Niti dež in mraz ne ustavita Pogačarja

STA
21.05.2024 17:48

Dan na Giru se je začel s pogajanji kolesarjev in organizatorjev o etapni trasi, končal pa s peto etapno zmago Tadeja Pogačarja na letošnji dirki po Italiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pet zmag je na ciljni črti naštel Tadej Pogačar.
Reuters

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec 16. etape dirke po Italiji. V dnevu, ki se je začel kaotično s pogajanji kolesarjev z organizatorji zaradi slabega vremena, je 25-letnik mirno vozil v glavnini, na koncu pa napadel 1,5 km pred ciljem in vpisal še peto zmago na letošnjem Giru. Skupno je bila to že Pogačarjeva 19. etapna zmaga na tritedenskih dirkah, v karieri pa že 75.

Slovenskemu asu je teren pripravil Poljak Rafal Majka in mu v zadnjih 1,4 km prepustil lov na zadnjega ubežnika, Italijana Giulia Pellizzarija (VF Group-Bardiani CSF). Slovenski as ga je ujel v zadnjih 750 m, ga prehitel in slavil novo zmago. Drugi je ciljno črto prečkal Pellizzari, tretji pa Kolumbijec Daniel Martinez (Bora-Hansgrohe). Oba sta zaostala za 16 sekund.

Petindvajsetletni Pogačar ima po novem v seštevku 7:18 minute naskoka pred Kolumbijcem Danielom Martinezom (Bora-hansgrohe). Na tretje je z drugega mesta padel Geraint Thomas (Ineos Grenadiers). Britanec je tokrat zaostal za 49 sekund in v skupnem seštevku zaostaja 7:40 minute za Slovencem.

Kolesarji so etapo začeli 87 km naprej od prvotnega starta, potem ko so organizatorji uvodni del trase zaradi sneženja in ekstremnih razmer odstranili s programa. Po novem začetku okoli 14.30 se je v ospredje skušalo prebiti veliko ubežnikov, a jih glavnina ni spustila daleč naprej. Skupina štirih ubežnikov s Francozom Julianom Alaphilippom (Soudal Quick-Step) si je nabrala največ dve minuti naskoka. V hladnem in deževnem vremenu so ekipe dirkale na zmago in ostale ogrete, a poskušali so predvsem kolesarji Movistarja. Na koncu pa je bil znova najmočnejši Pogačar, ki je v zadnjih 1,5 km strl tekmece in dokazal, da je najboljši kolesar tokratnega Gira.

V sredo bo na sporedu še ena zelo zahtevna etapa od Selve v Val Gardeni do vrha prelaza Brocon. Trasa bo dolga 159 km s kar 4350 višinskimi metri. Zaključni vzpon na Brocon bo dolg 11,8 km s povprečnim naklonom 6,6 odstotka.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta