Na Danskem navijači z vseh koncev države: "Slovenijo podpiram tudi takrat, ko nam ne gre in se mučimo s Ciprom"

Miha Dajčman Miha Dajčman
17.11.2023 21:02

Slovenski navijači z vseh koncev države na Danskem bodrili izbrano vrsto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Združeni navijači Slovenije v Köbenhavnu
Miha Dajčman

Preko Italije, Avstrije, Nemčije in Madžarske so slovenski navijači potovali na današnjo tekmo Slovenije in Danske. Prve pristaše izbrane vrste Matjaža Keka smo v središču Köbenhavna srečali v četrtek zvečer, ko nase še niso opozarjali s slovenskimi navijaškimi artikli. Drugače je bilo danes, ko so imeli nekateri že dopoldne okoli vratu slovenske šale in zastave. Novoustanovljena navijaška skupina Združeni navijači Slovenije je vse Slovence, ki so prišli navijat v dansko prestolnico, pozvala, da se zberejo ob 16. uri v lokalu People like us beer bar, ki je od stadiona Parken oddaljen pol ure hoje.

Ko smo slabe štiri ure pred tekmo prispeli v ta dan slovenski pub, je bil nabito poln, pogovor v prostoru pa na trenutke skoraj ni bil mogoč, saj je bilo petje navijaških pesmi tako glasno. "Prijatelj me je klical in rekel, da ne bo več moj prijatelj, če ne naredim nekaj zanj. Bil sem v službi, mislil sem, da ga moram iti kam iskat. Vprašal sem ga, če je kaj narobe, on pa mi je odvrnil, da morava nujno na Dansko na tekmo. Najprej sem okleval, potem pa sem se zamislil in se vprašal, kolikokrat grem na gostovanje slovenske nogometne reprezentance in da ima ta možnost uvrstitve na veliko tekmovanje. Poklical sem ga nazaj, naj rezervira vse," nam je odločitev o tem, da bo šel v Köbenhavn, opisal Andrej Lukač iz Sežane. "S kolegom sva s Primorskega krenila v četrtek ob 16. uri, šla sva na Dunaj, kjer sva prespala in nato zjutraj na letališču srečala veliko Slovencev. Oblečeni so bili v drese, odeti v zastave. Ko smo ob 11. uri pristali v Köbenhavnu, smo se prijavili v hotelu in šli v najbližji pub. Takrat smo znova srečali Slovence. Prebujamo se," je še pristavil Kraševec, ki igra nogomet za italijanskega nižjeligaša Kras Repen.

Bernarda Pečovnik s Prevalj navija na tekmah reprezentance, kolikor le utegne, edinstvene priložnosti, da bi za Slovenijo navijala na Danskem, pa ni želela izpustiti. "Če ne danes, bomo pa zmagali v ponedeljek," je dejala Korošica. V slovenskem pubu smo govorili tudi z Jernejem, ki živi in dela v Nemčiji. "Na pot sem šel povsem sam. Iz Nürnberga v München, od tam pa proti Köbenhavnu. Prvič sem na gostovanju Slovenije. Vabil sem prijatelje iz Slovenije in Nemčije, a niso želeli na tekmo, jaz pa sem jo želel videti v živo, in sem pač šel sam," nam je razložil.

Miha Dajčman

Za organizirano navijanje za Slovenijo na zadnjih tekmah skrbi novonastala skupina Združeni navijači Slovenije (ZNS). Eden od članov te zasedbe je Vito Vinšek iz Celja. "Po koncu tekme s Severno Irsko v Belfastu smo v skupini, ki jo imamo navijači, vprašali, kdo želi na gostovanje na Dansko. Odločili smo se, da gremo zjutraj na dan tekme z letalom iz Budimpešte, vračamo pa se dan po tekmi. S tistimi, ki so se odločili iti zraven, smo se dogovorili, na katerih počivališčih se dobimo in kdaj moramo biti na letališču. Ko smo prišli v Köbenhavn, je imel vsak nekaj prostega časa do zbora v lokalu, kjer smo se zbrali ob 16. uri," nam je Vinšek opisal organizacijo gostovanja. Posebne koreografije za tekmo z Dansko v ZNS niso pripravili, napovedujejo pa spektakel na tekmi Slovenije s Kazahstanom v ponedeljek, ko bodo Stožice razprodane.

Številnih pozdravov rojakov je bil v Köbenhavnu deležen Jože Vozelj iz Zagorja, ki si je na obraz nadel zeleno, belo in modro barvo v motivu, ki ga Slovenke in Slovenci dobro poznamo. "To je tradicija za nas, ki na tekme Slovenije hodimo malo dlje. Takšno celostno grafično podobo je imela Slovenija na Euru 2000. Bil sem tam pa tudi na obeh svetovnih prvenstvih sem navijal za Slovence," nam je povedal Zagorjan in pokazal hrbtno stran zelene majice, na kateri so zapisana velika nogometna tekmovanja, ki jih je obiskal. "Slovenijo podpiram vseskozi, tudi takrat, ko nam ne gre in se mučimo s Ciprom. Zraven smo bili tudi na Cipru. Vesel sem za slovenski nogomet, da se vrača v vrh. Komaj čakam ponedeljek in slavje v Stožicah," je povedal Vozelj.

Jože Vozelj si je na obra nadel motiv, ki je po Euru 2000 ostal v kolektivni zavesti Slovenk in Slovencev.
Miha Dajčman

Tudi Mariborčani so bili na Danskem. Navijač vijoličastih Sebastjan Holcman med reprezentančno pavzo dres 16-kratnih državnih prvakov zamenja za slovenskega, ki ga je oblekel tudi v Köbenhavnu. "Za tri dni smo prišli, potovali smo iz Maribora preko Budimpešte. Od nekdaj hodim na tekme, v prvi vrsti na obračune Maribora, če se le da, tudi na reprezentančne," je pred odhodom na tekmo razlagal Holcman, ki bi si želel kmalu spet spremljati tekmo slovenske izbrane vrste v Ljudskem vrtu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta