Mulcu tik pred ciljem popustile zavore

STA
19.01.2024 14:30

Reli Dakar je zaključen; med avtomobilisti je četrtič zmagal Carlos Sainz starejši, med motociklisti drugič Ricky Brabec, Toni Mulec je bil 15.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z najvišjo dovoljeno hitrostjo, 160 km/h, je Toni Mulec v cilj pridrvel kot skupno 15. 
EPA

Letošnji Dakar se je končal v Janbuju, potem ko so dirkači prevozili zadnjih 175 km hitrostne preizkušnje in 153 km dolgo povezovalno etapo. Veteran med vozniki Španec Carlos Sainz starejši, dirkač je tudi njegov sin Carlos Sainz mlajši, je že četrtič zmagal na Dakarju in pri 61 letih postal najstarejši zmagovalec te preizkušnje, ki je potekala po puščavskih brezpotjih Savdske Arabije. Dvakratni svetovni prvak v reliju (1990, 1992)  je imel skoraj zagotovljen uspeh, ko je njegov najbližji tekmec Sebastien Loeb v četrtkovi predzadnji etapi za več kot eno uro obstal v puščavi. Loeb je tekmovanje končal na tretjem mestu, drugo mesto je osvojil Belgijec Guillaume de Mevius. Loeb je sicer dobil zadnjo etapo pred de Meviusom.

Zadnjo etapo med motociklisti je dobil Argentinec Kevin Benavides, kar pa ni vplivalo na razplet na vrhu. Med motoristi je Američan Ricky Brabec ohranil dobrih deset minut naskoka pred Rossom Branchom iz Bocvane. Francoz Adrien van Beveren je osvojil svoje prve zmagovalne stopničke na reliju in zasedel tretje mesto. Njegov zaostanek je znašal nekaj več kot 12 minut. Brabec se je leta 2020 zapisal v zgodovino, ko je postal prvi Američan, ki je osvojil krono, vendar je bil prav tako navdušen nad ponovljenim dosežkom na tej zahtevni preizkušnji. "Ko sem prečkal ciljno črto, me je zmrazilo," je dejal: "Še vedno nimam besed, kako se počutim, razen da je bila vožnja gladka, ekipa je bila nerealna. Ne vem, kako smo sestavili tako popoln Dakar, nikoli nisem padel."

Zadovoljni so tudi v taboru slovenskega dirkača Tonija Mulca, ki je s 15. mestom v absolutni kategoriji ter s petim mestom v svojem razredu rally2 dosegel najboljšo uvrstitev na tem tekmovanju:  "Težko mi je ubesediti občutke, ki se mi porajajo ob prihodu v cilj. Za menoj je še en nor dan tega norega Dakarja. Na startu sem se lomil med občutkom odgovornosti in željo, da še kaj iztisnem iz sebe in dirkam na vse ali nič. A etapa je bila zelo hitra, dirkaška, zato na njej ni bilo več mogoče narediti razlike, le napako. Ko sem na 105. km zapeljal na plažo, pa so mi popustile vse zavore. Začutil sem adrenalin cilja, dobil kurjo kožo. Sistem za omejitev hitrosti mi je piskal, ker sem šel 160 km/h, kar je najvišja dovoljena hitrost. Trideset km pred koncem so se mi ulile solze, tako da sem še komaj videl pred sabo. Preplavljali so me mešani občutki: od zadovoljstva in olajšanja do hude utrujenosti, veselja, ponosa. Močno upam, da sem ljudem nekaj povrnil, da so ponosni name. Ta finiš je bil zame povsem drugačen kot lanski, še tisočkrat bolj čustveno nabit, saj sem bil pred tremi meseci še preveč polomljen, da bi se mi Dakar zdel sploh dosegljiv."

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta