Koronavirus pri Cedeviti Olimpiji: Bog ne daj, da te doleti karantena

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
05.10.2020 18:11

Že v celoti zdravim ekipam stroški testiranj in omejitve potovanj povzročajo preglavice, ob zadnjem pozitivnem primeru pa bi lahko Krka in Olimpija za deset dni izginili z mednarodne scene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nič hudega sluteči Alen Hodžić se je normalno lotil tekme proti Krki ...
Aleš Fevžer/Aba

Ne le nogometni, tudi košarkarski derbi je zaznamoval nedeljski večer. A podatek, da je Cedevita Olimpija finančno premoč v proračunu nad Krko (čez palec: 1,8 milijona evrov proti 600.000 evrov) s 77:69 upravičila na igrišču, je zasenčila novica o vdoru koronavirusa v slačilnico zmajev. Ti so se namreč, kot veleva protokol, pred sredino domačo tekmo evropskega pokala proti Bursasporju testirali, prav med polčasom pa je prišlo sporočilo, da je eden od Ljubljančanov pozitiven. "Že prejšnji teden smo se po povratku iz Francije, kjer smo igrali na tekmi prvega kroga evropskega pokala, vsi testirali, rezultati pa so bili negativni. V nedeljo smo se spet morali testirati, da bi lahko igrali sredino tekmo. Rezultate smo pričakovali v ponedeljek, med polčasom pa smo dobili informacijo, da je en košarkar pozitiven. Simptomov sicer nima nobenih," je takoj po tekmi dejal direktor Olimpije Davor Užbinec.

Izkazalo se je, da je govoril o Alenu Hodžiću, ki je v prvem polčasu na parketu prebil 11 minut in 16 sekund, v drugem polčasu pa ga ni bilo niti več na klopi. Obema ekipama je bila takoj po tekmi odrejena 24-urna samoizolacija, tako da je odpadla tudi tiskovna konferenca z izjavami košarkarjev in trenerjev. No, naslednje jutro pa se je začelo … Najprej je odločbo Nacionalnega inštituta za javno zdravje prejela Krka - odrejena ji je bila desetdnevna karantena. Ne le da so s tem košarkarjem onemogočeni normalni treningi (vaje lahko opravljajo le v domačih sobah), odpadle jim bodo tekme, natančneje tri - dve državnega prvenstva (proti Podčetrtku in Primorski) ter ena tekma lige ABA, proti Igokei. Novomeščani so že napovedali, da bodo skušali ukrep omiliti oziroma skrajšati.

Evropa dovoli, NIJZ ne

S strahom so na enako odločitev NIJZ čakali tudi pri Olimpiji in bili ves dan v pogovorih oziroma pogajanjih s športnim ministrstvom. Prav v strogosti karantene se pokaže, v kakšni nemilosti so slovenski klubi v primerjavi s tekmeci iz tujine. Če bi bili iz katere druge države, bi okuženega košarkarja izločili in nemoteno nadaljevali sezono, so nam v neuradnem pogovoru potožili iz kluba. Ciljali so na pravilo evropskega pokala, ki pravi, da lahko ekipe normalno igrajo, dokler imajo na voljo osem zdravih košarkarjev. A ker pravila posamezne države vedno prevladajo nad pravili posameznega tekmovanja, bi tako Olimpija v primeru odrejene desetdnevne karantene ostala brez dveh tekem evropskega pokala (proti Bursasporju in Gran Canarii) in tekme lige ABA proti Primorski. Ironično, tudi iz Gran Canarie so sporočili, da imajo okuženega košarkarja.

Ales Fevzer/liga Aba

Žarek upanja je Olimpiji poslalo vodstvo evrolige, ki upravlja tako evroligo kot evropski pokal. Po njegovih podatkih je bilo v tej sezoni v obeh tekmovanjih že šest napačno pozitivnih rezultatov testov. Zmaji so tako v ponedeljek dopoldne na testiranja znova poslali celotno ekipo, štab in podporno osebje, upajoč, da bi bili vsi rezultati negativni, da karantene ne bi bilo in da se ne bi slučajno sredin dvoboj končal z uradniškim 20:0 za Bursaspor. Želja Ljubljančanov ostaja, da bi tekmo odigrali ali pa jo vsaj prestavili.

Hitenje in stroški

A tudi ko so vsi igralci zdravi, težav ne manjka. Tako je Olimpija prejšnji teden gostovala v Parizu in lovila 48-urni časovni rok, ko se je v Slovenijo še lahko vrnila, ne da bi ji bila odrejena karantena. Uspelo ji je za pičle pol ure. Nič manj zapletena niso potovanja v ligi ABA po državah nekdanje Jugoslavije. Resda je Srbija na zelenem seznamu varnih držav, a to se lahko čez noč spremeni. Drugače je s Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Črno goro, ki so na oranžnem oziroma rdečem seznamu. Ob prihodu iz teh držav slovenskim ekipam ni odrejena karantena le, če se z negativnimi testi v Slovenijo vrnejo znotraj 48 ur.

Ales Fevzer/liga Aba

Vsa ta testiranja dodobra zarežejo v proračune moštev. Skoraj 20-člansko moštvo s strokovnim štabom zapravi za teste, ki posamično stanejo skoraj 100 evrov, slabih 2000 evrov. Olimpija se mora zaradi mednarodnih tekem testirati dvakrat na teden, za kar gre torej skoraj 4000 evrov tedensko. Da tudi v tem pogledu vlada slovenskim moštvom ne pomaga, je slišati pripombe. Denimo v Srbiji ter v Bosni in Hercegovini vse stroške testiranj ekip krije državni proračun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta