(INTERVJU) Tina Šutej: Razočarana, ker ni zlata, a pred letom dni...

Bojan Bauman Bojan Bauman
10.03.2023 06:15

Slovenska skakalka s palico si je zastavila najvišji cilj. V Carigradu na dvoranskem evropskem prvenstvu ji še ni uspelo, morda ji bo avgusta v Budimpešti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Iz Carigrada, kjer so pripravili dvoransko evropsko prvenstvo v atletiki, se je Tina Šutej vrnila nezadovoljna ne glede na to, da je v skoku s palico osvojila srebrno medaljo, kar je ponovitev njenih najboljših rezultatov v karieri. Štiriuntridesetletna Ljubljančanka je preskočila 4,75 metra, Finka Wilma Murto pa še pet centimetrov več. Šutejeva je hotela zlato medaljo, prvo na velikih prvenstvih. Apetiti so porasli, ko je na začetku februarja preskočila 4,82 metra, kar je slovenski dvoranski rekord v skoku s palico.

Od evropskega prvenstva je minilo že nekaj dni, glave so se nekoliko ohladile in Šutejeva je začela ceniti dosežek. "Takoj po tekmi sem bila hudo razočarana, a vmes sem začela drugače razmišljati. Danes je ta moj dosežek super. Ponosna sem na to, kar mi je uspelo v zadnjih dveh letih (na velikih tekmovanjih je osvojila štiri medalje, dve bronasti in dve srebrni, op. p.). A po sami tekmi nisem niti uspela niti nisem želela skriti razočaranja. Ko si zadam cilj in ga ne dosežem, sem jezna in razočarana," razkrije Šutejeva, ki očitno razmišlja v stilu šampionov. Le tisti, ki si postavijo najvišje cilje, jih lahko nekoč morda uresničijo. In osvajanje novih višin in novih medalj so cilji, ki jih zdaj zasleduje Šutejeva. Tekma sezone jo čaka avgusta v Budimpešti, kjer bo organizirano svetovno prvenstvo.

Na dvoranskem prvenstvu ste se tako osredotočili na zlato, da vam potem vse drugo ni pomenilo nič. To je morda nenavadno, saj zlata na velikih tekmovanjih še nimate.

"To ni nič posebej nenavadnega. Letos sem zelo dobro skakala in nižjega cilja si preprosto nisem mogla zastaviti. Zlata medalja je bil tako edini logični cilj, zato sem bila jezna. No, danes o tem več ne razmišljam. Z glavo sem že naprej."

Ste zadovoljni vsaj s skoki na prvenstvu, če se vam je zlato pač izmuznilo?

"Ja, s predstavo sem zadovoljna, ker sem tako kot na vseh tekmovanjih v zadnjem obdobju spet preskočila višino 4,7 metra. Še pred lansko sezono si kaj takega niti predstavljati nisem znala. Zdaj se to dogaja. To je lep občutek in je dobra podlaga za napredek. Konstanta na teh višinah mi odpira pot še višje."

Verjetno ste analizirali skoke na prvenstvu. Kaj je manjkalo za zlato? Ste bili psihično dovolj močni?

"Če bi bil problem v glavi, bi že po prvi podrti letvici odpadla. Toliko let sem že na sceni, osvojila sem dovolj medalj, da s psihično pripravo nimam težav. Preprosto nisem naredila skoka, kot bi ga morala za višino 4,8 metra. Razloge za neuspeh iščem v sebi. Preprosto nisem skočila dovolj visoko. Hkrati pa je bilo dovolj dobro za srebro. Saj zlata mi nihče ni odvzel, ker ga pač nisem osvojila. Sem pa bila zdaj prvič v položaju, da bi lahko postala zlata."

Priprave na zimsko sezono so bile očitno zelo dobre. Ste tokrat karkoli spremenili v primerjavi s prejšnjimi leti?

"Pred to zimo nisem trenirala nič drugače kot prejšnja leta. Očitno pa mi je uspelo popraviti določene napake, izboljšati izvedbo skokov. Zato sem postala boljša in zato zdaj skačem bolj konstantno."

Kako začutite, da prihajate v formo in kako vam jo potem uspe ohraniti?

"Med treningi tehnike skokov se hitro vidi, ali so kakšne izboljšave - ali skačem višje. Takrat se pojavijo tudi dobri občutki. To se ne zgodi kar samo po sebi, je posledica treningov. Na kakšnem treningu mi denimo uspe le en dober skok. Na naslednjem že dva in zatem trije ... Take izvedbe je treba ponavljati, da postanejo rutina."

Srebrna Tina Šutej danes razmišlja le še o novih izzivih v športni karieri. 
EPA

Je kakšna skrivnost tudi v hitrosti na zaletišču? Ste jo v zadnjem obdobju izboljšali?

"Ne, hitrost na zaletišču imam že tri, štiri leta enako. Izboljšave so v tehniki v povezavi z uporabo palice. To je vse, kar je drugače."

Na prvenstvu je bilo nekaj eksperimentiranja s palicami, na koncu ste se odločili za stare, preizkušene modele.

"Ni šlo za naše eksperimentiranje. Nove palice sem naročila že oktobra lani, prišle pa so dva dni pred državnim prvenstvom, dva tedna pred dvoranskim evropskim prvenstvom. Preizkusila sem jih, a zaradi boljšega občutka sem se odločila uporabiti stare palice. Palice bi sicer morale priti že decembra, takrat bi imela dovolj časa za prilagoditev. Sedaj jih bom uporabljala na treningih, da bom z njimi lahko skakala med poletno sezono."

Koliko pa so nove palice drugačne?

"To temo smo podrobno obdelali že pred odhodom v Carigrad. Nove palice so za 15 centimetrov krajše, krivulja upogiba je nekoliko drugačna in računam, da mi bo to pomagalo do večjih višin."

Kmalu bo zimska sezona končana, verjetno sledi počitek pred novim ciklusom priprav za poletje.

"Po zimski sezoni bom si spočila, a kmalu bo znova treba trenirati. Poletna sezona se začne čez dva meseca."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta