(INTERVJU) Uroš Zorman: Če bi še enkrat izbiral, bi gotovo raje bil igralec

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
27.07.2024 06:31
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"O sebi nerad govorim, niti prej kot igralec nisem niti zdaj. Te stvari morajo komentirati drugi," je skromen slovenski selektor.
EPA

Zdi se, da je vseskozi izbiral prave klube, vlekel prave poteze in vedno deloval v prid ekipe. Za Slovenijo je vedno dal vse od sebe. Izkazal se je tudi na čelu reprezentance, ki jo vodi dobri dve leti. V tem času je v ekipo vrnil duh, ki ga je ta pred časom že imela, največja krona dobrega dela pa je uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. Slovenci z boji začenjajo v soboto, selektor Uroš Zorman pa upa, da bodo tekmovalno aktivni vse do konca iger.​

Na olimpijskih igrah vas v tem vrstnem redu čakajo Španija, Hrvaška, Švedska, Japonska in Nemčija. S kakšnimi cilji ste odpotovali v Pariz?

"Cilj je jasen, uvrstitev v četrtfinale. Bo pa to izjemno težko. Dejstvo je, da je skupina izredno težka, ne le skupina, celoten turnir. Za nas bo vsaka tekma kot finale. Prepričan sem, da se lahko kosamo z vsako ekipo v skupini, bi pa rekel, da so možnosti za napredovanje nekje 50:50."

Igre v Parizu bodo vaše tretje, prve v vlogi selektorja. Kako doživljate odgovornost?

"Če bi še enkrat izbiral, bi gotovo raje bil igralec. Kot igralec prideš, oddelaš in greš. V vlogi selektorja je dela neprimerno več, ni pravega počitka, so priprave na treninge, tekme, taktika in tako naprej. Skrbeti moraš za fante, jih motivirati, na koncu pa, karkoli se zgodi, za vse odgovarja selektor."

V Francijo je odpotovalo rekordno število slovenskih športnikov. Gotovo je dober občutek ob tako številčni zasedbi Slovenije.

"Zagotovo. Malo mi je žal, da se niso uvrstili tudi košarkarji, potem nas bi bilo še več. Ampak že zdaj je rekord, piše se zgodovina, tri ekipe v kolektivnih športih, fenomenalno. Večja je odprava, boljše je za Slovenijo."

Javnost je bila že mnogokrat ponosna na rokometno reprezentanco, tudi letos na evropskem prvenstvu, ko ste bili šesti. Kakšno Slovenijo lahko pričakujemo tokrat?

"Mi bomo dali vse od sebe, kot to vedno počnemo. Odkar smo skupaj, napredujemo iz turnirja v turnir, iz kvalifikacij v kvalifikacije. Imamo motiv biti najboljši, a realnost je vedno nekoliko drugačna. Tega se zavedamo. Naš velik adut je ekipni duh, ki nas je pripeljal že marsikam. Vsi vemo, da je ena žoga lahko ključna. Razpon se je nekoliko razširil, ekipe, ki izstopajo in so favoritinje za medalje, so ostale, od četrtega do dvanajstega mesta pa se je kar malo razširilo, tu se lahko vse hitro obrne. Nekdo ima lahko slabši dan, drugi boljšega. Tudi mi smo zmožni doseči marsikaj, lahko pa tudi izgubimo z vsakim. A glede tega me ni strah, saj imamo motiv, smo prava ekipa in prepričan sem, da bomo dali vse od sebe."

V preteklosti ste imeli velike težave z zdravstvenim kartonom ekipe. Kakšno je trenutno sanje?

"Zmeraj je lahko boljše, lahko bi bilo tudi slabše. Za zdaj se držimo, moram kar potrkati. Upam le, da bo zdravstveno stanje do prve tekme ostalo takšno, kot je, in da gremo v boj z najboljšimi, s katerimi smo že od starta na pripravah."

Tekme na olimpijskih igrah si bodo sledile na dva dni. Boste kljub temu našli čas za ogled kakšne druge tekme?

"Ko bomo končali dvoboj s Španijo, bomo imeli en dan časa za pripravo na drugega nasprotnika. V tem ritmu bo pet tekem. Iz izkušenj, ki jih imam, časa za ogled kakšnih drugih tekem preprosto ni veliko. Bomo videli, kako daleč bomo prišli. Če bo mogoče, bomo seveda šli, a ne za vsako ceno. To je faktor olimpijskih iger, ki te vleče, mogoče tudi zbija koncentracijo, ker je toliko dogodkov in toliko svetovnih asov, vrhunskih športnikov. Mi moramo imeti fokus na svoji igri, ko zaključimo, če bo kakšna šansa, ja. Ampak če bomo zaključili tako, kot želimo, po tem ne bo več nobenega dogodka (smeh)."

S pripravami na olimpijske igre je v Sloveniji potekalo tudi evropsko prvenstvo do 20 let. Koliko vam ga je uspelo spremljati? Ne nazadnje bo po Parizu prišlo do menjave generacij, mladi bodo vedno bolj trkali na vrata reprezentance.

"Škoda, da ni bilo možnosti, da bi si lahko kakšno tekmo ogledal v živo. Sem pa spremljal na daljavo. Škoda za naše, da se niso uvrstili v zaključne boje, ampak kot je rekel njihov selektor, je to realna slika."

Gotovo ste z ekipo spremljali tudi druge nedavne uspehe slovenskih športnikov, nogometaše, odbojkarje, Tadeja Pogačarja …

"Slovenci že od nekdaj z uspehi vlečemo eden drugega. Dejstvo je seveda, da ne moreš biti nonstop na vrhu, da so vzponi in padci, a važno je, da se ob padcu ne predaš. V zadnjem času se izjemni rezultati res nizajo eden za drugim, veliko je uspehov za tako majhno državo."

Letošnje poletje je precej delovno. Kako vašo odsotnost sprejema družina?

"Olimpijske igre so enkrat na štiri leta in nič ne bi bilo narobe če se bi vsaka štiri leta uvrstili nanje. Marsikdo sploh ne dobi priložnosti, da v svoji karieri gre na igre. Saj pridejo kakšni črni trenutki, kak slab dan, ko razmišljaš, zakaj mi je tega treba, a je dejstvo, da ko govorimo o olimpijskih igrah, ni debate. Ko smo se uvrstili, smo tudi za družino takoj rezervirali karte, tako da gredo za pet dni tudi oni v Pariz. Na koncu bo to družinski dogodek."

Podporo vam je nedavno izkazala rokometna zveza, s katero ste podaljšali pogodbo.

"O sebi nerad govorim, niti prej kot igralec nisem niti zdaj. Te stvari morajo komentirati drugi, je pa dejstvo, da so verjetno zadovoljni, če smo podaljšali. Mislim, da smo naredili super delo v tem mandatu. Vemo, kje smo bili in kaj smo dosegli. Skozi vsako prvenstvo smo rasli, na koncu pa se za piko na i uvrstili na olimpijske igre, tudi na naslednje svetovno prvenstvo. Bili smo šesti na evropskem prvenstvu, kar spet ni mala stvar. Tukaj gre zasluga predvsem igralcem, ki verjamejo v sistem. Ekipni duh nas vleče naprej, daje nam dodatno energijo. Je pa dejstvo, da ne smemo gledati v preteklost, ampak naprej, ko bomo skušali vse skupaj še nagraditi."

Po olimpijskih igrah boste verjetno hitro zagrizli v klubsko delo. Ne skrivate, da se odhoda k Slovanu zelo veselite.

"Kaj veliko počitka ne bo, kakšen dan, dva in to je to. Potem pa nov izziv, nova ekipa, nov klub. Treba bo zavihati rokave. Bo pa ta zgodba en velik plus za slovenski rokomet in za Ljubljano kot prestolnico. Vsi smo čakali, kdaj se bo to zgodilo. Mi je čudno, da se ni že prej. Hvala bogu sem lahko jaz del tega. Se veselim, bomo videli, kaj nam lahko uspe."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta