Liga narodov: Slovenci samozavestno in z večjimi apetiti najprej proti prvim favoritom skupine

Miha Dajčman Miha Dajčman
06.09.2024 05:45

Danes ob 20.45 se bo slovenska nogometna reprezentanca v prvi tekmi nove izvedbe lige narodov v Stožicah pomerila z Avstrijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Kek bo moral najti menjavo za poškodovanega Žana Karničnika, vprašljiv je tudi nastop Jana Oblaka. 
Robert Balen

Drugič zapored bodo Slovenci igrali v drugem rangu lige narodov, preko katere si lahko reprezentance zagotovijo dodatne kvalifikacije za velika tekmovanja. V skupini 3 lige B se bodo varovanci Matjaža Keka pomerili z Avstrijo, Kazahstanom in Norveško. Prvi favoriti skupine so Avstrijci, ki bodo nocoj prvi tekmec Slovenije po uvrstitvi v osmino finala evropskega prvenstva.

"Vsak začetek novega reprezentančnega ciklusa nosi s sabo tudi določena vprašanja, najlepši odgovori pa so vedno na igrišču. Izredno me že vse te dni in tudi danes veselijo zrelost, pozitivno razmišljanje igralcev, zavedanje svoje kvalitete, spoštljivosti do nasprotnika, hkrati pa tudi zavedanje, da je še dosti možnosti za razvoj in napredek," je dan pred tekmo dejal selektor Slovenije Matjaž Kek.

Pri sestavljanju moštva za obračun s severnimi sosedi je imel nekaj težav, saj je moral namesto poškodovanega Žana Karničnika vpoklicati člana Slovana iz Bratislave Kenana Bajrića. Zaradi viroze je nekaj treningov minuli teden izpustil Jan Oblak, včeraj pa je kapetan reprezentance že treniral. "Stanje ni najboljše, Karničnik je že odpadel, upam, da ne za toliko časa, kot napovedujejo, a bo potrebno tudi dobro sodelovanje s klubom, da ga ne bi izgubili za dlje časa. Kar se tiče Jana Oblaka, ima virozo, ki traja, in videli bomo, kako se bo vse skupaj razvijalo. Poskušal je z aktivnostmi. Po drugi strani vse to odpira možnost komu drugemu in dejstvo je, da se bomo morali prilagoditi, kot smo se že tolikokrat," razmišlja Kek.

Mariborčan pravi, da Slovenci prve nasprotnike dobro poznajo. "Z njimi smo igrali pred časom v kvalifikacijah. Njihova organizacija, sistem nogometa, jim prinaša rezultate, dostikrat tudi Slovenci v teh razmišljanjih pogledujemo preko severne meje. Sem bolj pristaš svoje poti, svojih rešitev za določene probleme. Zagotovo je pred nami dobra, kvalitetna tekma, razmišljanje je bilo v teh dneh usmerjeno v našo reprezentanco, podatkov in informacij o Avstriji pa je zadosti. Vsak začetek sezone prinaša tudi takšne in drugačne probleme, a to je naš način življenja. Zelo sem zadovoljen, kako so igralci odreagirali po vseh teh pozitivnih odzivih in pozitivni klimi, kar se tiče nogometa v slovenskem športu," pravi slovenski strateg, ki bo na prvi tekmi po Euru ekipo vodil pred polnimi Stožicami, saj je bilo včeraj za obračun že prodanih več kot 14 tisoč vstopnic.

Po zanj sanjskem poletju, v katerem je igral na evropskem prvenstvu, prestopil iz Olimpije v Crveno zvezdo in se s srbskimi prvaki prebil v ligo prvakov, je novega reprezentančnega izziva vesel Timi Max Elšnik. "Zagotovo smo samozavestni, tudi ambicije so malo zrasle. Verjetno bodo tudi nasprotniki zdaj imeli do nas več spoštovanja. Avstrija je izredno kakovostna reprezentanca. Pričakujem trdo, ampak dobro srečanje z dobrim vzdušjem, ko se po tem lepem poletju vračamo domov v Stožice. Verjamem, da je veliko ljudi, ki komaj čakajo, da nas vidijo. Vsi skupaj smo v pozitivnem pričakovanju otvoritvene tekme v ligi narodov," je o vrnitvi v Stožice, kjer je kot član zeleno-belih preživel štiri leta in pol, dejal Zlatoličan.

Tako kot Slovenci so tudi Avstrijci na Euru izpadli v osmini finala. "V Nemčiji smo imeli priložnost videti odlično Avstrijo, vsi dobro poznamo njihov način igre, razmišljanje njihovega selektorja. Značilni so po pritisku, po izgubljeni žogi so zelo agresivni. So zelo direktni igralci, po večini igrajo v bundesligi, ki je izredno močna liga, tudi tekaško. Odgovoriti bomo morali z enako mero teka in agresivnosti. Če je Slovenija pri teh stvareh na ravni nasprotnika, ko iščemo nekaj več, napadamo zmago, potem pride naša kvaliteta do izraza. Če Slovenija tukaj zataji, imamo tudi proti slabšim reprezentancam težave. Napadamo prvo mesto v skupni, ne bojimo se nikogar. Igramo doma, tako da moramo z borbo in energijo stopiti na teren in jim pokazati od prve minute, da smo tukaj, da vzamemo tri točke," napoveduje 26-letni član Crvene zvezde.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta