Luka Dončić je nazaj: Z Dallasom nisem govoril o reprezentanci. Saj vedo, da bom igral

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
27.06.2024 14:32

Za las izgubljena olimpijska medalja iz Tokia je dodaten motiv za slovenskega superzvezdnika, da se naslednji teden čez Giannisa Antetokounmpa prebije v Pariz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po stotih klubskih tekmah bo Luka Dončić proti Braziliji spet oblekel slovenski dres.
Robert Balen

V minulih desetih mesecih je odigral točno sto uradnih tekem, a končno je napočil čas, da spet obleče slovenski dres. Jutri ob 20. uri v Stožicah bo Luka Dončić nastopil na pripravljalni tekmi proti Braziliji, kar bo generalka pred olimpijskim kvalifikacijskim turnirjem, ki se začne v torek ob 20. uri proti Hrvaški v Pireju. Spomnimo: Hrvaška je v sredo Brazilijo premagala z 91:81, predvsem zaradi kar 39 točk Maria Hezonje, in podobno vlogo bo v slovenskem moštvu imel tudi Dončić. Da je poškodovan, načet, izčrpan, smo skozi celotno končnico prebirali v ameriških medijih, a za Dončića očitno ni bilo ovir na poti do reprezentance: "Igrati košarko je zame zmeraj čast in veselje. Vsakič ko se zbudim in me čaka trening oziroma tekma, sem vesel. Vedno sem trdil, da bom igral za Slovenijo, če bom le lahko. Resda se je bilo letos težje odločiti zaradi poškodb in dolžine sezone ... Med končnico sicer niti nisem veliko razmišljal o tem. Fokus je bil drugje. Vedel sem, da bom na koncu tako ali tako prišel." Kot dodaja, so ga mikro poškodbe med končnico res zdelale, "a ker je bila tekma vsak drugi dan, sem se kar navadil. V podrobnosti o poškodbah pa ne bi šel, to so bolj zasebne zadeve. Gre na bolje."

Tudi psihično te NBA-finale zdela, sploh če izgubiš. "To je nekaj, česar ne moreš hitro pozabiti. Bom pa vzel kot motivacijo za naslednje leto. V Dallasu vemo, kako težko je sploh priti v finale, koliko energije moraš vložiti v to. Vemo, da nismo bili ravno najboljši v finalu, je pa to bila lekcija, da se kaj naučimo." 

Zdaj je pred njim misija Pariz, skupaj z reprezentančnimi soigralci bodo naslednji teden morali biti najboljši v družbi Hrvaške, Nove Zelandije, Egipta, Dominikanske republike in gostiteljice Grčije. Pred tremi leti so osvojili podoben kvalifikacijski turnir v Litvi, nakar jih je v Tokiu blokada Nicolasa Batuma Klemnu Prepeliču oddaljila od finala in medalje. "Takrat nam je res malo zmanjkalo do medalje. Pogosto se spomnim tega trenutka. Zmanjkalo nam je malo sreče. Garali smo celo poletje, da bi osvojili medaljo, a se ni izšlo. Nam je pa to dalo dodatno motivacijo."

Novi naskok na odličje se začenja v eni najbolj glasnih evropskih dvoran, ironično poimenovani Dvorana miru in prijateljstva, domu vročekrvnih navijačev Olympiakosa. Slednjih se, ob Panathinaikosovih, Dončić iz evroligaških časov spominja kot najbolj hrupnih: "Enako bo tudi zdaj. Grki so zelo glasni. Vemo, kam gremo. Že v Litvi, proti Litvi, je bilo težko, letos bo morda še težje." In čeprav Slovenija že zaradi našpičenih gostiteljev - z zavidanja vredno prvo peterko pa se lahko pohvali tudi Hrvaška - ne bo v vlogi favorita, je cilj jasen: "Nastop na olimpijskih igrah bi pomenil veliko, ne le zame, ampak za celotno ekipo, za celotno Slovenijo. Ni kar tako uvrstiti se na olimpijske igre. Uspelo nam je samo enkrat v celotni zgodovini slovenske košarke. V čast bi mi bilo sodelovati še enkrat." Dallas njegovega sodelovanja, čeprav ima v žepu 215-milijonsko pogodbo, ni oviral. "Nič se nismo pogovarjali o tem. Oni tako ali tako vedo, da bom igral," je jasno, kdo ima v modernem športu glavno besedo. 

A superzvezdnika kova Luka Dončić ima tudi Grčija. Giannis Antetokounmpo, MVP NBA-finala 2021, je morda največja ovira na poti do Pariza: "Kako ga ustaviti ... Odgovora nima nihče na tem svetu. Ustaviti ga je nemogoče. Lahko pa ga omejimo." Ta naloga bo najbrž zaupana Joshu Nebu, novemu naturaliziranemu reprezentantu, ki bo prav proti Braziliji prvič zaigral skupaj z Dončićem. Glede na to, da sta oba specialista za igro pick'n'roll, bi se morala na igrišču dobro ujeti, a ... "Odkar sem zraven, še nismo nič trenirali igre pet na pet. Bom pa po tekmi z Brazilijo povedal, kako je bilo." Na tem dvoboju bo Dončić tudi prevzel nazaj kapetanski trak od Eda Murića, za katerega je vesel, da se vrača po poškodbi. Tudi zaradi manj očitnih vzrokov: "On rad govori. On bo vsak dan veliko povedal, nas motiviral pred tekmo. To rad dela. Sva se pa dogovorila, da bo kapetanski trak moj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta