustalili pri Juventusu. Podobno ste kariero začeli kot trener. Lahko Maribor postane vaš trenerski Juventus?
"Upam. Maribor je zame z vidika organiziranosti kluba podoben Juventusu. Ima vse, igralce, navijače, cilje, pozornost medijev, vsaka oseba ve, kaj je njegova naloga znotraj kluba, mesto je urejeno, se dobro živi … Maribor v slovenskem nogometu predstavlja tisto, kar predstavlja Juventus v italijanskem. Vsak, ki se znajde v takšen klubu, bi v njem najraje ostal."


 

Kaj pričakuje od štajerskega derbija proti Celju?
"Gre za aktualnega prvaka, ki svojo značilno igro razvija že nekaj let. Dobro se branijo in hitro prehajajo v napad, kjer imajo zelo hitre nogometaše. Njihova igra mi je zelo všeč. Proti Bravu smo zmagali zato, ker imamo kvaliteto, a to nam proti Celju ne bo pomagalo. Če ne bomo pametno odigrali tekme, bomo trpeli."
 

Se morda spomnite kvalifikacijske tekme za svetovno prvenstvo s slovensko reprezentanco v Celju?
"Sem si pogledal posnetke s te tekme. Zakaj? Ker nisem bil prepričan, da sem tam že igral, saj mi je manjkala ena tribuna. (smeh) Spomnim se srečanja, mislim, da je to bila ena zadnjih tekem, ki jo je naša generacija pred osvojitvijo svetovnega prvenstva izgubila."

Andrej Petelinšek


 

Ste po dveh tednih v Mariboru že uspeli iti še kam drugam kot na stadion ali v hotel? Kaj menite o mestu, o Mariborčanih?
"Nisem imel še toliko časa, da bi spoznal mesto. Sem pa opazil, da je zaradi univerze veliko mladih ljudi, center mi je zelo všeč. Malce več težav imam sedaj z jezikom, tukaj je ljudem seveda bližja nemščina, klima mi je zaenkrat všeč, bo pa pozimi drugače, mi pravijo. Glede hrane ni nobenih posebnosti, me je pa Slovenija na splošno prijetno presenetila s svojo naravo."
 

Kot smo lahko slišali, izgovorite tudi že kakšno slovensko besedo. Se bomo že pred iztekom pogodbe z Mariborom lahko pogovarjali slovensko?
"Upam. Nekaj inštrukcij sem že imel v Sežani, ampak predvsem na področju nogometne govorice. Začeti govoriti jezik, ki ni niti najmanj lahek, z ničle, ni preprosto. Ampak dam veliko na to, da igralci vidijo, da se trudim. Ni pa posebnih težav, saj tudi igralci govorijo več jezikov."
 

Kako pa gledate na Slovenijo v športnem smislu? Na Dirki po Franciji sta v ospredju naša kolesarja, v ligi NBA Goran Dragić in Luka Dončić …
"Slovenijo v tem smislu najraje primerjam z Urugvajem v Južni Ameriki. Gre za majhno državo, ki pa je dala številne vrhunske športnike. Opažam, da so športniki v Sloveniji in ostalih državah nekdanje Jugoslavije v povprečju zelo visoki. Vidim vas kot zelo visoko populacijo, tudi moji igralci so v povprečju zelo visoki, česar pa ne moremo reči za južnoameriške športnike. Poleg tega smo v državi, ki ima gore in kjer se športne aktivnosti zaradi klime izvajajo v zaprtih prostorih. Zato imate dobre rokometaše, košarkarje, odbojkarje …"
 

Mariborski navijači živijo za nogomet. Pogrešate podporo s tribun?
"Zelo. Ogledal sem si posnetke tekem, tudi ko sem bil nazadnje tukaj, je bil stadion poln. Čim prej bi rad spet videl navijače na tribunah, kar bo pozitivno vplivalo tudi na ekipo. Igranje pred navijači je nogomet." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.