Kako je v nesreči zares umrl Dražen Petrović, kakšno skrivnost v sebi nosi tretja oseba, ki je bila v avtomobilu?

M.R.
07.06.2024 13:29

Prav danes se številni košarkarski navdušenci spominjajo tragičnega dne, saj mineva 31 let od smrti enega največjih košarkarjev sveta, Hrvata Dražena Petrovića.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice nesreče, v kateri je pred 31 leti umrl Dražen Petrović.
Profimedia

Dražen Petrović je 7. junija 1993 namreč umrl v prometni nesreči na avtocesti v Nemčiji. Bil je v avtomobilu s svojim dekletom Klaro Szalantzy, ki se je kasneje poročila z nekdanjim nemškim nogometašem Oliverjem Bierhoffom. Poleg njiju pa je bila v avtu še danes 54-letna Hilal Edebal, tedaj mlada košarkarica. 

Edebal je potovala z njima na Klarino prošnjo, saj si je želela družbe na poti od Münchna do Frankfurta, kjer se jima je na letališču pridružil Petrović. Tja je hrvaška reprezentanca dopotovala s Poljske, Petrović pa se je odločil, da v Zagreb ne bo šel skupaj z ostalimi člani moštva, ki so imeli rezerviran polet do hrvaške prestolnice. 

"Dražena sem poznala prek Klare. Gledala sem nekatere njegove tekme, ko je igral za New Jersey. Bil je zelo dober človek," je že pred 14 leti govorila Hilal Edebal, ki je bila v nesreči huje poškodovana, izgubila pa je tudi spomin. 

Z glavo udaril v tovornjak

Okoli 17.20 se je rdeči golf s polno hitrostjo zaletel v tovorno vozilo, ki je obstalo prek avtoceste. Voznik tovornjaka je bil zunaj in ostale voznike opozarjal, naj upočasnijo, a za rdečega golfa, ki ga je vozila Draženova punca, je bilo prepozno. Klara je skušala zaobiti tovornjak, a je Petrovića, ki je na sovoznikovem sedežu neprivezan spal, še bolj izpostavila trku. 

Skozi vetrobransko steklo ga je vrglo iz vozila, pri tem pa je z glavo udaril v tovornjak in umrl na kraju nesreče. 188 centimetrov visoka Edebal je bila prav tako neprivezana in je z glavo in telesom udarila ob zadnji sedež.

Povzročiteljica o nesreči molči

Klara Szalantzy z možem Oliverjem Bierhoffom.
Profimedia

Klara Szalanty o nesreči še vedno ni javno spregovorila. Ko je leta 2001 končala športno in manekensko kariero, se je poročila z Bierhoffom. Süddeutsche Zeitung je leta 1996 poročal, da je bila Klara po nesreči en teden na intenzivni negi. Edino fizično znamenje, ki je nastalo med nesrečo, je majhna brazgotina nad njeno levo veko. 

Že kmalu po nesreči je spet vozila, v ZDA je nadaljevala svojo manekensko kariero in košarkarsko pot v Nemčiji. Je pa Edebal povedala, da je bila Szalantzy po nesreči podvržena velikemu čustvenemu stresu. Od Draženovih privržencev je prejemala tudi grožnje s smrtjo. Sicer pa je tudi Edebal prepričana, da je prav ona najbolj odgovorna za smrt enega največjih košarkarjev na svetu. 

Pred 13 leti je Edebal spregovorila za New York Daily News. Malo pred tem je šele ugotovila, da je v isti nesreči, v kateri je ostala brez spomina, umrl Petrović. "Zadnjih 18 let je bilo zelo težkih. Dražen je umrl in to je grozno, sprašujem pa se, kakšno življenje bi imel, če bi preživel. Ko vidite avto, je jasno, da kariere ne bi nadaljeval. Sprašujem se, kako bi sprejel dejstvo, da ne bi mogel več igrati košarke," je povedala takrat. 

Hvaležna, da je preživela

Spomenik Draženu v Zagrebu, tega ima tudi v Šibeniku.
Profimedia

Spregovorila je tudi o svoji izgubi spomina. Pravi, da se v Münchnu, sicer njenem rodnem mestu, ničesar ni spominjala. Navkljub težki poškodbi pa je hvaležna, da je ostala živa. "Zdravniki so mi rekli, da si bodo moji možgani v šestih do osmih letih popolnoma opomogli in da bo vse, kot je bilo pred nesrečo. Na žalost tega nisem dočakala. S časoma sem opustila upanje in sem hvaležna, da sem preživela in da lahko vsaj hodim in govorim," je razkrila. Med svojo rehabilitacijo je sicer skušala storiti samomor. Vsaj tako so njeno dejanje ocenili zdravniki. Skušala naj bi namreč skočiti s 17. nadstropja, a ji je to preprečil 24-urni zdravstveni nadzor. "Nisem nameravala skočiti, da bi se ubila. Želela sem se zbuditi iz spanja. Mislila sem, da po skoku ne bom več sanjala te more," je pojasnila. 

Glede na izsledke preiskave, ki jo je o tragični nesreči opravila nemška policija, je Klara vozila prehitro. Za razliko od ostalih voznikov je pred trčenjem še celo pospeševala. Na tem delu avtoceste sicer ni nobene omejitve hitrosti, a kljub temu so se vsi ostali vozniki uspeli izogniti tovornjaku, ki je stal prek ceste, in ga zaobšli po skrajno desnem pasu. 

"Seveda ni nameravala ubiti Petrovića, a vozila je prehitro. In uničila je moje življenje," pravi Edebal, ki se niti ne spominja, da sta se s Klaro neposredno po nesreči še videvali. Prav tako se ne spominja, ali sta kadarkoli zares govorili o tej nesreči. "Ne vem, o čem sva se pogovarjali. V nekem trenutku je izginila iz mojega življenja. Poročila se je. Že dolgo je nisem videla," je dejala, na žalost pa ne more razkriti, kaj se je tistega usodnega dne pred 31 leti zares zgodilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta