Med derbijem in Evropo: Ko Olimpija ne realizira, Celje izstavi račun

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
19.08.2024 18:30

Ljubljančani in Celjani v popotnico za četrti krog kvalifikacij za konferenčno ligo pospravili remi z medsebojne tekme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Menalo je zadel za 2:2 v Stožicah.
Martin Metelko

Ne le Maribor, tudi preostala slovenska predstavnika v kvalifikacijah za konferenčno ligo sta v popotnico za zadnjo stopničko pred jesenjo v Evropi pospravila točko. Olimpija in Celje sta z medsebojnim dvobojem zaključila peti krog slovenske prve lige, v Stožicah pa se je končalo z remijem 2:2.

Nogometaši iz prestolnice so dvakrat povedli, v tretji minuti je bil natančen Diogo Pinto, po kotu v 51. pa Pedro Lucas - obakrat se je z asistenco izkazal Raul Florucz -, a so se branilci naslova obakrat vrnili. Obakrat po kotu. Edmilson v 21. minuti n Luka Menalo v 78. sta bila natančna za Celje. Če kaj, so grofi nakazali, da obramba zmajev v tej sezoni ni povsem brez lukenj. V prvih štirih krogih se mreža Olimpije ni zatresla, na štirih evropskih tekmah pa je vratar Matevž Vidovšek moral po žogo v gol le enkrat. "Prejeli smo dva gola po prekinitvah. To je samo koncentracija. Nismo bili zbrani, to nas je kaznovalo," je o nič več nedotaknjeni mreži dejal branilec Olimpije Marcel Ratnik.

Zmaji nezadovoljni s točko

Zeleno-beli bodo preboj v skupinski del konferenčne lige, kjer so prvič v svoji zgodovini igrali v minuli sezoni, iskali v dvoboju s hrvaško Rijeko. Prva tekma bo v četrtek na Rujevici. Da je popotnica sicer boljša, kot če bi izgubili, se je strinjal Ratnik, a zadovoljen z izkupičkom ni bil. "Je dodatna motivacija, a želeli bi si zmage. Tri pike bi nam dosti pomenile na lestvici. Upam, da nas to ne bo potolklo za četrtek. Treba se bo zbrati, se regenerirati, saj smo odigrali dosti tekem. Upamo na najboljše," pred dvobojem s klubom, v katerem je močan pečat pustil zdajšnji selektor Slovenije Matjaž Kek, razmišlja 20-letnik.

Olimpija v derbiju petega kroga državnega prvenstva sicer ni bila daleč od tega, da bi zadela še tretjič, četrtič ..., a so številne priložnosti ostale neizkoriščene, tresel se je tudi okvir gola. "Seveda nisem zadovoljen s točko, naš cilj je vedno zmaga. Ko izpuščamo točke, ne moremo biti popolnoma zadovoljni. Je pa bila naša igra dobra, veliko priložnosti smo si ustvarili, prikazali dober nogomet. Običajno pa je v nogometu tako, da moraš plačati račun, če ne realiziraš priigranega. To se je tudi zgodilo po dveh prekinitvah. Celje je močno v tem elementu, ima visoke, močne igralce in dobre izvajalce prekinitev. Na to smo bili sicer pripravljeni, a so izkoristili svojo prednost," je dejal trener Olimpije Victor Sanchez po drugem zaporednem remiju na domači fronti - v prejšnjem krogu so se zmaji brez golov razšli z Domžalami, za katere je to še vedno edina osvojena točka v tej sezoni.

Riera trpel z (utrujenimi) nogometaši

Drugi Španec, ki je v nedeljo zvečer sedel na klopi v Stožicah, je bil tokrat precej boljše volje kot v četrtek, ko je Celje s porazom na povratni tekmi proti irski ekipi Shamrock Rovers zapravilo priložnost, da si že zagotovi evropsko jesen.  "Prvak oziroma ekipa, ki želi osvajati naslove, ne more biti nikoli zadovoljen z remijem, sem pa zadovoljen z vloženim trudom. Trpel sem z njimi, saj sem videl, da so zelo utrujeni, pred tremi dnevi smo igrali 120 minut, prišli smo z dolgega gostovanja … Več niso mogli narediti, sem pa v tem, kako smo igrali, zavonjal dobre, pozitivne stvari. Po drugi strani pa je razumljivo, da izgubljaš žoge, ko si utrujen. Možgani ne delajo enako, ko si utrujen ali svež," je nogometašem, ki jih je v začetku svojega drugega mandata v knežjem mestu sicer pogosto kritiziral, stopil v bran trener grofov Albert Riera.

Martin Metelko

Tisto udarno enajsterico še išče. V primerjavi s tekmo v Dublinu, kjer so se slovenski prvaki poslovili od možnosti preboja v evropsko ligo, je Riera opravil pet menjav. Šesto pa kmalu po začetku dvoboja v Stožicah. Napadalec Armandas Kučys je zaradi poškodbe že v 11. minuti zaključil  dvoboj. Zamenjal ga je Edmilson, ki je le deset minut kasneje zadel. Po kotu. Če kaj, lahko nekdanjega nogometaša Liverpoola veseli, da je Celje učinkovito po prekinitvah. "Prekinitve predstavljajo približno 30 odstotkov nogometa. V tem elementu moramo biti dobri - ko imamo mi prekinitev in ko jo ima nasprotnik. Najboljše ekipe niso dobre le z žogo, moj cilj je, da smo dobri tudi takrat, ko je nimamo - naš presing je bil do takrat, ko smo še imeli moč, zelo učinkovit, nasprotnika smo prisilili, da je igral z dolgimi podajami," se je Riera še spomnil na obračun proti svojemu nekdanjemu klubu, preden je začel grofe pripravljati na (zadnji) popravni izpit v Evropi, četrtkovo gostovanje pri armenskem Pjuniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta