Naslov bo ostal v Evropi, v finalu košarkarskega SP Srbija in Nemčija

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
08.09.2023 19:10

Srbi so za nedeljski finale (ob 14.40) ugnali Kanadčane s 95:86, Nemci pa Američane s 113:111

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nemci so še vedno edina neporažena ekipa na SP.
EPA

To ni bil dan za Severnoameričane, ne za ene ne za druge. Čeprav sta reprezentanci ZDA in Kanade v polfinalu proti evropskima tekmecema veljali za favorita, se bosta morali v nedeljo ob 10.30 med seboj udariti le za bron. Ob 14.40 bo na sporedu veliki finale med Srbijo in Nemčijo. Kdo bo prevzel lovoriko od Špancev?

Če zmagajo Srbi, bodo - če jim prištejemo še medalje iz časov Jugoslavije ter Srbije in Črne gore - s šestimi zlatimi odličji dosegli nov mejnik. Za zdaj si ga ob petih naslovih delijo z ZDA. Na drugi strani imajo Nemci le en bron, osvojili so ga leta 2002 pod vodstvom Dirka Nowitzkega. V tem trenutku stavnice namenjajo rahlo vlogo favorita Nemčiji, ki je še edina neporažena reprezentanca na tem SP, medtem ko so si Srbi v drugem delu tekmovanja privoščili spodrsljaj proti Italiji (78:76), pa čeprav so v tretji četrtini že vodili za 16 točk (60:44).

Obe reprezentanci sta v polfinalu presenetili severnoameriška tekmeca, polna NBA-jevcev (resda imajo tudi Nemci štiri, Srbi pa tri). Na dopoldanski tekmi so Srbi že od začetka vsilili svoj ritem Kanadčanom, in odkar so ob začetku uvodne četrtine povedli s 15:13, vodstva niso izpuščali iz rok. Ob začetku zadnje četrtine so razliko povečali celo na 17 točk (80:63), tako da končna zmaga (95:86) ni bila pod vprašajem. Bogdan Bogdanović in RJ Barrett sta vsak za svojo ekipo dosegla 23 točk. "Fantje so to videli kot priložnost, ne kot pritisk. To je najboljša skupina košarkarjev, s katero sem kadarkoli delal," je dejal Bogdan Bogdanović in novinarjem zaupal, da MVP lige NBA Nikola Jokić, ki je sodelovanje odpovedal, reprezentantom po vsaki tekmi pošlje čestitke.

A v finalu jih čakajo Nemci, lani bronasti na domačem EP, letos okrepljeni še z drugim Wagnerjem, Moritzom. Po dolgotrajni napeti bitki z ZDA so v drugem polčasu prišli do rahle prednosti in jo zadržali do konca. Izstopali so predvsem z ekipno igro; kar šest Nemcev je doseglo dvomestno število točk, a med vsemi NBA-jevci v obeh ekipah je bil s 24-imi najučinkovitejši ostrostrelec Bayerna Andreas Obst.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta