Benjamin Šeško pred ligo narodov: "Morda še kdo ne ve, kje je, a vsi vedo za Slovenijo"

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
02.09.2024 19:31

Potem ko je z Leipzigom prekinil Bayerjev leto in pol dolgi niz neporaženosti v nemškem prvenstvu, si želi Benjamin Šeško Slovenijo popeljati do prve zmage po petih tekmah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zamujena priložnost proti Portugalski? Zgodovina! Nogomet se bo igral še naprej, je Šeška naučil Kek.
Reuters

Pa so, prvič po evropskem prvenstvu, znova zbrani slovenski nogometni reprezentanti. Na Brdu pri Kranju so začeli priprave na ligo narodov, v kateri se bodo v petek ob 20.45 pomerili z Avstrijo, v ponedeljek ob isti uri s Kazahstanom - obakrat v Stožicah. Slovenski navijači bodo gotovo veliko pričakovali od Benjamina Šeška, ob Janu Oblaku prvega zvezdnika reprezentance. Na zbor je prišel dobro razpoložen in nasmejan. Kako ne bi, ko pa je minuli konec tedna, in to v gosteh, Leipzigu pomagal, da je s 3:2 končal zmagovalni niz nemškega državnega prvaka Bayerja, ki je trajal kar leto in pol, natančneje vse od 27. maja 2023. "Zmagali smo na zelo pomembni tekmi. Končali smo niz ene od - lahko rečem - najboljših ekip na svetu. Torej občutek je že tako vrhunski, sploh pa, ko se vrneš v svojo državo, k reprezentančnim soigralcem in z njimi združiš moči. Veselim se lige narodov in novih podvigov," je Šeško poln elana. Na Euro in svoje zamujene priložnosti proti Portugalski pa je že pozabil: "To je že mimo. Nogomet se bo igral tudi jutri. Takšne so besede selektorja, modrega človeka. Nogomet gre enostavno naprej. Vsak zgreši, iz tega pa se tudi kaj nauči."

In Slovenija se je na Euru naučila ogromno. "Od tam moramo prenesti marsikaj, denimo ostati konstantni. Zdaj vsi na svetu - ali pa večina, no - vedo, kdo in kaj je Slovenija. Morda še ne vedo, kje je, vsekakor pa poznajo ime. Definitivno moramo še naprej igrati kot takrat in dihati kot eno, spredaj in zadaj. To, da dihamo eden za drugega, je naš ključ do uspeha," poudarja prvi slovenski napadalec. Še iz časov pri Salzburgu dobro pozna avstrijski nogomet: "Moramo se zavedati, da je Avstrija prikazala izjemno igro na Euru, je odlična reprezentanca. Zato bo treba biti pripravljen na vsako podrobnost tako fizično kot tudi psihično."

Selektor Kek je pred tekmo varovance opozoril, da bodo še naprej morali dokazovati svojo kakovost in se ne zanašati na pretekle dosežke, s čimer Šeško nima težav: "Iz tekme v tekmo smo boljši, kar se vidi tudi po rezultatih. Zato komaj čakam vsako naslednjo tekmo, ker enostavno verjamem v to reprezentanco." Kljub zgodovinskemu dosežku na Euru je Kek varovance spomnil še na ponižnost, saj na zadnjih petih tekmah vendarle niso zabeležili zmage. Kot je ocenil Šeško, gre za poskus selektorja, da na svoj način motivira izbrano vrsto. Pri tem je menda uspešen: "Včasih te toliko podžge, da daš potem še dve prestavi višje, tako da to zna."

Na Kekovem seznamu za petkovo tekmo z Avstrijo in nato ponedeljkovo s Kazahstanom ni večjih presenečenj. Reprezentančno se je po Euru upokojil Vid Belec, Benjamin Verbič in Miha Blažič pa se po selektorjevih besedah "še iščeta" in ju prav tako ni zraven. Obenem je Kek kakšnega igralca pustil igrati za izbrano vrsto do 21 let, ki jo v tem ciklu čakata pomembni tekmi za preboj na EP. Tako je selektorju U21 Milenku Aćimoviću prepustil tudi Adriana Zeljkovića, zaradi česar je na članskem seznamu po dolgem času spet vezist Rijeke Dejan Petrovič iz Rač.

Ta je vesel ponovnega vpoklica v reprezentanco, vidi pa tudi precejšnjo spremembo v značaju ekipe od svojega zadnjega nastopa pred več kot dvema letoma: "Mislim, da bo vseeno vzdušje malo boljše, kot je bilo nazadnje, ko sem igral. Takrat rezultati niso bili na tem nivoju." Čeprav sam ni bil del izbrane vrste v Nemčiji, je moštvo z veseljem spremljal. Kaj pa bo po njegovem mnenju najpomembneje prenesti s prvenstva na naslednje tekme? "Predvsem to organiziranost in agresivnost. Vemo, proti kakšnim ekipam smo igrali, in dokazali smo, da se jim lahko zoperstavimo. Če bo vse na istem nivoju, se nam ni treba bati nikogar."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta