Reli Dakar: Korošec ima pet pirčkov v dobrem

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
09.01.2024 20:26

Toni Mulec je po četrti etapi znotraj zastavljenega cilja, najboljše 20-erice, kljub odstopu v generalni razvrstitvi še naprej dirka tudi Simon Marčič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toni Mulec je med navigiranjem po prostranih planotah konkuriral tudi najboljšim.
Reuters

Za dirkači na reliju Dakar v Savdski Arabiji je četrta, 299 km (s povezovalnim delom pa 631 km) dolga etapa od Al Salamije do Al Hofufa pri Bahrajnu. V nasprotju s slovenskim minusom je tam sonce ogrelo zrak na 24 stopinj Celzija, oba slovenska dirkača pa sta uspešno pridirjala na cilj. Za absolutnim zmagovalcem med motociklisti, Čilencem Josejem Ignaciem Cornejo na hondi, ki je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku, je Toni Mulec (KTM) zaostal za 16 minut in 15 sekund ter zavzel 17. mesto, Simon Marčič (Husqvarna) pa je končal na 52. mestu z zaostankom 59 minut. Slednji zaradi odstopa v drugi etapi ni več kandidat za skupni seštevek, Mulec pa je zdaj v skupni razvrstitvi med dvajseterico najboljših, natančneje 19., kar je bil tudi njegov cilj pred dirko, za Cornejo skupno zaostaja za uro in 23 minut. V svojem razredu Rally2 je celo peti, 44 minut in 35 sekund za vodilnim Francozom Romainom Dumontierjem, skupno desetim.

Le mesto za slednjim v generalni razvrstitvi pa je Avstralec Daniel Sanders, tovarniški dirkač ekipe Gas Gas, ki se je pred etapo očitno spoprijateljil z Mulcem. "Med nameščanjem potne knjige sva udarila debato, in ko je odhajal na štart, mi je rekel, da upa, da me ne bo več videl vse do cilja. 'Vsakič, ko te bom prehitel, mi boš dal za pivo' sem mu dejal. Prvi pirček je padel že po petem kilometru, nato pa še štirje," je na cilju hudomušno razlagal Toni Mulec, ki se je tudi sicer med navigiranjem po prostranih planotah precej družil z najboljšimi, "enkrat sem iskal kontrolne točke z bratoma Benavides (Kevin je skupno četrti, Luciano šesti), drugič z Joanom Barredo (skupno 12.). Tokrat nikomur ni šlo čisto po načrtih, razen seveda tistim na vrhu."

No, na vrhu med avtomobilisti je bil končno devetkratni zaporedni svetovni prvak v reliju (2004–2012), kar je tudi rekord, Sebastien Loeb (Prodrive Hunter). Ciljno črto je prečkal dobro minuto pred domačinom Jazedom Al Rajhijem (Toyota), ki pa v skupnem seštevku vodi štiri minute in pol pred še enim nekdanjim svetovnim prvakom v reliju (1990 in 1992) Carlosom Sainzem starejšim (Audi). Mlajši, njegov sin, je dirkač Ferrarija v formuli ena.

Do sobotnega dneva počitka na Dakarju je še daleč, pred dirkači, ki bodo morali vstati že ob 2. uri zjutraj, pa je peta etapa s 527 km dolgim povezovalnim delom, čemur bo sledilo 127 km čistega dirkanja v pesku do Šajbaha ob meji z Združenimi arabskimi emirati. Pa potem? Dvodnevna maratonska etapa. Ne, ni jim lahko na Dakarju …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta